Aluehallitus, kokous 19.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Tuotantotapa-analyysit Pirkanmaan hyvinvointialueella

3082/2024

Valmistelija

  • Anniina Tirronen, HANKINTAJOHTAJA, anniina.tirronen@pirha.fi
  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi
  • Taru Kuosmanen, SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA, taru.kuosmanen@pirha.fi

Perustelut

Tuotantotapa-analyysit kokoavat ymmärrystä palvelujen järjestämisen nykytilasta sekä tulevaisuuden ennakoiduista kehityssuunnista. Lisäksi tuotantotapa-analyysi mahdollistaa eri tuotantotapojen vertailun palvelun järjestämiseen liittyvien päätösten pohjaksi.  

Tuotantotapa-analyysit sekä niiden kehittämistyö kytkeytyvät strategian toimeenpano-ohjelman kärki 2 Yhdenvertaiset, ennaltaehkäiset ja vaikuttavat palvelut -tavoitteisiin. Tavoitteen 2.6 Strategisesti hyödynnetty ja arvoperusteinen monituottajuus toimenpiteenä on rakentaa sisäistä osaamista tuotantotapa-analyysien tekemiseen sekä lisätä kustannustietoisuutta päätöksenteon eri tasoilla. Tuotantotapa-analyysit toimivat keskeisenä palvelujen laadun ja talouden tasapainottamisen työvälineenä. Palvelujen järjestämisessä huomioidaan strategista monituottajuutta koskevat linjaukset sekä aluehallituksen päätöksen mukaisesti tavoite lisätä omaa palveluntuotantoa. 

Vuonna 2023 analyysejä toteutettiin muun muassa mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumispalveluista sekä ikäihmisten asumispalveluista. 

Tuotantotapa-analyysitarpeet edellyttävät priorisointia mahdollisimman ennakoivasti. Priorisoinnissa tarkastellaan toiminnallisesti ja/tai taloudellisesti merkittävimpiä palvelukategorioita, tulevia hankintatarpeita sekä huomioidaan muut ajankohtaiset strategiset merkittävät teemat ja ohjelmat sekä niistä nousevat tarpeet. Tuotantotapa-analyysien kohteista päättää aluehallitus. 

Kolmostien Terveys, Mäntänvuoren Terveys sekä Keiturin Sote tuottavat Pohjois-Pirkanmaalla sosiaali- ja terveyspalveluita ulkoistussopimuksien perusteella. Julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita koskevan kokonaisuudistuksen ja siihen liittyvien lainsäädäntö- sekä olosuhdemuutosten myötä tätä palvelukokonaisuutta ja sen järjestämistapaa on tarve arvioida. Tavoitteena on arvioida ulkoistussopimusten nykytilaa sekä niiden jatkoa. Suunnitelmana on käynnistää vuonna 2024 tuotantotapa-analyysit Pohjois-Pirkanmaan ulkoistusalueiden osalta seuraavassa järjestyksessä:  

  • Keiturin Sote Oy 

  • Kolmostien Terveys Oy 

  • Mäntänvuoren Terveys Oy 


Lisäksi sosiaali- ja terveyspalveluissa tarve tuotantotapa-analyysille vuonna 2024 on tunnistettu seuraavissa kokonaisuuksissa:  

  • Vammaisten henkilöiden asumispalvelut sekä työtoiminnan ja päiväaikaisen toiminnan palvelut 

  • Päihdepalvelujen avo- ja laitoskuntoutuksen palvelut 

  • Kuntoutuspalvelut  

  • Lastensuojelun kotiin vietävät palvelut 


Vammaisten henkilöiden palveluiden tuotantotapa-analyysissä priorisoidaan erityisesti asumispalvelujen analyysi, ja analyysiä jatketaan tarpeen mukaan sen jälkeen työ- ja päivätoimintapalveluihin. Analyysitarpeita ja -aikataulutusta ohjaa erityisesti vuonna 2024 toteutettava hankinnan valmistelu.  

Päihdepalvelujen avo- ja laitoskuntoutuksen palveluissa priorisoidaan erityisesti markkina-analyysi ja jatketaan tarpeen mukaan muilla teemoilla. Analyysitarpeita ja -aikataulutusta ohjaa erityisesti vuonna 2024 hankinnan valmistelu.  

Kuntoutuspalveluiden analyysi kytkeytyy vuonna 2024 valmisteilla olevaan kuntoutuspalveluiden selvitykseen ja sen tarpeisiin. Analyysin kohdetta rajataan ja priorisoidaan tarpeen mukaan esimerkiksi lääkinnällisen kuntoutuksen osa-alueisiin.   

Lastensuojelun kotiin vietävien palvelujen analyysin aloitus on suunniteltu syksylle 2024. Tarvittavat kohdennukset määritellään myöhemmin.  

Lisäksi alkuvuodesta viimeistellään vuonna 2023 käynnistynyt ikäihmisten ympärivuorokautiseen palveluasumiseen kohdentuva jatkoanalyysi. 

Liitteenä diaesitys tuotantotapa-analyyseista Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • hyväksyä esittelytekstin mukaiset tuotantotapa-analyysien kohteet vuodelle 2024,
     
  • oikeuttaa hyvinvointialuejohtajan tarvittaessa priorisoimaan kiireelliset analyysitarpeet.   

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana hankintajohtaja Anniina Tirrosta.

Kokouksessa pidettiin tauko § 50 käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Juhani Sand, Timo Tiainen, Taru Kuosmanen, Eeva Torppa-Saarinen, Titta Pelttari, Päivi Tryyki, Juha Kinnunen, Arto Ranta, Pasi Virtanen, Tarja Marjamäki, Sari Mäkinen, Juha Vasala, Tuukka Salkoaho, Emma Reponen, Anniina Tirronen, Virva Palomäki, Anne Lähde-Säteri, Senja Miettinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.