Aluevaltuusto, kokous 8.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö

33/2022

Perustelut

Väliaikainen valmistelutoimielin (Vate) 14.1.2022 § 4

Poliittinen seurantaryhmä ja väliaikainen seurantaryhmä ovat linjanneet toimielinmallin rakennetta joulukuun alkupuolella (poliittisen seurantaryhmän kokous 3.12.2021 ja väliaikaisen toimielimen kokous 17.12.2021 § 102).  

Hallintosääntövalmistelussa on mukana hyvinvointialuevalmistelusta valmistelujohtajia, hallinnon lakimies Tampereen kaupungilta sekä sairaanhoitopiirin tarkastustoimen asiantuntijoita. Valmistelun periaatteita on käsitelty myös hallinto ja järjestäminen sekä sote jaostoissa ja lisäksi pelastustoimen ja ensihoidon jaostossa. Hyvinvointialueen valmistelun tuottamia materiaaleja ja linjauksia koordinoi yhteen hallintojohtaja Vuokko Ylinen. Kuntaliitossa on laadittu hyvinvointialueiden käyttöön hallintosääntö -luonnos, jota hyödynnetty soveltuvin osin.  

Hallintosääntötyö on jaettu kahteen vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa (9/2021-3/2022) valmistellaan hallintosääntö, joka hyväksytään aluevaltuuston ensimmäisessä kokouksessa maaliskuussa 2022. Toisessa vaiheessa (3/2022-12/2022) hallintosääntöä ja muuta hallinnollista ohjeistusta täydennetään ja samalla valmistellaan toimintasääntöjä ja yksilöasioihin liittyvät päätösvallan delegoinnit. Näiden tulee olla valmiina järjestämisvastuun siirtyessä hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Nämä tulevat aluevaltuuston ja -hallituksen päätettäviksi loppuvuodesta 2022. Toinen valmisteluvaihe on työmäärältään arvioituna merkittävästi suurempi kuin ensimmäinen vaihe.  

Hallintosäännön valmistelun periaatteina on ollut tunnistaa poliittisen ja strategisen ja operatiivisen päätöksenteon rajapintoja. Strateginen ja poliittista harkintaa vaativa päätöksenteko kuuluu toimielimille. Operatiivinen päätöksenteko, jossa tarkoituksenmukaisuus- ja laillisuusnäkökulmat ovat keskeisiä, määriteltäisiin hallintosäännössä suoraan johtaville viranhaltijoille. Tunnistamalla päätöslajeja ja kohdentamalla päätöksentekoa oikealle tasolle pyritään lisäämään organisaation kykyä reagoida nopeasti ja joustavasti palvelunkäyttäjien ja toimintaympäristön muutoksiin.  

Hallintosäännön tasolle on tarkoituksenmukaista ottaa vain välttämättömät säännökset ja päättää tehtäväalueiden ja palvelulinjojen tarkemmasta organisoinnista, tehtävien määrittelystä   ja päätösvallan jaosta toimintasäännöillä. Esityksen mukaan toimintasäännöistä päättäisivät johtavat viranhaltijat.  

Poliittista päätöksentekoa ja aluevaltuuston roolia palvelujen järjestäjänä vahvistettaisiin valtuuston valiokunnilla. Valtuusto voisi työskennellä myös valiokunnissa, joissa valmisteltaisiin kauaskantoisia ja strategisia päätöksiä. Hyvinvointialueen asukkaiden, palvelujen käyttäjien ja myös poliittisten päättäjien osallisuutta hyvinvointialueen asioissa vahvistettaisiin erilaisten vaikuttamisfoorumeiden kautta.  

Kokouksessa esitellään valmistelun tämänhetkinen tilanne. Hallintosäännön valmistelua käsitellään 11.1.2022 tammikuussa poliittisen seurantaryhmän ja väliaikaisen toimielimen työpajassa.  

