Aluevaltuusto, kokous 25.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 123 Pirkanmaan hyvinvointialueen strateginen monituottajuusohjelma

21436/2024

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pasi Virtanen, TALOUSJOHTAJA, pasi.virtanen@pirha.fi

Perustelut

Aluehallitus päätti 11.3.2024 § 73 asettaa ostopalvelujen kokonaisuutta, käyttöä ja kustannusten vähentämistä selvittävän ja muutosehdotuksia valmistelevan työryhmän. Hyvinvointialuelaki edellyttää, että  taseeseen kertynyt alijäämä on katettava kolmen vuoden kuluessa. Syksyn 2024 tilinpäätösennusteen mukaan hyvinvointialueen talous on vuonna 2024 noin 69 miljoonaa euroa alijäämäinen. Ostopalvelujen kokonaisuus kattaa noin 57 % koko hyvinvointialueen taloudesta ja ostojen ennustettu budjetti on ylittymässä noin 74 miljoonaa euroa suhteessa talousarvioon. Kestävä talous edellyttää välittömiä toimenpiteitä sekä itse tuotetuissa että ostetuissa palveluissa.

Ostopavelutyöryhmän tehtävänä oli:

  1. Kuvata ostopalveluiden käyttö kustannus- ja trenditietoineen sekä asiakaspalveluiden että tukipalveluiden kokonaisuuksissa
  2. Etsiä ja kuvata keskeisimmät syyt kustannuskasvulle sekä talousarvion ylityksille
  3. Kuvata keskeisimmät ongelmat ostopalveluiden johtamisessa, sekä tehdä tarvittavat muutosehdotukset
  4. Arvioida, onko hankintatoimen ja ostopalveluiden välinen työnjako oikea suhteessa asetettuihin ostopalveluiden vähentämistavoitteisiin
  5. Tehdä konkreettinen suunnitelma ostopalveluiden käytön ja kustannusten vähentämiseksi sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä
  6. Pohtia, miten yhteensovitetaan strateginen monituottajuus ja kokonaiskustannusten nykyistä parempi hallinta
     

Työryhmään ovat kuuluneet  Marina Erhola (puheenjohtaja), Juhani Sand (varapuheenjohtaja), Pasi Virtanen, Juha Vasala, Taru Kuosmanen, Pekka Erola ja Juha Kinnunen. 

Aluehallitus on käsitellyt työryhmän väliraporttia 27.5.2024 § 165.

Ostopalvelutyöryhmän työskentelyn aikana syntyi selkeä johtopäätös, että laajan ostopalvelukentän hallitseminen ja ohjaus edellyttää strategista monituottajaohjelmaa. Ostopalvelutyöryhmän loppuraporttista muotoutui liitteenä oleva strateginen monituottajaohjelma, jonka toteuttamisen arvioidaan kestävän vuonna 2025 alkavan valtuustokauden loppuun. Ohjelman pitkän aikavälin tavoitteena on, että väestön palvelutarpeet, palvelutuotannon mahdollisuudet sekä rahoitus ovat tasapainossa.

Ohjelman valmistelussa on kuultu laajasti eri sidosryhmiä, muun muassa pirkanmaalaisia palveluntuottajia.

Liitteenä yhteenveto sidosryhmien lausunnoista, diaesitys sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen strateginen monituottajuusohjelma.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan strategisen monituottajaohjelman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Aluehallituksen jäsen Leena Kostiainen teki muutosesityksen: ”Muutosesitys pykälään 297 sivulle 5 kohtaan 1.1.: Oma tuotanto on maksimaalisesti ja optimaalisesti hyödynnetty huomioiden kuitenkin asiakkaan toive ja yksilöllinen tarve.”

Kannatus: Jari Andersson, Sari Tanus.

Hyväksyttiin yksimielisesti.

Aluehallituksen varajäsen Jori-Pekka Träskbäck saapui kokoukseen ennen päätöksentekoa.

