Aluehallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 308 Pirkanmaan hyvinvointialueen suostumus osakekauppojen toteuttamiseen (lisäpykälä)

Valmistelija

  • Timo Tiainen, Konserniohjauksen päällikkö, Timo.Tiainen@pirha.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen toimintaan liittyvä kunnan omistama irtaimisto eli koneet kalusteet, laitteet, materiaalit sekä immateriaaliset oikeudet ja muut luvat siirtyvät hyvinvointialueelle 1.1.2023. Siirtyvään irtaimistoon eivät kuulu kunnan osakeomistukset eräiden sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavien osakeyhtiöiden osakkeita lukuun ottamatta. 

Coxa Oy on tekonivelleikkauksiin keskittynyt sairaala, jonka toimintaan kuuluu myös tutkimus-, koulutus- ja opetustoimintaa. Mänttä-Vilppula, Sastamala ja Valkeakoski omistavat tällä hetkellä kukin 1,7 %:a Coxa Oy:n osakkeista. Nämä osakkeet kuuluvat omaisuuteen, joka olisi siirtymässä hyvinvointialueelle.

Mänttä-Vilppula, Sastamala ja Valkeakoski lähestyneet Pirkanmaan hyvinvointialuetta aikomuksenaan myydä Coxa Oy:n osakkeet vielä vuoden 2022 aikana ja saadakseen hyvinvointialueen suostumuksen tälle päätökselle. Mahdollinen suostumuksen antaminen osakekauppoihin ei vaikuta Coxa Oy;n asemaan hyvinvointialueen tytäryhtiönä.  

Mahdollisia ostajaehdokkaita lienevät lähinnä muodostuvat hyvinvointialueet. Toiminnalliselta näkökulmalta vaativan erikoissairaanhoidon valtakunnallinen yhteistyö on jo lakisääteisesti välttämätöntä yhteistyöalueiden (YTA-alueiden) sisällä, mutta eritoten YTA-alueiden välisessä yhteistyössä korostuu yliopistollisten hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän rooli. Myös tämä näkökulma on hyvä pitää mielessä mahdollisten ostajaehdokkaiden kanssa neuvoteltaessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • antaa suostumuksen, että Mänttä-Vilppula, Sastamala ja Valkeakoski saavat myydä Coxa Oy;n osakkeet.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Miko Bergbom, Pekka Järvinen ja Elina Kinnunen ilmoittivat olevansa esteellisiä asian käsittelyssä (HL 28 § 1 mom 5 kohta) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 11.04-11.08. Esteellisyydet todettiin.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että varajäsen Atanas Aleksovski saapui kokoukseen § 308 käsittelyn ajaksi, Pekka Järvisen ollessa esteellinen.

 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus tehdään Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitukselle.

Postiosoite: PL 2000, 33521 Tampere
Käyntiosoite: Biokatu 12, 3. krs, Kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Hyvinvointialue ei vastaa sähköpostitse toimitettujen oikaisuvaatimusten tietoturvallisuudesta.

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.