Aluehallitus, kokous 26.5.2025

Esityslista on tarkastamaton

§ 168 Yhteistoimintaneuvotteluiden tulokset koskien sairaalapalveluiden psykiatrian ja avopalveluiden mielenterveys- ja päihdepalveluita

4303/2025

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katja Vihusaari, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, katja.vihusaari@pirha.fi
Sirpa Rainesalo, HVA:N VAST. JOHTAJAYLILÄÄKÄRI, sirpa.rainesalo@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialue aloitti uutena työnantajana palvelutuotantonsa 1.1.2023. Hyvinvointialue muodostui 23 työnantajan liikkeen luovutuksesta ja hyvinvointialueen henkilöstömäärä on n. 20 000. Henkilöstö siirtyi hyvinvointialueelle suurelta osin entisissä tehtävissään ja työyksiköissään.

Pirkanmaan hyvinvointialueella on tällä hetkellä edelleen vielä hyvin pirstaleinen palvelujärjestelmä. Yhdistyvien organisaatioiden henkilöstö siirrettiin hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen, ja tämän jälkeen Pirkanmaan hyvinvointialueella on toteutettu jo lukuisa joukko muutoksia ja toimintojen yhteensovittamisia aiemmin käytyjen yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen.

Hyvinvointialueuudistuksen tavoitteena on varmistaa yhdenvertaiset palvelut ja parantaa niiden saatavuutta, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua. Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu yleiskatteelliseen laskennalliseen valtion rahoitukseen sekä maksu- ja myyntituloihin.

Henkilöstön sijoittumista, määrää, työtehtäviä, organisaatiota ja sen rakennetta on tarkasteltu Pirkanmaan hyvinvointialueella palveluverkkouudistuksen edetessä. Tarkastelua on tehty kaikilla tehtäväalueilla ja palvelulinjoilla. Työnantajan toimintojen ja organisaation uudelleenorganisointia on tarkoituksenmukaista jatkaa edelleen.

Pidemmän tähtäimen tavoitteena on ollut eri yhteyksissä esille tuotuna oman, vakituisen henkilöstön suhteellisen määrän lisääminen ja henkilöstön vuokrauksen merkittävä vähentäminen. Strateginen monituottajuus jatkuu ja sitä edelleen kehitetään aiemmin hyväksyttyjen linjausten mukaisesti.

Nyt aloitettavien yhteistoimintaneuvotteluiden taustalla on aluehallituksen päätös 20.3.2023 käynnistää Pirkanmaan psykiatrian sekä mielenterveys-​ ja päihdepalvelujen kokonaisselvitys palveluiden tarjonnan ja kysynnän epätasapainon korjaamiseksi sekä henkilöstöä ja johtoa kuormittaneiden tilanteiden ratkaisemiseksi. Aluehallitus käsitteli 9.10.2023 selvityksen ja siihen sisältyneen kehittämisohjelman (2023–2025).

Kehittämisohjelman toimeenpanon mukaisesti psykiatrian sekä mielenterveys-​ ja päihdepalveluiden kokonaisuuden rakenteita,​ toimivuutta ja muutostarpeita on arvioitu syksyllä 2024,​ osana aluehallituksen käynnistämiä yhteistoimintaneuvotteluita,​ joihin sisältyivät organisaatiorakenteen tarkastelu,​ hallinnon keventäminen,​ ostopalvelujen vähentäminen ja näihin liittyvät mahdolliset toiminnalliset muutokset. Aluehallitus päätti 28.10.2024 § 279 hyväksyä yhteistoimintaneuvottelujen pohjalta työnantajan tekemät esitykset tarvittavista toimenpiteistä koskien neuvotteluissa esillä olleita kaikkia tehtäväalueita ja palvelulinjoja koskevia suunnitelmia.

Yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen perustettiin työryhmä psykiatrian ja mielenterveys- ja päihdepalvelujen kokonaisuuden valmisteluun. Valmistelun seurauksena suunnitelmat sekä arvioidut henkilöstövaikutukset täsmentyivät siten, että suunnitelma vaatii yhteistoimintamenettelyn.  

