Valmistelija
Mikko Hannola, TALOUSPALVELUJOHTAJA, mikko.hannola@pirha.fi
Pasi Virtanen, TALOUSJOHTAJA, pasi.virtanen@pirha.fi
Perustelut
Pirkanmaan hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarviosta tavoitteineen on päätetty aluevaltuustossa 15.1.2024 §4.
Pirkanmaan hyvinvointialueen raportointi muodostuu kuukausittaisista tulosraporteista sekä neljännesvuosittain raportoitavista osavuosikatsauksista sekä koko vuotta kuvaavasta tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta. Tämä osavuosikatsaus sisältää tiedot tammi-syyskuulta 2024.
Hyväksytyssä talousarviossa ovat valtuustoon nähden sitovia seuraavat tavoitteet:
- hyvinvointialuetasolla tuloslaskelmaosassa määritelty tilikauden tulos
- käyttötalousosassa soten palvelulinjojen sekä strategisen ohjauksen, tukipalvelujen ja pelastustoimen tehtäväalueiden toimintakate sekä heille määritellyt yleiset tavoitteet sekä ylemmän tason järjestämisen tavoitteet
- tytäryhtiöiden tavoitteet
- investointiosassa hankeryhmien (rakennukset, laite- ja kalustohankinnat, ICT ja muut aineettomat hyödykkeet, muut investoinnit) tulot ja menot sekä hankeryhmiin sisältyvät investointisuunnitelmassa mainitut investoinnit nimikkeinä
- rahoitusosassa pitkäaikaisten lainojen lisäys, antolainojen määrän lisäys sekä maksuvalmiutta turvaava lyhytaikaisten lainojen enimmäismäärä vuoden aikana
Tehtäväalueiden ja palvelulinjojen tavoitteet ovat sitovia hallitukseen nähden.
Toiminnallisten tavoitteiden ja talouden raporttien lisäksi osavuosikatsaus sisältää strategian toimeenpano-ohjelman toteutumisraportin (kokonaisuutena osavuosikatsauksen liitteenä), henkilöstöraportin, arvion merkittävimmistä riskeistä sekä lainasalkun kehityksen ja rahoitustilanteen.
Pirkanmaan hyvinvointialueen strategian toimeenpano sekä palveluiden verkoston kehittäminen etenevät suunnitellusti. Kansallinen keskustelu hyvinvointialueiden tilanteesta jatkuu vilkkaana, ja erityisesti talousnäkökulmat ovat olleet paljon esillä.
Toiminnallisesti vuosi 2024 on edennyt tasapainoisesti ja palveluiden saatavuus on toteutunut kohtuullisen hyvin. Palveluissa on tehty vahvaa kehittämistyötä, ja uutena palvelumuotona avattu Digiklinikka on ollut merkittävä peruspalveluihin kohdistuva lisäys.
Henkilöstön saatavuus on kokonaisuutena parantunut, mutta tietyissä henkilöstöryhmissä on edelleen kansallisellakin tasolla osaajapulaa. Vuokratyövoiman käyttö on laskenut huomattavasti edelliseen vuoteen verrattuna. Vuoden kolmannen henkilöstön tyytyväisyyskyselyn tulokset heijastelivat edellisten kyselyiden tuloksia.
Aluehallituksen asettaman ostopalvelutyöryhmän työ on lähtenyt hyvin käyntiin, ja työryhmän loppuraportti on valmisteilla. Vaikka monien ongelmien on tunnistettu vaativan pidempiaikaista kehittämistyötä, osa ryhmän antamista ohjeista ja linjauksista on jo tuottanut selviä tuloksia.
Talouden tasapainottamiseksi tehdyt toimet näkyvät jo selvästi ja alijäämää on saatu merkittävästi pienennettyä edelliseen vuoteen verrattuna. Siltikin vuodesta 2024 on kuitenkin muodostumassa selvästi talousarviota enemmän alijäämäinen. Kolmannen osavuosikatsauksen perusteella tehty talouden ennuste on pysynyt keväästä alkaen vakaana ja ennakoi noin 69 miljoonan euron alijäämää. Talouden tasapainottamista jatketaan erittäin määrätietoisesti.
Merkittävin syy talousarvion ylittävälle alijäämäennusteelle liittyy ostopalveluihin. Ostopalveluiden kustannuksiin ennustetaan 74 miljoonan euron ylitystä. Kuitenkin näidenkin osalta vuoden 2023 käyttöön verrattuna aikaisempi hyvin voimakas kasvu on saatu taitettua. Oman henkilöstön osalta henkilöstökulut ovat puolestaan alittamassa talousarvion 21 miljoonaa euroa.
Osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2024 sekä strategian toimeenpano-ohjelman toteumaraportti ovat liitteenä. Oheismateriaalina osavuosikatsauksen diaesitys.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.
Kokouskäsittely
Kuultiin asiantuntijana talousjohtaja Pasi Virtasta.