Aluehallitus, kokous 16.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 135 Pelastuslaitoksen valvontataksat ja maksut

271/2022

Valmistelija

  • Teemu-Taavetti Toivonen, Valmistelukokonaisuuden johtaja, Teemu-Taavetti.Toivonen@pirha.fi

Perustelut

Pelastuslain (379/2011) 96 §:n mukaan pelastuslaitos voi periä maksun valvontasuunnitelman mukaisen palotarkastuksen tai muun valvontatoimenpiteen suorittamisesta.

Pelastusviranomainen voi periä maksun myös kemikaaliturvallisuuslain (390/2005) nojalla suoritetuista toimenpiteistä noudattaen ao. lainsäädännössä säädettyjä periaatteita (131 §).

Perittävien maksujen suuruudesta päättää alueen pelastustoimi (PelL 96.2 §). Pirkanmaan pelastustoimen päätösvaltaa käyttää 1.1.2023 lukien Pirkanmaan hyvinvointialue (vuoden 2022 loppuun asti Tampereen kaupunki). Nyt voimassa oleva valvontamaksutaksa on hyväksytty Tampereen kaupunginhallituksessa 14.12.2020 ja se on tullut voimaan 1.1.2021.

Suoritteista perittävät maksut tulee määrätä siten, että ne vastaavat suuruudeltaan enintään suoritteen tuottamisesta alueen pelastustoimelle aiheutuneiden kokonaiskustannusten määrää. (Pelastuslaki 96.2 §, kemikaaliturvallisuuslaki 131 §, valtion maksuperustelaki (150/1992) 6.1 §).

Pelastuslaitoksen valvontamaksutaksaan tehtiin vuodelle 2021 rakenteellinen uudistus, jossa huomioitiin valvontatoimen sisältöön vaikuttaneet tekijät mm. aiempaa laajemmin käyttöön otetut kohteiden omatoimiseen palo- ja henkilöturvallisuuden arviointiin pohjautuvat toimintamallit (paloturvallisuuden itsearviointi), valvonnan kohdentaminen riskiperusteisesti sekä jälkivalvonnan merkityksen painottaminen. Tuntiveloitus tarkastettiin vastaamaan toiminnasta aiheutuvien kokonaiskustannusten määrää. Määräaikaisen valvonnan maksujen laajentuessa kattamaan osin myös asuinrakennuksia, pientalojen määräaikaiset palotarkastukset oli kuitenkin tarkoituksenmukaista jättää edelleen maksuttomaksi toiminnan ensisijaisesti ohjaavan ja neuvovan luonteen vuoksi.

Pelastuslaitoksen muita palvelumaksuja korotettiin niin ikään viimeksi vuoden 2021 alusta. Samalla hinnasto päivitettiin vastaamaan nykyisin palveluvalikoimassa olevia palveluita.

Pelastuslaitoksen maksut ja taksat ovat olleet samalla tasolla kaksi vuotta. Vuodelle 2023 taksoja esitetään korotettavan yleisen kustannusnousun perusteella 2,5 % (pyöristäen täyteen euromäärään).

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä esityslistan liitteiden mukaiset pelastuslaitoksen valvontamaksutaksan ja maksut tulemaan voimaan 1.1.2023 lukien.

Päätös

Aluehallitus päätti

  • hyväksyä esityslistan liitteiden mukaiset pelastuslaitoksen valvontamaksutaksan ja maksut tulemaan voimaan 1.1.2023 lukien.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että § 135 käsittelyn aikana kuultiin asiantuntijana valmistelukokonaisuuden johtaja Teemu-Taavetti Toivosta ja hän poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa. 

Tiedoksi

Pirkanmaan pelastuslaitos Matti Isotalo, matti.isotalo@tampere.fi, Pirkko Lindström, pirkko.lindstrom@tampere.fi, Pekka Mutikainen, pekka.mutikainen@tampere.fi, Saija Micklin, saija.micklin@tampere.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus tehdään Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitukselle.

Postiosoite: PL 2000, 33521 Tampere
Käyntiosoite: Biokatu 12, 3. krs, Kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Hyvinvointialue ei vastaa sähköpostitse toimitettujen oikaisuvaatimusten tietoturvallisuudesta.

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.