Aluehallitus, kokous 26.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 202 Aluehallituksen edellisen kokouksen 12.9.2022 pöytäkirjan § 187 uudelleen tarkastaminen

64/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Hirvelä, hallinnon valmistelukokonaisuuden johtaja, heli.hirvela@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan kunnat ovat toimittaneet voimaanpanolain mukaiset selvitykset helmi-maaliskuun vaihteessa hyvinvointialueelle ja Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on kokouksessaan 30.3.2022 ottanut saadut selvitykset vastaan pykälissä 25 - 47. Voimaanpanolain mukaan kunnalla on oikeus täydentää selvitystään kohteiden siirtymisestä pykälien 22 - 25 sisältöjen osalta 30.6.2022 saakka.

Kunnille lähetettiin 1.6.2022 ohjekirje, jossa pyydettiin toimittamaan selvitysten muutokset ja täydennykset siirtyvien erien osalta. Henkilöstötietojen muutokset, siirtyvien sopimusten täydennykset, omaisuuserin muutokset, leasingilla hankitun omaisuuden muutokset, toimitilatietojen muutokset ja muut ilmoitettavat tiedot pyydettiin toimittamaan 12.8.2022 mennessä.

Siirtyvän omaisuuden ja toiminnan selkeyttämiseksi hyvinvointialue on käynyt kuntakohtaiset neuvottelut jokaisen kunnan kanssa huhti-toukokuun aikana. Neuvotteluissa käytiin läpi täsmennystä vaativat yhdyspinta-asiat, tilahallinnon ja sopimusten tilanne, henkilöstö- ja talousasioita sekä muita kuntakohtaisesti esiin nousevia asioita. Neuvotteluissa myös sovittiin jatkotyöskentelyn vastuuhenkilöistä.

Tässä pykälässä käsitellään tietojen täydennykset Akaan, Hämeenkyrön, Ikaalisen, Juupajoen, Kangasalan, Kihniön, Kuhmoisen ja Jämsän, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon ja Pirkkalan osalta. Täydennysten yksityiskohdat on mainittu joko liitteissä tai pykälän tekstissä. Sopimustietojen muutokset löytyvät liitteestä. Sopimustietojen muutokset on otettu Cloudia-sopimushallintajärjestelmästä kuntien pääosin 30.6.2022 mennessä tallentamien tietojen mukaisesti. Kuntien ilmoituksissa ja Cloudiaan tallennetuissa tiedoissa voi olla jonkin verran eroja johtuen mm. tallennusajankohdasta. Toimitilojen muutokset on koottu hyvinvointialueen vastuuvalmistelijan yhteenvetotaulukosta kuntien kanssa läpikäytyjen asioiden pohjalta. Toimitilatietoihin tulleet muutokset löytyvät liitteestä. Henkilöstötiedot perustuvat kunnilta erikseen kerättyyn tietoon.  Muilta osin tiedot pohjautuvat kuntien päätöksissään ilmoittamiin tietoihin.

Kuntakohtaisten selvitysten täydennykset

Akaan kaupungin tietoja on täydennetty toimitilojen ja sopimusten osalta. Leasingvastuihin on tullut liitteen mukaiset täydennykset. Akaa siirtää kolme ajoneuvoa hyvinvointialueen omistukseen aiemman neljän ajoneuvon sijaan. 

Hämeenkyrön osalta tietoja on täydennetty sopimusten ja leasingvastuiden osalta liitteiden mukaisesti. Aiemmin ilmoitettu korvausvaade 0,5 milj. euroa on poistunut siirtyvistä tiedoista.

Ikaalisen osalta on ilmoitettu siirtyvän henkilöstön määrän kasvu kahdella henkilöllä sekä sopimusmuutoksia. 

Juupajoen osalta on täydennetty toimitilatietoja.   

Kangasala on täydentänyt sopimustietojaan ja ilmoittanut toimitilalisäyksen. Kangasala on ilmoittanut myös lisäyksen investointeihin: Ikäihmisten pitkäaikaisen asumisen yksikkö/Höllinkoto, investoinnin käyttöönotto 07/2022, toteutusmallina jaettu urakka, hankkeen kokonaiskustannus 4,98 milj. euroa. Lisäksi Kangasala on ilmoittanut yhteensä 19 siirtyvää ajoneuvoleasingsopimusta, joista 7 päättyy kuluvan vuoden aikana. Kaupungin tulee vielä sopia näiden 7 ajoneuvoleasingsopimuksen jatkamisesta vuodelle 2023.  Henkilöstömääräarvio on kasvanut kymmenellä henkilöllä.

Kihniö on täydentänyt toimitilalistaansa yhdellä toimitilakohteella.

Kuhmoinen on täydentänyt sopimustietoja. Kuhmoisten osalta yhden ajoneuvon hankintaprosessi oli maaliskuun ilmoitushetkellä kesken, mutta täydennysselvitystä ei ole annettu.  Kuhmoisen sote-henkilöstön määräarvio on vähentynyt 12 henkilöllä.  Toimitila-asioihin liittyen on käyty neuvotteluja. 

