Aluehallitus, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Valtuustoaloite ikääntyneiden palveluasuminen tulee säilyttää Pirkanmaalla - Pirkanmaan Kristillisdemokraattien aluevaltuustoryhmä

91/2022

Valmistelija

  • Miia Luukko, hallintopalvelujohtaja, miia.luukko@pirha.fi
  • Päivi Tryyki, Palvelulinjajohtaja, paivi.tryyki@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen KD valtuustoryhmä, ensimmäisenä allekirjoittajana Sirpa Pursiainen, on aluevaltuustossa 5.9.2022 § 106 jättänyt hyvinvointialueen käsiteltäväksi valtuustoaloitteen "Ikääntyneiden palveluasuminen tulee säilyttää Pirkanmaalla".   

Aloite on esityslistan liitteenä.

Vastaus valtuustoaloitteeseen

Hyvinvointialueen hallitus käsittelee 20.2.2023 § 46 siirtymistä asumispalvelun järjestämisestä yhteisöllisen asumispalvelun järjestämiseen. Muutos perustuu 1.1.2023 voimaan tulleeseen sosiaalihuoltolain muutokseen. Aluehallituksen päätösasiassa selostetaan tarkemmin lainmuutoksen sisältöä, muutoksen vaikutuksia asiakkaisiin sekä kunnilta hyvinvointialueelle siirtyneiden nykyisten asumispalvelusopimusten kokonaisuutta. 

Hyvinvointialue saa rahoituksensa lakisääteisten palvelujen järjestämiseen valtiolta. Sosiaalihuoltolain muutos tarkoittaa, että hyvinvointialueella on sote-järjestämislain mukainen velvollisuus järjestää yhteisöllisen asumisen palvelut asukkaille. Palveluasumista aiemman kaltaisessa muodossa laki ei enää tunne. Hyvinvointialue ei voi valita, että se jättää lakisääteisen palvelun järjestämättä ja järjestää sen sijaan jotain muuta palvelua. Jatkossakin asiakas voi itse maksavana ostaa erilaisia asumisen palveluja. Valvira on antanut lain tulkinnasta selkeän ohjeen. Hyvinvointialueen tehtävänä on luonnollisesti siirtymän toteuttaminen hyvin suunnitellen ja asiakkaiden tarpeet huomioiden. Myös muutoksessa asiakkaiden toimintakyky arvioidaan interRAI:n avulla asiakkaan palvelutarpeeseen sopivimman palvelun löytämiseksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • toimittaa vastauksen valtuustoaloitteeseen ”Ikääntyneiden palveluasuminen tulee säilyttää Pirkanmaalla” tiedoksi aluevaltuustolle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana § 47 aikana hallintopalvelujohtaja Miia Luukkoa, joka poistui ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).