Aluehallitus, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 377 Virkojen perustaminen pelastuslaitoksella

7412/2023

Valmistelija

  • Pirkko Lindström, HALLINTOPÄÄLLIKKÖ, pirkko.lindstrom@pirha.fi
  • Eeva Lahdenperä, HENKILÖSTÖSUUNNITTELIJA, eeva.lahdenpera@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan pelastuslaitokselle on perustettu Tampereen kaupunginhallituksen 20.6.2022 tekemällä päätöksellä 11 palomiehen virkaa ja lakkautettu 11 ylipalomiehen virkaa. Virat on perustettu 1.10.2022 lukien. 

Lisäksi pelastuslaitokselle on perustettu kaupunginhallituksen päätöksellä 21.11.2022 neljä virkaa (2 palotarkastajaa, palomies ja apulaispalopäällikkö) 1.12.2022 lukien. Samassa yhteydessä tehtiin päätös kahden viran lakkauttamisesta (palopäällikkö, ylipalomies). 

Edellä mainitut pelastuslaitokselle loppuvuonna 2022 perustetut virat ovat jääneet hyvinvointialueelle siirryttäessä huomioimatta ja perustamatta. Asia on tullut esille syksyn 2023 aikana, kun hyvinvointialueen virkaluetteloa on valmisteltu. Viroissa on ollut koko vuoden 2023 työntekijät ja niitä koskevat palkkamäärärahat ovat sisältyneet vuoden 2023 talousarvioon ja edelleen vuoden 2024 talousarvioon. 

Perustelut virkojen perustamiselle:

Onnettomuuksien ehkäisy on pelastuspalvelujen lakisääteinen tehtävä. Toiminnan tavoitteena on tulipalojen ja muiden onnettomuuksien ehkäiseminen sekä onnettomuuksista aiheutuvien vahinkojen lieventäminen. Onnettomuuksien ehkäisyn henkilöstön lisäresurssoinnin tarpeeseen ovat vaikuttaneet valvontatoiminnan valtakunnallisten toimintamallien muutos, yleisessä toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset sekä tavoitteet toiminnan vaikuttavuuden parantamiseksi. 

Pelastuslaitoksen valvontatoiminnan tulee perustua riskien arviointiin ja sen tulee olla laadukasta, säännöllistä ja tehokasta. Pelastuslaitoksen onnettomuuksien ehkäisyn toiminnan vaikuttavuutta ja tehokkuutta on parannettu tehtäviä uudelleen organisoimalla ja toimintatapoja kehittämällä. Tästä huolimatta pelastuslaitoksella on ollut haasteita lakisääteisistä tehtävistä suoriutumisessa ja esimerkiksi kuntien viranomaisille, virastoille ja kuntalaisille suuntautuvia asiantuntijapalveluja on jouduttu karsimaan ja lakisääteisiä tehtäviä priorisoimaan.

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 37 §:n mukaan aluehallitus päättää virkojen perustamisesta muiden kuin hyvinvointialuejohtajan ja tarkastuslautakunnan alaisten virkojen osalta.

Oheismateriaalina Tampereen kaupunginhallituksen päätökset koskien po. virkojen perustamisia vuonna 2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • perustaa kaksi (2) palotarkastajan virkaa, 12 palomiehen virkaa ja apulaispalopäällikön viran 19.12.2023 lukien. 
     
  • tarkastaa pykälän kokouksessa. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana pelastusjohtaja Mika Kontiota, joka poistui kokouksesta pykälän käsittelyn jälkeen.

Aluevaltuuston puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi, yliopiston edustaja Jarmo Takala ja varajäsen Ulla Kampman poistuivat kokouksesta (Kampman poissa klo 11.55-13).

Kokouksessa pidettiin tauko pykälän käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.