Aluevaltuuston 2. varapuheenjohtaja Erja Pelkonen poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 11.11.2024 § 297.

Liitteenä yhteenveto sidosryhmien lausunnoista,​ diaesitys sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen strateginen monituottajuusohjelma.

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle,​ että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan strategisen monituottajuusohjelman.

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • hyväksyä liitteenä olevan strategisen monituottajuusohjelman kokouksessa tehdyin muutoksin.

Lisäksi aluevaltuusto hyväksyi toivomusponnen: "Aluehallitus seuraa ja arvioi strategisen monituottajuusohjelman toimeenpanoa ja ohjelman mukaista palvelutuotannon ohjaamista. Tätä varten aluehallitus saa raportin puolivuosittain ja tiedottaa aluevaltuustoa tästä vuosittain."

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan äänestysjärjestys -esitys: kullekin monituottajuusohjelman sivulle tehdyt muutosesitykset äänestetään kokonaisuutena pohjaehdotusta vastaan. Hyväksyttiin. 

Sirpa Pursiainen-Hautalan (KD:n aluevaltuustoryhmä) muutosehdotukset (sivu 5): 

Kohta 1. (muokkaus): Ostopalvelukustannuksia vähennetty tarkoituksenmukaisesti (lisätty sana tarkoituksenmukaisesti)

Kohta 3.3. (muokkaus): Osto-osaaminen ja kustannustietoisuus ovat päätösten pohjana (sanan tukena tilalle lisätty pohjana)

Kohta 4.3. (muokkaus): Pitkän aikavälin kehittämistavoitteista ei ole tingitty säästöjen vuoksi ja epätarkoituksenmukaiset ostot on saatu hallintaan (lisätty Pitkän aikavälin kehittämistavoitteista ei ole tingitty säästöjen vuoksi ja)

Kannatus: Petra Schulze Steinen (Keskustan aluevaltuustoryhmä)), Kauko Turunen ja Riitta Kuismanen.

Puheenjohtajan äänestysesitys: pohjaehdotus JAA,  muutosehdotus EI. Hyväksyttiin.

Äänestyksen tulos: JAA 56, EI 18, TYHJÄÄ 1. Aluehallituksen pohjaehdotus hyväksyttiin. 

Sirpa Pursiainen-Hautalan muutosehdotus (sivu 15, muokkaus): Oman tuotantokapasiteetin kasvattaminen silloin, kun se on halvempaa tai tarkoituksenmukaista (lisätty silloin, kun se on halvempaa tai tarkoituksenmukaista).

Kannatus: Petra Schulze Steinen (Keskustan aluevaltuustoryhmä), Kauko Turunen ja Riitta Kuismanen.

Puheenjohtajan äänestysesitys: pohjaehdotus JAA, muutosehdotus EI. Hyväksyttiin.

Äänestyksen tulos: JAA 56, EI 17, TYHJÄÄ 2. Aluehallituksen pohjaehdotus hyväksyttiin. .

Sirpa Pursiainen-Hautalan muutosehdotus (sivu 18, Kaavio)
Ikääntyneiden asumispalvelut: Poistetaan teksti "Oman tuotannon asiakasmäärä kasvaa suhteessa ostoihin"

Puheenjohtajan äänestysesitys: pohjaehdotus JAA, muutosehdotus EI. Hyväksyttiin.

Äänestyksen tulos:  JAA 66, EI 9. Aluehallituksen pohjaehdotus hyväksyttiin.

Petra Schulze Steinen muutosehdotus (sivu 4): Yhteenveto-osassa lukee: "Ohjelman tarkoituksena on luoda hyvin johdettu strateginen monituottajuusmalli, joka toimii tasapainoisesti ja täydentää hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa", esitetään lisättäväksi lauseen loppuun "siten, että palveluiden korkea laatu ja kustannustehokkuus taataan myös pitkällä aikavälillä. Yhteistyöhön kuntien ja kolmannen sektorin kanssa panostetaan ja sitä hyödynnetään optimaalisesti. Vastaava muutos sivulle 24 kohtaan 7.2 Strategisen monituottajuusohjelman tavoitteet."

