Yhteistoimintaelin, kokous 2.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Lomarahan vaihtamisen periaatteet Pirkanmaan hyvinvointialueella lomavuonna 2023 - 2024

12377/2023

Valmistelija

  • Katja Vihusaari, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, katja.vihusaari@pirha.fi

Perustelut

Lomarahavapaat ovat osa vuosilomasuunnittelua, mikä sisältää vuosilomat (lomakausi ja sen ulkopuolinen osuus), säästövapaat ja vaihtovapaat sekä niiden sijoittelun 2.5.- 30.4. sijoittuvalle vuosilomakaudelle. Lomarahavapaiden suunnittelussa ja niiden myöntämisessä ensisijaista on palvelutarpeen ja toiminnan turvaaminen. Lomarahan vaihtomahdollisuus arvioidaan kunkin palvelualueen johtoryhmässä ja annetaan toiminnan turvaamisen asettamat reunaehdot lomarahavapaiden pitämiselle.

Esimiehen tehtävänä on lomarahavapaasta sopiessaan ja sitä järjestäessään ottaa huomioon, että lomarahavapaa ei saa johtaa muiden työntekijöiden kuormituksen kasvamiseen. Tällä perusteella lomarahavapaa ei ole työntekijän subjektiivinen oikeus eikä velvollisuus, mutta niiden pitämiseen pyritään myötävaikuttamaan. Lomarahavapaasta sovittaessa arvioidaan yksikön toimintaa ja vuosilomasuunnittelua kokonaisuutena. Ensin suunnitellaan pidettäväksi vuosilomat, sitten pääsääntöisesti viisi päivää ylittävät säästövapaat, jotka ajoittuvat sopimuksen mukaisesti kyseiselle lomavuodelle, ja viimeisenä lomarahavapaat.

Lomarahavapaiden pitämistä varten ei palkata ulkopuolisia sijaisia. Tarvittaessa voidaan tehdä sisäisiä tehtäväjärjestelyjä. Lomarahavapaiden järjestäminen ei saa myöskään johtaa palkkabudjetin ylitykseen. Lomarahavapaiden suunnittelu ja niiden henkilöstöhallinto järjestetään siten, että vapaiden organisointi ei lisää henkilöstöhallinnollisia tehtäviä. Lomarahavapaiden myöntämisessä tulee huomioida henkilöstön tasapuolinen kohtelu.

Lomarahan vaihtamisen periaatteet on käyty läpi ja hyväksytty pääluottamusmiespalaverissa 9.5.2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Yhteistoimintaelin merkitsee tiedoksi lomarahan vaihtamisen periaatteet Pirkanmaan hyvinvointialueella lomavuonna 2023 - 2024.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).