Aluevaltuusto, kokous 8.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Pirkanmaan hyvinvointialuejohtajan viran perustaminen, hakuperiaatteet  ja kelpoisuusehdot

34/2022

Perustelut

Väliaikainen valmistelutoimielin 25.2.2022 § 42 

Viran perustaminen 

Laissa hyvinvointialueesta (611/2021)   luvussa 11 säädetään henkilöstöstä. Lain 92 §:n mukaan hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilöstö on virkasuhteessa tai työsopimussuhteessa hyvinvointialueeseen. Virkasuhteesta ja työsopimussuhteesta sekä virka- ja työehtosopimuksista hyvinvointialueilla säädetään erikseen. Tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Tällaista tehtävää varten perustetaan virka. Perustellusta syystä henkilö voidaan kuitenkin ottaa tällaiseen tehtävään virkasuhteeseen myös ilman, että tehtävää varten on perustettu virka. Lain 93 §:n mukaan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää aluevaltuusto tai hyvinvointialueen hallintosäännössä määrätty muu toimielin. 

Laissa hyvinvointialueesta luvussa 7 säädetään hyvinvointialuejohtajan roolista ja tehtävistä. Lain 42 §:n mukaan hyvinvointialueen toimintaa johdetaan aluevaltuuston hyväksymän hyvinvointialuestrategian mukaisesti. Aluehallitus johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta. Hyvinvointialuejohtaja johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Hyvinvointialuejohtaja tehtävässä käytetään julkista valtaa ja hyvinvointialuejohtajan tehtävä edellyttää viran perustamista. 

Hakuperiaatteet 

Laissa hyvinvointialueesta (611/2021) 43 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan valitsee aluevaltuusto. Hyvinvointialuejohtaja voidaan valita joko toistaiseksi tai määräajaksi ja hän on virkasuhteessa hyvinvointialueeseen. Jos hyvinvointialuejohtajan vaalissa kukaan ei ole saanut yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan uusi vaali kahden eniten ääniä saaneen välillä. Tässä vaalissa eniten ääniä saanut tulee valituksi.  Lain 44 §:ssä säädetään erikseen johtajasopimuksesta. Hyvinvointialueen ja hyvinvointialuejohtajan on tehtävä johtajasopimus, jossa sovitaan hyvinvointialueen johtamisen edellytyksistä. Johtajasopimuksen hyväksyy aluehallitus.  

Laissa kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta (304/2003) 5 §:n mukaan sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päättymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset. Hakemukseen on liitettävä selvitys hakijan kelpoisuudesta. Suostumismenettelyä ei voida soveltaa hyvinvointialuejohtajan hakumenettelyssä.  

Virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Laissa kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 6 §:n mukaan virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai hyvinvointialueen päättämä erityinen kelpoisuus.  Hyvinvointialueen johtajan kelpoisuudelle ei ole lainsäädännössä asetettu erillisiä kelpoisuusvaatimuksia vaan aluevaltuusto päättää kelpoisuusehdoista ja asettaa muita eduksi katsottavia kriteereitä.

Laissa hyvinvointialueesta 113 §:ssä säädetään hyvinvointialueen ilmoituksista. Hyvinvointialueen ilmoitukset saatetaan tiedoksi julkaisemalla ne yleisessä tietoverkossa hyvinvointialueen verkkosivustolla, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu, sekä tarpeen vaatiessa muulla hyvinvointialueen päättämällä tavalla. Ilmoitusten on oltava yleisessä tietoverkossa 14 vuorokautta, jollei asian luonteesta muuta johdu. Ilmoituksen sisältämät henkilötiedot on poistettava tietoverkosta edellä mainitun ajan kuluttua. 

Kelpoisuusehdot 

Hyvinvointialuejohtajan viran kelpoisuusehdot ovat ylempi yliopistotutkinto ja kokemus konserni- ja talousjohtamisesta. 

Hakuilmoituksessa voidaan lisäksi edellyttää tai katsoa eduksi näytöt tuloksellisesta muutoksen johtamisesta, hyvinvointialueen toimialan tuntemus ja hyvä tehtävän edellyttämää kielitaito. Eduksi katsotaan kokemus ja näytöt yhteiskunnallisesta edunvalvonnasta, hyvät verkostot kansallisesti ja kansainvälisesti sekä tutkimus-, opetus ja innovaatiotoiminnan tuntemus. Hakija voi esittää oman palkkatoivomuksensa. Viran täytössä voidaan käyttää 6 kuukauden koeaikaa. Virkasuhteeseen ottamisen edellytyksenä on, että siihen otettava henkilö esittää hyväksyttävän selvityksen terveydentilastaan.  

Hyvinvointialueen valtuuston päätösten toimeenpano kuuluu aluehallitukselle, joka julistaa viran auki ja käynnistää täyttöön liittyvät toimenpiteet. 

Päätösehdotus:
Väliaikainen toimielin esittää aluevaltuustolle hyvinvointialuejohtajan viran perustamista ja kelpoisuusehtojen vahvistamista.  

Kokouskäsittely:
Esteellliset henkilöt poistuivat kokouksesta. Jäsen Olli-Pekka Ojanen valittiin yksimielisesti johtamaan puhetta.

Keskustelun kuluessa puheenjohtaja ehdotti, että kelpoisuusehtoa muutetaan seuraavasti: Hyvinvointialuejohtajan viran kelpoisuusehdot ovat ylempi korkeakoulututkinto (yliopisto) ja laaja johtamiskokemus. Puheenjohtaja tiedusteli muutosesityksen kannatusta, ja totesi, että se on hyväksytty yksimielisesti.

Päätös: 
Väliaikainen toimielin päätti esittää aluevaltuustolle hyvinvointialuejohtajan viran perustamista ja kelpoisuusehtojen vahvistamista siten, että kelpoisuusehdot ovat ylempi korkeakoulututkinto (yliopisto) ja laaja johtamiskokemus.

Ehdotus

Väliaikaisen valmistelutoimielimen ehdotus:

Aluevaltuusto päättää

  • perustaa hyvinvointialuejohtajan viran ja vahvistaa kelpoisuusehdot siten, että kelpoisuusehdot ovat ylempi korkeakoulututkinto (yliopisto) ja laaja johtamiskokemus.

 

 

 

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • perustaa hyvinvointialuejohtajan viran ja vahvistaa kelpoisuusehdot siten, että kelpoisuusehdot ovat ylempi korkeakoulututkinto (yliopisto) ja laaja johtamiskokemus sekä sosiaali- ja terveysalan tuntemus.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja totesi, että mahdolliset hyvinvointialuejohtajan virkaa hakevat pyydetään poistumaan kokouksesta esteellisyyden vuoksi. Lisäksi puheenjohtaja totesi, että esteellisiä ei ollut.

Keskustelun kuluessa Johanna Loukaskorpi esitti, että hyvinvointialuejohtajan kelpoisuusvaatimuksiin lisätään sosiaali- ja terveysalan tuntemus. Minna Sarvijärvi ja Leena Kostiainen kannattivat tehtyä esitystä.

Puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta, että voidaanko Loukaskorven esitys hyväksyä yksimielisesti. Puheenjohtaja totesi, että tehty esitys on hyväksytty yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Aluevalitusohje

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.  Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

"Tuomioistuimen ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 260 euroa (v. 2021)."