Kannatus: Hanna Holma, Jari Andersson, Joni Kumlander, Kauko Turunen, Riitta Kuismanen, Miia Kinnari, Iiris Suomela, Lassi Kaleva ja Sami Kymäläinen (PS aluevaltuustoryhmä)

Päätös:  Hyväksyttiin yksimielisesti.

Leena Kostiaisen toivomusponsi (KOK aluevaltuustoryhmä): Aluehallitus seuraa ja arvioi strategisen monituottajuusohjelman toimeenpanoa ja ohjelman mukaista palvelutuotannon ohjaamista. Tätä varten aluehallitus saa raportin puolivuosittain ja tiedottaa aluevaltuustoa tästä vuosittain.

Kannatus: Petra Schulze Steinen (Keskustan aluevaltuustoryhmä), Jari Andersson, Kari-Matti Hiltunen, Joni Kumlander, Iiris Suomela (Vihreiden aluevaltuustoryhmä), Riitta Kuismanen, Miia Kinnari, Erja Pelkonen, Lassi Kaleva ja Sami Kymäläinen (PS aluevaltuustoryhmä).

Päätös: Toivomusponsi hyväksyttiin yksimielisesti.

Sirpa Pursiainen-Hautalan toivomusponsi: "Monituottajuusstrategia tulee päivittää ensi vuoden aikana, kun oman tuotannon kustannusyksikköhintoja saadaan valmistumaan. Strategian päivityksessä tulee huomioida vahvemmin oman tuotannon kustannukset sekä kustannusyksikköhintojen vertailut strategisiin linjauksiin samoin kuin se, että oman tuotannon ja ostopalveluiden kustannukset voivat vaihdella palveluittain."

Kannatus: Kauko Turunen, Riitta Kuismanen ja Petra Schulze Steinen (Keskustan aluevaltuustoryhmä).

Puheenjohtajan äänestysesitys: Ponsi hyväksytään JAA, hylätään EI. Hyväksyttiin. 

Äänestyksen tulos: JAA 19, EI 55, TYHJÄÄ 1. Ponsi hylättiin. 

 

Yleiskeskustelun aikana aluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja Aleksi Jäntti johti kokousta osan aikaa.  

Muutokset aluevaltuuston kokoonpanossa asian käsittelyn aikana:

  • valtuutettu Jenni Jokinen poistui kokouksesta, varavaltuutettu Jussi-Pekka Ahonen tilalle, valtuuston vahvuus 77 valtuutettua
  • valtuutettu Sirja Kaartinen poistui, tilalle varavaltuutettu Iikka Jäntti
  • valtuutettu Veijo Niemi poistui kokouksesta, paikka jää tyhjäksi. Valtuuston vahvuus 76 valtuutettua
  • valtuutettu Perttu Jussila poistui kokouksesta, tiallle varavaltuutettu Matti Helimo
  • valtuutettu Kalervo Kummola poistui kokouksesta, tilalle varavaltuutettu Manta Tolvanen
  • valtuutettu Iina Hänninen poistui kokouksesta, tilalle varavaltuutettu Anna Moilanen
  • valtuutettu Iikka Sasi poistui kokouksesta, tilalle varavaltuutettu Iikka Jäntti
  • valtuutettu Minna Minkkinen poistui kokouksesta, paikka jää tyhjäksi. Valtuuston vahvuus 75 valtuutettua

Vanhusneuvoston edustaja Antero Saksala poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

 

 

 

 

