Aluehallitus, kokous 11.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 91 Vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalveluiden myöntämisperusteet 1.5.2023 lukien

7166/2023

Valmistelija

  • Sonja Vuorela, VASTUUALUEJOHTAJA, sonja.vuorela@pirha.fi
  • Tuulikki Parikka, PALVELUJOHTAJA, tuulikki.parikka@pirha.fi

Perustelut

Aluehallitus käsitteli kokouksessaan 21.11.2022 § 284 vammaispalvelulain mukaisten liikkumisen tuen palveluiden myöntämisperusteita 1.1.2023 lukien. Koska uuden vammaispalvelulain eteneminen oli epävarmaa, päätös tehtiin ehdollisena edellyttäen että uusi vammaispalvelulaki olisi tullut voimaan 1.1.2023. Lain voimaantulon lykkääntymisestä tuli tieto 24.11.2022, jonka jälkeen myöntämiskriteerit otettiin uudelleen tarkasteluun voimassa olevan lainsäädännön perusteella.

Vammaispalveluiden myöntämisestä säädetään laissa vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista (380/1987). Vammaispalvelulain 8 §:n mukaan hyvinvointialueen on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle kohtuulliset kuljetuspalvelut niihin liittyvine saattajapalveluineen, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista.

Asetuksessa vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista 18.9.1987/759 pykälissä 4–6 säädetään tarkemmin kuljetuspalvelun sisällöstä. Kuljetuspalvelu on hyvinvointialueen erityiseen järjestämisvelvollisuuteen kuuluva palvelu. Hyvinvointialueen on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle kuljetuspalveluja määrärahoista riippumatta, koska kuljetuspalvelu on subjektiivinen oikeus. Vammaispalveluasetuksen 4 §:n mukaan kuljetuspalveluihin ja niihin liittyvine saattajapalveluihin kuuluvat vaikeavammaisen henkilön tarpeelliset, jokapäiväiseen elämään kuuluvat kuljetukset, jotka liittyvät työssä käymiseen, opiskeluun, asioimiseen, yhteiskunnallisen osallistumiseen, virkistykseen tai muuhun sellaiseen syyhyn. Jokapäiväiseen elämään kuuluvia kuljetuksia ovat vaikeavammaisen henkilön asuinkunnan alueella tapahtuvat tai lähikuntiin ulottuvat kuljetukset. Hyvinvointialue voi lisäksi tehdä omia tarkennuksia esimerkiksi toimintakäytäntöihin. 

Vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalveluiden myöntämisen perusteet on laadittu turvaamaan asiakkaiden tasavertainen kohtelu hyvinvointialueella, tukemaan palveluihin hakeutumista ja tukemaan myöntämiseen liittyvää päätöksentekoa. 

Päätösesityksen liitteessä olevassa kuljetuspalvelujen myöntämisperusteissa on kirjattuna tarkemmat perusteet ja ohjeet kuljetuspalvelujen myöntämiseen Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Kuljetuspalveluista peritään asiakasmaksuna omavastuuosuus, jonka suuruus määräytyy Pirkanmaan hyvinvointialueelle vahvistettujen asiakasmaksujen perusteella.

Kuljetuspalvelujen kriteerit on käsitelty hyvinvointialueen vammaisneuvostossa 13.2.2023 ja neuvosto antoi kokouksen jälkeen kirjallisen lausunnon, jossa mm. kiinnitettiin huomiota myöntämisperusteiden soveltamiseen.

Vammaispalvelulain uudistuksen käsittely jatkui eduskunnassa ja se hyväksyttiin 1.3.2023 useiden muutosten jälkeen voimaan tulevaksi 1.10.2023 lähtien. Vammaispalvelukriteerit joudutaan ottamaan uudelleenvalmisteluun ja tuomaan syksyllä jälleen päätöksentekoon.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, konsernipalvelujohtaja, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • hyväksyä Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalveluiden myöntämisperusteet 1.5.2023 lukien.

Päätös

Aluehallitus päätti

  • hyväksyä Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalveluiden myöntämisperusteet 1.5.2023 lukien kokouksessa tehdyin muutoksin.

 

 

Kokouskäsittely

Merkittiin, että kuultiin sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasta ja palvelupäällikkö Sonja Vuorelaa asiantuntijoina kokouksessa. Asiantuntijat poistuivat kokouksesta ennen päätöksentekoa. 

Esittelijä teki seuraavan muutoksen liitteenä olevaan Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun myöntämisperusteisiin (sivu 2): "Taksin voi ottaa myös Tampereen rautatieteaseman tai Tampereen linja-autoaseman taksitolpalta, jossa niitä on läpi vuorokauden saatavilla." 

 

 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo

Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere

Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo

Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 -​ 14.30.

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.