Yhteistoimintaelin, kokous 12.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 120 Työntekijätasoinen raportointi Tabu-järjestelmässä

29417/2023

Valmistelija

  • Emil Ackerman, TIETOJOHTAJA, emil.ackerman@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen toimintaa ohjataan tietoon perustuen niin strategisella kuin operatiivisella tasolla. Keskeisenä työkaluna tiedon hyödyntämisessä on visuaalisen raportoinnin ohjelmisto Pirha Tabu. Tähän asti Pirha Tabuun ei ole tehty raportteja, jotka pureutuisivat toiminnan tarkastelussa työntekijätasolle asti, vaan raportointi on rajoittunut esim. toimintayksikkö- ja/tai ammattiryhmätasolle.

Toiminnan johtaminen ja kehittäminen yksikkötasolla (esim. sote-asema) perustuu puutteelliseen tietoon, mikäli tarkastelutaso on vain yksikkö tai ammattiryhmä. Esimerkiksi kirjaamisen laatua ja muita kehityskohteita ei voida aidosti edistää, jos tietoa ei raporteilla ole saatavilla työntekijätasolla.

Esimerkiksi Tampereen kaupungilla (ennen sote-uudistusta) toteutettiin sosiaali- ja terveyspalvelujen raportointia siten, että toiminnan tiedot olivat tarvittaessa nähtävissä työntekijätasolla. Raportointi perustui toiminnasta kertyneeseen rakenteiseen tietoon ja esimerkiksi kirjattuja diagnooseja tai tehtyjä lähetteitä pystyttiin tarkastelemaan. Tästä käytännöstä oli Tampereella positiivisia kokemuksia toiminnan kehittymiselle ja johtamiselle. Käytäntö mahdollisti myös henkilöstön oman osaamisen kehittämismahdollisuudet tiedon kautta.

Työntekijätasoista raportointia Pirha Tabussa on käsitelty strategisen ohjauksen ja järjestämisen johtoryhmässä, hyvinvointialueen johtoryhmässä ja lääkäreiden luottamusmiesten kanssa.

Käsittelyjen pohjalta tarve työntekijätason tarkastelulle Pirkanmaan hyvinvointialueella on ilmeinen toiminnan johtamista ja kehittämistä tukemaan. Raportoinnin toteutustapaan ja siitä viestimiseen on kuitenkin kiinnitettävä huomiota. Jatkossa Pirkanmaan hyvinvointialueella voidaan toteuttaa Pirha Tabuun visuaalisia raportteja, joissa rajatut henkilöt raporttikohtaisesti näkevät toimintaan liittyvää työntekijäkohtaista informaatiota, kuten kirjausasteen. Raportit ovat tällöin näkyvissä niille, joiden työn kannalta se on tarkoituksenmukaista. Raportit ovat erikseen luvitettuja ja linjajohto päättää henkilöt, joilla on oikeus raporteille.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Yhteistoimintaelin päättää

  • merkitä tiedoksi työntekijätasoisen raportoinnin käytön Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana tietojohtaja Emil Ackermania, joka poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).