Lempäälän osalta toimitilatietoihin on ilmoitettu poistettavia kohteita kolme kappaletta ja sopimustietoja on täydennetty.  Henkilöstömääräarvio on kasvanut 22 henkilöllä, lisäksi on ilmoitettu yksi siirtyvä ajoneuvo ja yksi ajoneuvon uusi leasingsopimus.  Pysyvien vastaavien täydennyksiin on laitettu pesukone ja kuivausrumpuja, joiden yhteinen kirjanpitoarvo 31.12.021 on 4 889 euroa. Leasingvastuiden täydentämisestä on liite.

Mänttä-Vilppulan henkilöstömääräarvio on pienentynyt yhdeksällä henkilöllä. Mänttä-Vilppulan toimitiloihin on tehty pinta-alojen tarkennuksia neuvottelujen pohjalta ja sopimustietoja on täydennetty.

Nokian osalta täydennysselvityksessä on leasingsopimus kuuden uuden ajoneuvon siirtymisestä. Toimitilatietoihin liittyen on tehty pinta-alojen tarkennuksia. Lisäksi sopimustietoja on täydennetty. Nokia on täydentänyt rakennusinvestointien listaa, mutta esitetyt muutokset ovat jo vuoden 2022 aikana toteutuvia tai hyvinvointialueelle pienehköjä vuokravaikutteisia kouluterveydenhuollon tiloja. Nokia on nostanut arviotaan siirtyvän palkka-, sivukulu- ja lomapalkkavelan osalta 7,2 milj. eurolla. 

Oriveden osalta sopimuksiin on lisätty vuokrasopimus. Orivedeltä siirtyvät takausvastuut palveluasuntoihin ovat kasvaneet 0,658 milj. euroa ja niistä on tullut tieto hyvinvointialueelle.

Parkanon henkilöstömääräarvio on täsmentynyt yhdellä henkilöllä ja sopimuksia on täydennetty.

Pirkkala on täydentänyt sopimustietoja. Siirtyvissä ajoneuvoissa on maaliskuussa ilmoitettu kaksi ajoneuvoa siirtyväksi, joiden molempien leasingsopimus päättyy vuoden 2022 aikana. Täydennysselvityksessä ei ole mainintaa ajoneuvoista.

Nyt annettujen täydennysten jälkeen kuntien tulee neuvotella kaikista näihin eriin liittyvistä asioista mahdollisten muutosten osalta hyvinvointialueen vastuuvalmistelijoiden kanssa.

Lopulliset liikkeen luovutuksen liittyvät henkilöstömäärän täsmentyminen, omaisuuserin luovutukset ja täsmäytykset kirjanpitoon luovuttajan ja vastaanottajan osalta tapahtuvat vuodenvaihteessa.

Ehdotus

Esittelijä

Juhani Sand, konsernipalvelujohtaja, vs. sairaanhoitopiirin johtaja, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että

  • aluevaltuusto ottaa vastaan Akaan, Hämeenkyrön, Ikaalisten, Juupajoen, Kangasalan, Kihniön, Kuhmoisen, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon ja Pirkkalan selvitysten täydennykset. 

Päätös

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että

  • aluevaltuusto ottaa vastaan Akaan, Hämeenkyrön, Ikaalisten, Juupajoen, Kangasalan, Kihniön, Kuhmoisen, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon ja Pirkkalan selvitysten täydennykset. 

Esteellisyys

Veli-Matti Ahtiainen, Katariina Pylsy, Marko Jarva, Anneli Taina, Olga Haapa-aho, Anna-Kaisa Ikonen ja Lauri Lyly ilmoittivat olevansa esteellisiä asiassa (HL 28 § 1 mom 5 kohta) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 9.03-9.07. Esteellisyydet todettiin. 

Kokouskäsittely

Valmistelukokonaisuuden johtaja Heli Hirvelä piti yleisinfon pykälien 187 - 189  sisältämien kuntien lakisääteisten selvitysten täydentämisestä.   Hirvelä poistui kokouksesta kokonaan ennen päätöksentekoa. 

Merkittiin, että varajäsen Perttu Jussila saapui kokoukseen § 187 käsittelyn ajaksi klo 9.05-9.07, Olga Haapa-ahon ollessa esteellinen.

 

Valmistelija

  • Vuokko Ylinen, hallintojohtaja, vuokko.ylinen@pirha.fi

Perustelut

Aluehallituksen 12.9.2022 kokouksen pöytäkirjan tarkastuksessa on havaittu, että pöytäkirjantarkastajaksi nimetty Katariina Pylsy ei esteellisyyden vuoksi voi tarkastaa kokouksen § 187. Tästä syystä on tarpeen tuoda pykälä uudelleen tarkastettavaksi aluehallituksen kokoukseen 26.9.2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • tarkastaa  aluehallituksen 12.9.2022 pöytäkirjan § 187. 

Päätös

Hyväksyttiin. 

Esteellisyys

  • Merkittiin, että Olga Haapa-aho, Arja Laitinen, Katariina Pylsy, Lauri Lyly ja Anna-Kaisa Ikonen sekä Marko Jarva ilmoittivat olevansa esteellisiä asiassa (HL 28 § 1 mom 5 kohta) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Esteellisyydet todettiin. 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).