Uudistuksella on vaikutuksia psykiatrian lisäksi avopalveluiden henkilöstön palvelussuhteisiin lähinnä mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Myös näiden osalta suunnitelma tulee käsitellä yhteistoimintamenettelyssä. Suunnitellut henkilöstövaikutukset liittyvät näissä yhteistoimintaneuvotteluissa lähinnä olennaisten palvelussuhteen ehtojen muutoksiin kuten palkkaukseen, työaikamuotoon, tehtävänkuviin ja työntekopaikkaan sekä mahdollisiin tehtävien lakkauttamisiin.

Työnantajan suunnitelmalla ei tavoitella henkilöstövähennyksiä.  Mahdolliset toiminnalliset muutokset voivat johtaa myös henkilöstön määrän vähentymiseen siinä tapauksessa, että henkilö kieltäytyy palvelussuhteensa ehtojen muutoksesta.

Nyt esillä olevan yhteistoimintaneuvottelun kohteena olevan henkilöstön määrä on arviolta yhteensä 400 henkilöä.

Työnantajan suunnitelmien taustalla ovat taloudelliset, tuotannolliset ja toimintojen uudelleenorganisointiin liittyvät syyt.

Suunnitelluilla muutoksilla tuetaan sitä säästötavoitetta, mikä on asetettu aiemmin Pirkanmaan hyvinvointialueelle vuosille 2025–2026 vuoden 2023 ja 2024 alijäämän kattamiseksi. Kyseisinä vuosina katettavaa alijäämää on ollut 193,1 miljoonaa euroa. Osa esityksistä tulee tukemaan ja jatkamaan aiemmin esille otettuja esityksiä tarkennettuina ja kohdennettuina esityksinä.

Yhteistoimintamenettelyllä turvataan henkilöstön vaikutusmahdollisuudet lain piirissä olevissa työnantajan päätösasioissa. Suunnitelmat on lain hengen mukaisesti suunniteltava vuoropuhelussa henkilöstöjärjestöjen edustajien kanssa.

Edellä esitetyillä perusteilla esitetään, että Pirkanmaan hyvinvointialue työnantajana aloittaa kunnan ja hyvinvointialueen yhteistoiminnasta annetun lain (449/2007) 4 §:n ja 7 §:n mukaiset yllä mainittuun henkilöstöön kohdistuvat yhteistoimintaneuvottelut. Työnantajan tulee nimetä yhteistoimintaneuvotteluihin työnantajan edustajat. 

Ehdotus

Esittelijä

Juhani Sand, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  1. Käynnistää Pirkanmaan hyvinvointialueella henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut, jotka voivat johtaa osin myös henkilöstön vähentymiseen. Uudelleenjärjestelyt voivat johtaa mahdollisiin tehtävien lakkauttamisiin, tarjolla olevan työmäärän vähentymiseen, palvelussuhteen ehtojen muutoksiin ja palvelussuhteen olennaisten ehtojen muutoksiin irtisanomisperusteella, jotka voivat tarkoittaa palvelussuhteen päättymistä henkilön kieltäytyessä mahdollisista muutoksista.
     
  2. Arviolta nämä irtisanomisperusteiset toimenpiteet voivat kohdistua toiminnan uudelleenorganisoinnin kautta Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstön osalta yhteensä arviolta 400 henkilöön. Toimenpiteillä ei tavoitella henkilöstövähennyksiä. Edellä mainittua henkilöstöä koskevat toiminnan uudelleenjärjestelyt voivat vaikuttaa osaltaan myös tukipalveluhenkilöstön toimintaan ja määrään.
     
  3. Päättää myös valtuuttaa HR-johtajan antamaan kirjallisen neuvotteluesityksen yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämiseksi.
     