Äänestystulokset

  • Jaa 56 kpl 75%

    Jari Andersson, Anitta Korpio, Joni Kumlander, Jouni Sirén, Hanna Laine, Lauri Lyly, Marko Jarva, Leena Kostiainen, Erja Pelkonen, Veli-Matti Ahtiainen, Kukka Kunnari, Mikko Aaltonen, Sami Kymäläinen, Hanna-Maria Grann, Atanas Aleksovski, Mervi Veijola, Ulla Kampman, Roope Lehto, Ida Leino, Johanna Peltonen, Anneli Taina, Jussi Ahonen, Tarja Jokinen, Milka Hanhela, Markku Virkamäki, Johanna Loukaskorpi, Iiris Suomela, Pekka Järvinen, Kaija Holli, Leena Mankkinen, Riitta Ollila, Matti Helimo, Janne Ojala, Anne Nyman, Tuula Petäkoski-Hult, Kari-Matti Hiltunen, Tiina Wesslin, Aila Dündar-Järvinen, Mauri Jussila, Katri Virkkunen, Leena Saarela, Manta Tolvanen, Lisa Wesin, Pirkko Ranki, Taru Tolvanen, Olga Haapa-aho, Jaakko Mustakallio, Lassi Kaleva, Julia Sangervo, Sirpa Repo, Miia Kinnari, Aleksi Jäntti, Iikka Jäntti, Juho Ojares, Anna Moilanen, Reeta Ahonen

  • Ei 18 kpl 24%

    Kimmo Holma, Sirpa Pursiainen-Hautala, Riitta Kuismanen, Mauri Heiska, Anna Kontula, Hanna Holma, Klaus Myllymäki, Kauko Turunen, Reijo Koskela, Nina Alanen, Jori-Pekka Träskbäck, Marjo Mäkinen-Aakula, Antti Ivanoff, Katariina Pylsy, Linda Lähdeniemi, Petra Schulze-Steinen, Touko Sikala, Minna Sarvijärvi

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Sofia Vikman

  • Jaa 56 kpl 75%

    Veli-Matti Ahtiainen, Jari Andersson, Pekka Järvinen, Marko Jarva, Jussi Ahonen, Kari-Matti Hiltunen, Atanas Aleksovski, Tiina Wesslin, Erja Pelkonen, Jaakko Mustakallio, Aila Dündar-Järvinen, Hanna-Maria Grann, Lauri Lyly, Kukka Kunnari, Mervi Veijola, Jouni Sirén, Hanna Laine, Sami Kymäläinen, Anneli Taina, Milka Hanhela, Joni Kumlander, Tuula Petäkoski-Hult, Sofia Vikman, Lassi Kaleva, Janne Ojala, Tarja Jokinen, Ida Leino, Leena Kostiainen, Riitta Ollila, Pirkko Ranki, Johanna Loukaskorpi, Iiris Suomela, Taru Tolvanen, Sirpa Repo, Leena Mankkinen, Anne Nyman, Johanna Peltonen, Mikko Aaltonen, Anna Moilanen, Ulla Kampman, Anna Kontula, Mauri Jussila, Julia Sangervo, Matti Helimo, Kaija Holli, Miia Kinnari, Lisa Wesin, Katri Virkkunen, Reeta Ahonen, Manta Tolvanen, Olga Haapa-aho, Roope Lehto, Aleksi Jäntti, Iikka Jäntti, Leena Saarela, Markku Virkamäki

  • Ei 17 kpl 23%

    Mauri Heiska, Kimmo Holma, Riitta Kuismanen, Sirpa Pursiainen-Hautala, Hanna Holma, Kauko Turunen, Klaus Myllymäki, Antti Ivanoff, Nina Alanen, Reijo Koskela, Linda Lähdeniemi, Jori-Pekka Träskbäck, Katariina Pylsy, Marjo Mäkinen-Aakula, Minna Sarvijärvi, Petra Schulze-Steinen, Touko Sikala

