Yhteistoimintaelin, kokous 2.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Johtoryhmien henkilöstön edustajan ajankäyttö ja palkkio

11909/2023

Valmistelija

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiassa yksi keskeinen periaate on henkilöstön osallistuminen toiminnan kehittämiseen. Yksi keino lisätä osallistumista on henkilöstön osallistuminen johtoryhmätyöskentelyyn. Pirkanmaan hyvinvointialueella työntekijöiden edustajat toimivatkin laajasti jäseninä johtoryhmissä.

Järjestöt (Tehy, Super, Juko ja Jyty) esittävät, että johtoryhmien henkilöstöedustajille annetaan ennen kokousta vähintään 2 tuntia aikaa valmistautumiseen. Kokouksen jälkeen annetaan viestimiseen sidosryhmiensä kanssa, vähintään kokouksen keston mukainen aika. Lisäksi kaikkien johtoryhmien henkilöstöedustajille on varattava yhteistä perehtymisaikaa 2 tuntia/kk.

Toiseksi järjestöt esittävät, että henkilöstön edustajille maksetaan palkkiot johtoryhmätyöskentelystä seuraavasti:

  • toimialueiden johtoryhmien henkilöstöedustajien palkkio johtoryhmä-työskentelystä 250 €/kk
  • Palvelulinjojen johtoryhmien henkilöstöedustajien palkkio johtoryhmä-työskentelystä 350 €/kk
  • Tehtäväalueiden johtoryhmien henkilöstöedustajien palkkio johtoryhmä-työskentelystä 450 €/kk
  • Projektiluotoisten johtoryhmien henkilöstönedustajien palkkio johtoryhmätyöskentelystä 450 €/kk
  • Laajennetun johtoryhmän henkilöstöedustan palkkio johtoryhmätyöskentelystä 500 €/kk

Järjestöjen perusteena palkkiolle on, että henkilöstöedustajalla on samat vastuut ja velvoitteet kuin muillakin johtoryhmien jäsenillä.

Järjestöjen esityksen mukaan PSHP:lla on ollut pidempiaikaisena käytänteenä maksaa henkilöstönedustajalle palkkio johtoryhmätyöskentelyyn osallistumisesta. Samoin henkilöstönedustajalle on annettu ajankäyttöä johtoryhmään valmistautumiseen sekä sidosryhmille viestimiseen. Pirhan johtoryhmien työskentely ulottuu nyt koko Pirkanmaalle. Sen pohjalta järjestöt esittävät korotusta PSHP:lla käytössä olleisiin palkkioihin sekä ajankäytön laajentamista.

Työnantajan näkemyksen mukaan johtoryhmätyöskentelyn ei katsota lisäävän työn vaativuutta, jolloin erillisiä palkkioita johtoryhmätyöskentelystä ei ole tarkoituksenmukaista maksaa. Sen sijaan johtoryhmätyöskentelyn materiaaleihin perehtyminen aikaa on hyvä varata. Johtoryhmien henkilöstöedustajille voidaan antaa ennen kokousta 1 tunti aikaa valmistautumiseen ja 1 tunti kokouksen jälkeen sidosryhmille viestimiseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Yhteistoimintaelin käy keskustelun ajankäytöstä ja palkkion maksamisesta sekä esittää näkemyksensä. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Muutettiin käsittelyjärjestystä niin, että § 50 "Johtoryhmien henkilöstön edustajan ajankäyttö ja palkkio" käsiteltiin § 47 jälkeen.

Yhteistoimintaelin katsoo, että ajankäytöstä olisi pitänyt neuvotella järjestöjen kanssa ennen yhteistoimintaelimen käsittelyä. Järjestöjen mielestä johtoryhmän henkilöstönedustajalla olisi pitänyt olla enemmän ajankäyttöä, jotta yhteistyö koko Pirkanmaan alueella henkilöstön kanssa olisi mahdollista. Keskustelun jälkeen työnantaja päätti tarkentaa vielä henkilöstönedustajan ajankäyttöä.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).