  4. Nimetä työnantajan edustajat yhteistoimintaneuvotteluihin seuraavasti:
    • HR-johtaja Aija Tuimala, toimialuejohtaja Hanna-Mari Alanen, sosiaali- ja terveyskeskusjohtaja Sari Mäkinen, vastuualuejohtaja Kaisa Luoto, koordinointipäällikkö Juha Ahonen
    • asiantuntijoina HR-palvelupäällikkö Katja Vihusaari, palvelussuhdepäälliköt Miia Naakka ja Elina Ojala sekä henkilöstöpäälliköt Sami Uusitalo ja Nina Lehto,
    • lisäksi tarvittaessa voidaan neuvotteluihin kutsua muita työnantajaedustajia asiantuntijoiksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin

Lisäksi aluehallitus hyväksyi toivomusponnen:

Aluehallitus edellyttää, että psykiatrian ja mielenterveys- ja päihdepalvelujen uudelleenorganisoinnissa kiinnitetään erityistä huomiota kaikkein vaikeahoitoisimpien potilaiden, kuten esimerkiksi psykoosipotilaiden, hoidon katkeamattomuuteen ja laatuun.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana vastaava johtajaylilääkäri Sirpa Rainesaloa ja HR-palvelupäällikkö Katja Vihusaarta.
 

Aluehallituksen jäsen Milka Hanhela esitti toivomusponnen: ” Aluehallitus edellyttää, että psykiatrian ja mielenterveys- ja päihdepalvelujen uudelleenorganisoinnissa kiinnitetään erityistä huomiota kaikkein vaikeahoitoisimpien potilaiden, kuten esimerkiksi psykoosipotilaiden, hoidon katkeamattomuuteen ja laatuun.”

Kannatus: Hanna Laine ja Jouni Sirén

Puheenjohtajan äänestysesitys: Hanhelan toivomusponnen hyväksyminen JAA, toivomusponnen hylkääminen EI. Hyväksyttiin yksimielisesti.

Äänestyksessä annettiin 6 JAA-ääntä, 5 EI-ääntä ja 1 TYHJÄ-ääni. Toivomusponsi hyväksyttiin.
 

Aluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja Aleksi Jäntti ja aluehallituksen jäsen Jari Andersson poistuivat kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Äänestystulokset

  • Jaa 6 kpl 50%

    Milka Hanhela, Pekka Järvinen, Jouni Sirén, Hanna Laine, Ulla Kampman, Olga Haapa-aho

  • Ei 5 kpl 42%

    Marko Jarva, Leena Kostiainen, Kari-Matti Hiltunen, Sari Tanus, Lassi Kaleva

  • Tyhjä 1 kpl 8%

    Katariina Pylsy

Valmistelija

  • Katja Vihusaari, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, katja.vihusaari@pirha.fi
  • Sirpa Rainesalo, HVA:N VAST. JOHTAJAYLILÄÄKÄRI, sirpa.rainesalo@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti 31.3.2025 (§ 91) käynnistää Pirkanmaan hyvinvointialueen sairaalapalveluiden psykiatrian ja avopalveluiden mielenterveys- ja päihdepalveluiden henkilöstöä (työ- ja virkasuhteiset) koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Neuvotteluiden tavoitteena ei ollut vähentää henkilöstöä, vaan kyseessä oli toiminnalliset muutokset, jotka voivat johtaa henkilöstön vähennykseen siinä tapauksessa, että henkilöstö kieltäytyy palvelussuhteensa ehtojen muutoksesta. Yhteistoimintaneuvottelun kohteena olevan henkilöstön määrä on arviolta yhteensä 400 henkilöä.

Päätöksen 31.3.2025 perusteluissa todettiin, että aloitettavien yhteistoimintaneuvotteluiden taustalla on aluehallituksen päätös 20.3.2023 käynnistää Pirkanmaan psykiatrian sekä mielenterveys-​ ja päihdepalvelujen kokonaisselvitys palveluiden tarjonnan ja kysynnän epätasapainon korjaamiseksi sekä henkilöstöä ja johtoa kuormittaneiden tilanteiden ratkaisemiseksi. Aluehallitus käsitteli 9.10.2023 selvityksen ja siihen sisältyneen kehittämisohjelman (2023–2025).

