Aluehallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 299 Puitesopimuksen hyväksyminen, Sakupe Oy

690/2022

Valmistelija

  • Pekka Erola, Tukipalvelujohtaja, pekka.erola@pirha.fi
  • Petteri Paavola
  • Miia Luukko, Hallintolakimies, Miia.Luukko@pirha.fi

Perustelut

Tukipalvelujen järjestämistapa ja palveluista sopiminen

Aluevaltuusto on 16.8.2022 § 93 päättänyt, että hyvinvointialueen tukipalvelujen tuottaminen keskitetään seuraaville yhtiöille: Istekki Oy,​ Monetra Pirkanmaa Oy,​ Pirkanmaan Voimia Oy,​ Tuomi Logistiikka Oy,​ Monetra Oulu Oy,​ Sakupe Oy ja Servi Oy. Muut tukipalvelut tuotetaan pääosin Pirkanmaan hyvinvointialueen omana toimintana.

Sakupe Oy tuottaa hyvinvointialueelle pesulapalvelut sekä työ- ja liinavaatepalvelut.

Sopimuksen keskeiset ehdot

Yhtiöille keskitettävän toiminnan osalta lähtökohtana on, että tukipalvelujen sisällön ohjaaminen kytketään niihin prosesseihin, joita kyseisellä tukipalvelulla tuetaan. Hyvinvointialueella tulee olla riittävä ja ammattitaitoinen henkilöstö ohjaamaan tukipalveluiden ostosopimusten toteutumista ja huolehtimaan tarvittavista viranomaistoiminnan edellyttämistä tehtävistä.

Hyvinvointialue ja yhtiö sopivat yhtiöltä ostettavien palveluiden ehdoista ja sisällöistä, sekä tietosuojasta ja -turvasta. Puitesopimuksessa sovitaan mm.

    • Kuvaus palvelusta ja sen sisällöstä
    • Palveluiden yksikköhinnat
    • Vaste-/ toimitusajat
    • Sanktioinnin- ja palvelutasomallien käytöstä
    • Hintojen kilpailukykyisyyden varmistamisen suhteessa markkinahintoihin
    • Yhteistyön hallintamalli eli kuinka toimintaa seurataan ja kehitetään yhteistyössä

Pääsääntöisesti ostettavat palvelut ovat luonteeltaan jatkuvia. Erillistoimeksiannoista sovitaan puitesopimukseen kirjatuin ehdoin.

Sakupe Oy:n myynti Pirkanmaan hyvinvointialueelle on vuositasolla kokonaisuudessaan yhteensä 10 M€, josta yhtiölle siirtyvien alihankintasopimusten osuus on 5 M€.

Sidosyksikköasema ja palvelun hankinta

Hankintalain 15 §:n 1 momentin mukaan lakia ei sovelleta hankintaan, jonka hankintayksikkö tekee sidosyksiköltään. Sidosyksiköllä tarkoitetaan hankintayksiköstä muodollisesti erillistä ja päätöksenteon kannalta itsenäistä yksikköä. Lisäksi edellytyksenä on, että hankintayksikkö yksin tai yhdessä muiden hankintayksiköiden kanssa käyttää määräysvaltaa yksikköön samalla tavoin kuin omiin toimipaikkoihinsa. Sidosyksikössä ei saa olla muiden kuin hankintayksiköiden pääomaa.

Sidosyksikköasemaan liittyvä määräysvallan käyttämisen vaatimus täyttyy, kun:

    • Pirkanmaan sairaanhoitopiirin omistamat yhtiöiden osakkeet siirtyvät lain nojalla hyvinvointialueelle 1.1.2023
    • PSHP:n osakassopimukset ja niihin perustuva yhtiön hallituksen jäsenten nimitysoikeus siirtyvät lain nojalla hyvinvointialueelle 1.1.2023

Sidosyksikkö on velvollinen noudattamaan omissa hankinnoissaan hankintalainsäädäntöä ja kilpailuttamaan hankintansa.

Päätöstoimivalta

Hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan aluehallitus päättää koko hyvinvointialuetta koskevien merkittävien sopimusten hyväksymisestä. Näin ollen toimivalta tämän puitesopimuksen hyväksymiseen on aluehallituksella.

Oikeus tilauksen tekemiseen palvelusopimuksen perusteella määräytyy hallinto- ja toimintasääntöjen sekä hankinta- ja sopimushallintaohjeiden mukaisesti.

Asian liitteenä palvelusopimus ja palvelusopimuksen liitteet.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan puitesopimuksen,
     
  • oikeuttaa tukipalvelujohtajan hyväksymään puitesopimukseen tarvittavat vähäiset tai teknisluonteiset tarkennukset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana § 299 aikana tukipalvelujohtaja Pekka Erolaa, joka poistui kokouksesta pykälän käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus tehdään Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitukselle.

Postiosoite: PL 2000, 33521 Tampere
Käyntiosoite: Biokatu 12, 3. krs, Kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Hyvinvointialue ei vastaa sähköpostitse toimitettujen oikaisuvaatimusten tietoturvallisuudesta.

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.