Aluevaltuusto, kokous 25.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 118 Pirkanmaan hyvinvointialueen tukipalvelujohtajan valinta

216/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Perustelut

Tukipalvelujohtaja johtaa tukipalvelujen tehtäväalueen toimintaa, taloutta ja henkilöstöä. Lisäksi tukipalvelujohtaja osallistuu hyvinvointialueen johtoryhmän jäsenenä koko hyvinvointialueen strategiseen johtamiseen. 

Tukipalveluiden tehtäväalueelle kuuluvat vuoden 2025 alusta lukien hallintopalvelut, kiinteistönhallinta ja toimitilapalvelut, tietohallinto ja teknologia, palvelutuotannon tukipalvelut sekä henkilöstöpalvelut. Tukipalvelujen tehtävänä on tuottaa asiakaslähtöisiä, laadukkaita ja kustannustehokkaita palveluja hyvinvointialueelle ja mahdollistaa muiden tehtäväalueiden keskittyminen ydintehtäviensä hoitamiseen.  

Kelpoisuusvaatimuksena tehtävään on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, toimialan tuntemus ja riittävä kokemus vaativista johtamistehtävistä. Eduksi katsotaan kokemus strategisesta muutosjohtamisesta. Lisäksi tehtävään valittavalta odotetaan erinomaisia yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä kykyä verkostoitua eri toimijoiden kanssa. 

Virka on julistettu haettavaksi Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilla www.pirha.fi, osoitteissa kuntarekry.fi ja tyomarkkinatori.fi sekä Helsingin Sanomissa (29.9.2024). Hakuaika oli 24.9.-15.10.2024. 

Virkaa haki määräajassa 25 henkilöä. Hakijoista 23 täytti kelpoisuusvaatimukset. Valintaryhmään kuuluivat aluehallituksen puheenjohtajisto, aluevaltuuston 2. varapuheenjohtaja sekä viranhaltijoita. Valintaryhmä haastatteli yhteensä seitsemän hakijaa ajalla 23.10 ja 25.10.2024.

Haastattelujen jälkeen hakijoista henkilöarviointiin valittiin kolme hakijaa. Henkilöarvioinnit on toteutettu 28.10 -1.11.2024 välisenä aikana. Rekrytoinnissa on avustanut Mercuriurval.

Tukipalvelujohtajan virkaan esitetään valittavaksi liikuntatieteiden maisteri Jukka Santala.

Valintapäätös perustuu kokonaisarviointiin,​ jossa on huomioitu henkilöhaastattelu,​ työkokemus, henkilön suorittamat koulutukset ja tutkinnot sekä henkilöarviointi. Yllä mainittu henkilö on taidoiltaan ja kyvyiltään ansioitunein ja soveltuvin hakija täytettävään virkaan. 

Tukipalvelujohtajan esihenkilönä toimii hyvinvointialuejohtaja. Hallintosäännön 45 §:n mukaisesti virkavalinnasta päättää aluevaltuusto. Virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päättymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset (laki kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 5 §).

Oheismateriaalina

  • hakuilmoitus
  • hakijayhteenveto
  • hakijoiden hakemukset ja ansioluettelot
  • yhteenveto henkilöarvioinnista (salassapidettävä)
  • palkkaliite

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että

aluevaltuusto päättää

  1. valita tukipalvelujohtajan virkaan erikseen sovittavasta ajankohdasta lukien Jukka Santalan kuuden (6) kuukauden koeajalla ja
     
  2. että valinta on ehdollinen seuraavasti:
    • virkaan valitun tulee kohtuullisessa ajassa valintapäätöksen saatuaan esittää vaadittavat todistukset terveydentilastaan,​ kuitenkin viimeistään kuukauden kuluessa virkasuhteen alkamisesta
    • virkaan valitulle tehdään hänen suostumuksellaan turvallisuusselvityslain 19 §:n mukainen perusmuotoinen henkilöturvallisuusselvitys
    • valintapäätös raukeaa,​ mikäli virkaan valittu ei täytä yllä esitettyjä ehtoja
       
  3. tukipalvelujohtajan kokonaispalkasta esityksen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Aluehallituksen varajäsen Anna Kontula poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 11.11.2024 § 298.

Aluevaltuuston jäsenillä on kokouspaikalla kello 16 alkaen mahdollisuus tutustua henkilöarvioinnin tuloksiin. Henkilöarvioinnit ovat salassa pidettäviä asiakirjoja julkisuuslain 24 § 1 mom. 29 kohdan perusteella.   

Oheismateriaalina ovat hakuilmoitus, hakijayhteenveto, palkkaliite ja hakijoiden hakemukset ja ansioluettelot. 

 

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää

  1. valita tukipalvelujohtajan virkaan erikseen sovittavasta ajankohdasta lukien Jukka Santalan kuuden (6) kuukauden koeajalla ja
     
  2. että valinta on ehdollinen seuraavasti:
  • virkaan valitun tulee kohtuullisessa ajassa valintapäätöksen saatuaan esittää vaadittavat todistukset terveydentilastaan,​ kuitenkin viimeistään kuukauden kuluessa virkasuhteen alkamisesta
  • virkaan valitulle tehdään hänen suostumuksellaan turvallisuusselvityslain 19 §:n mukainen perusmuotoinen henkilöturvallisuusselvitys
  • valintapäätös raukeaa,​ mikäli virkaan valittu ei täytä yllä esitettyjä ehtoja
  1. tukipalvelujohtajan kokonaispalkasta esityksen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Päätöksenteon jälkeen Jukka Santala saapui kokoukseen ja piti lyhyen puheenvuoron. .  

Muutos aluevaltuuston kokoonpanossa asian käsittelyn aikana:

  • valtuutettu Julia Sangervo saapui kokoukseen, valtuuston vahvuus 77 valtuutettua.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
     

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 270 euroa (v. 2023). Linkki tuomioistuinmaksulakiin: www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).