Kehittämisohjelman toimeenpanon mukaisesti psykiatrian sekä mielenterveys-​ ja päihdepalveluiden kokonaisuuden rakenteita,​ toimivuutta ja muutostarpeita arvioitiin syksyllä 2024​ osana aluehallituksen käynnistämiä yhteistoimintaneuvotteluita,​ joihin sisältyivät organisaatiorakenteen tarkastelu,​ hallinnon keventäminen,​ ostopalvelujen vähentäminen ja näihin liittyvät mahdolliset toiminnalliset muutokset. Tuolloin sairaalapalveluiden psykiatrian ja avopalveluiden mielenterveys- ja päihdepalveluiden osalta päädyttiin perustamaan työryhmä psykiatrian ja mielenterveys- ja päihdepalvelujen kokonaisuuden valmisteluun. Valmistelun seurauksena suunnitelmat sekä arvioidut henkilöstövaikutukset täsmentyivät siten, että suunnitelma vaatii yhteistoimintamenettelyn.  

Kehittämisohjelman toimeenpanolla on vaikutuksia sairaalapalveluiden psykiatrian lisäksi avopalveluiden henkilöstön palvelussuhteisiin lähinnä mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Myös näiden osalta suunnitelma tulee käsitellä yhteistoimintamenettelyssä. Suunnitellut henkilöstövaikutukset molemmilla alueilla liittyvät näissä yhteistoimintaneuvotteluissa lähinnä olennaisten palvelussuhteen ehtojen muutoksiin kuten palkkaukseen, työaikamuotoon, tehtävänkuviin ja työntekopaikkaan sekä tehtävien lakkauttamisiin.

Työvoiman käytön vähentämistä ja talouden sopeuttamista koskevat yhteistoimintaneuvottelut aloitettiin 7.4.2025 ja kutsu/esitys yhteistoimintaneuvotteluihin toimitettiin 1.4.2025 sekä henkilöstöä edustaville järjestöille että työllisyyspalveluihin.  

Yhteistoimintaneuvotteluja käytiin seitsemän kertaa 7.4.2025 alkaen ja neuvotteluja käytiin yhteistoimintalain edellyttämä vähintään 6 kuusi viikkoa ajanjaksolla 7.4.-19.5.2025. 

Kuten yhteistoimintaneuvottelujen aloittamista koskevassa päätöksessä on todettu, on yhteistoimintamenettelyllä pyritty turvaamaan henkilöstön vaikutusmahdollisuudet lain piirissä olevissa työnantajan päätösasioissa. Suunniteltuja muutoksia ja niiden perusteita, vaikutuksia ja mahdollisia vaihtoehtoja on työnantajan näkemyksen mukaan käyty läpi yhteistoimintalain hengen mukaisesti vuoropuhelussa henkilöstöjärjestöjen edustajien kanssa. Neuvottelut ovat päättyneet erimielisinä. Järjestöt jättivät viimeisessä neuvottelutilaisuudessa eriävistä mielipiteistä julkilausumat, jotka ovat 19.5.2024 pidetyn neuvottelutilaisuuden pöytäkirjan liitteinä.

Neuvottelujen alussa työnantaja on antanut henkilöstön edustajille esityksen työllistymistä edistäväksi toimintasuunnitelmaksi.

Oheismateriaalina olevat yhteistoimintaneuvotteluiden pöytäkirjat liitteineen ovat salassa pidettäviä (Julkisuuslain 24.1 § 18 k) sekä diaesitys.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  1. hyväksyä yhteistoimintaneuvotteluissa työnantajan tekemät esitykset tarvittavista toimenpiteistä koskien neuvotteluissa esillä olleita sairaalapalveluiden psykiatrian ja avopalveluiden mielenterveys- ja päihdepalveluita,
     
  2. valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan ja sosiaali- ja terveysjohtajan toimeenpanemaan aluehallituksen päätöksen.