  • Tyhjä 2 kpl 3%

    Anitta Korpio, Juho Ojares

  • Jaa 66 kpl 88%

    Veli-Matti Ahtiainen, Jari Andersson, Juho Ojares, Janne Ojala, Tiina Wesslin, Klaus Myllymäki, Pekka Järvinen, Hanna Laine, Jaakko Mustakallio, Erja Pelkonen, Marko Jarva, Reijo Koskela, Anne Nyman, Lassi Kaleva, Mikko Aaltonen, Iiris Suomela, Katariina Pylsy, Anna Moilanen, Hanna-Maria Grann, Ida Leino, Sami Kymäläinen, Jouni Sirén, Minna Sarvijärvi, Tuula Petäkoski-Hult, Kaija Holli, Mauri Jussila, Markku Virkamäki, Mervi Veijola, Milka Hanhela, Anna Kontula, Ulla Kampman, Kukka Kunnari, Riitta Ollila, Jori-Pekka Träskbäck, Hanna Holma, Marjo Mäkinen-Aakula, Joni Kumlander, Roope Lehto, Tarja Jokinen, Lauri Lyly, Leena Mankkinen, Leena Kostiainen, Pirkko Ranki, Johanna Loukaskorpi, Petra Schulze-Steinen, Atanas Aleksovski, Miia Kinnari, Taru Tolvanen, Sirpa Repo, Jussi Ahonen, Lisa Wesin, Kari-Matti Hiltunen, Olga Haapa-aho, Julia Sangervo, Johanna Peltonen, Aila Dündar-Järvinen, Reeta Ahonen, Katri Virkkunen, Anneli Taina, Matti Helimo, Leena Saarela, Aleksi Jäntti, Linda Lähdeniemi, Manta Tolvanen, Anitta Korpio, Iikka Jäntti

  • Ei 9 kpl 12%

    Mauri Heiska, Antti Ivanoff, Kauko Turunen, Riitta Kuismanen, Kimmo Holma, Nina Alanen, Sirpa Pursiainen-Hautala, Touko Sikala, Sofia Vikman

  • Jaa 19 kpl 25%

    Klaus Myllymäki, Anna Kontula, Kimmo Holma, Katariina Pylsy, Riitta Kuismanen, Minna Sarvijärvi, Sirpa Pursiainen-Hautala, Nina Alanen, Mauri Heiska, Kauko Turunen, Antti Ivanoff, Reijo Koskela, Reeta Ahonen, Hanna Holma, Linda Lähdeniemi, Jori-Pekka Träskbäck, Petra Schulze-Steinen, Marjo Mäkinen-Aakula, Touko Sikala

  • Ei 55 kpl 73%

    Veli-Matti Ahtiainen, Jari Andersson, Marko Jarva, Janne Ojala, Pekka Järvinen, Lisa Wesin, Sami Kymäläinen, Kukka Kunnari, Iiris Suomela, Jouni Sirén, Joni Kumlander, Anne Nyman, Riitta Ollila, Lauri Lyly, Matti Helimo, Mervi Veijola, Tiina Wesslin, Roope Lehto, Ulla Kampman, Hanna Laine, Taru Tolvanen, Erja Pelkonen, Hanna-Maria Grann, Tarja Jokinen, Aila Dündar-Järvinen, Jussi Ahonen, Anna Moilanen, Atanas Aleksovski, Kari-Matti Hiltunen, Leena Kostiainen, Johanna Peltonen, Anneli Taina, Kaija Holli, Pirkko Ranki, Leena Mankkinen, Mikko Aaltonen, Tuula Petäkoski-Hult, Markku Virkamäki, Manta Tolvanen, Johanna Loukaskorpi, Ida Leino, Mauri Jussila, Olga Haapa-aho, Sirpa Repo, Julia Sangervo, Leena Saarela, Aleksi Jäntti, Katri Virkkunen, Iikka Jäntti, Anitta Korpio, Jaakko Mustakallio, Lassi Kaleva, Juho Ojares, Sofia Vikman, Miia Kinnari

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Milka Hanhela


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
     

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 270 euroa (v. 2023). Linkki tuomioistuinmaksulakiin: www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).