Hallintosääntötyöhön liittyy läheisesti hyvän hallinnon ja sisäisen valvonnan ohjeen valmistelu. Tähän työhön kutsuttiin mukaan kuntien edustajia. Työryhmään saatiin mukaan edustaja Nokian kaupungilta. Tämä työ aloitetaan tammikuun alkupuolella. 

Päätösehdotus:
Merkitään hallintosäännön valmisteluvaihe tiedoksi ja väliaikainen toimielin antaa tarvittaessa ohjeet jatkovalmistelua varten. 

Kokouskäsittely:
Merkittiin, että Taina Niiranen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Päätös:
Merkittiin tiedoksi.

 

Väliaikainen valmistelutoimielin (Vate) 25.2.2022 § 37

Hyvinvointialueen ensimmäisessä aluevaltuuston kokouksessa hyväksytään ensimmäisen vaiheen hallintosääntö sekä hallintosäännön liite 1 Luottamushenkilöiden palkkiot ja korvaukset.  Hallintosääntö on tässä vaiheessa hyvin minimi, siinä on huomioitu lainsäädännön edellyttämät asiat sekä kevään työskentelyn aloittamisen vaatimat linjaukset. Moni asia vaatii vielä täsmentämistä ja poliittista harkintaa ennen kuin sitä voidaan hallintosääntöön kirjata. Hallintosääntöä päivitetään useasti tämän vuoden aikana valmistelun edetessä niin että ennen palvelutuotannon järjestämisvastuun siirtymistä sekä hallintosääntö että siihen perustuvat tehtäväalueiden toimintasäännöt on hyväksytty.  

Hallintosääntöluonnos on valmisteltu työryhmässä hallintojohtaja Vuokko Ylisen johdolla ja tämänhetkinen luonnos on lähetetty valtuustoryhmien puheenjohtajille 16.2.2022 ja siihen pyydetään kommentteja keskiviikkoon 23.2.2022 mennessä.  Hallintosääntöluonnos ja sen palkkioliite merkitään tiedoksi.  Liitteet lähetetään ennen kokousta.

Päätösehdotus:
Merkitään tiedoksi hallintosäännön valmistelutilanne. 

Päätös:
Väliaikainen toimielin päätti palauttaa hallintosäännön jatkovalmisteluun, ja järjestää ylimääräisen kokouksen 2.3.2022. Kokouskutsu lähetetään heti kokouksen jälkeen.


Väliaikainen valmistelutoimielin (Vate) 2.3.2022 § 75

Hallintosääntö -luonnosta ja sen liitteenä olevaa luottamushenkilöiden palkkiosääntöä on käsitelty väliaikaisen toimielimen kokouksessa 25.2.2022. Väliaikainen toimielin palautti luonnoksen valmisteluun. Poliittiset ryhmät ovat kommentoineet luonnosta 28.2.2022.

Aluevaltuusto hyväksyy ensimmäisessä kokouksessaan 8.3.2022 hallintosäännön, joka mahdollistaa hyvinvointialueen päätöksenteon ja hallinnon käynnistymisen. Nyt hyväksyttävä versio ei ole lopullinen. Hallintosäännön valmistelua jatketaan siten, että aluehallituksella ja muilla toimielimillä on mahdollisuus osallistua valmistelutyöhön. Aluevaltuusto päättää hallintosäännön määräysten täydentämisestä kevään ja kesän 2022 kokouksissa ja viimeistään järjestämisvastuun siirtymiseen 1.1.2023 mennessä. 

Hallintosäännön ensimmäisessä versiossa on yleinen kirjaus valtuuston valiokunta -mallista. Aluevaltuuston kokouksessa 30.3.2022 on tarkoitus nimetä valiokuntien jäsenet. Valiokuntien tehtävät valmistellaan siten, että ne voidaan kirjata hallintosääntöön aluevaltuuston kokouksessa kesäkuussa 2022.

Hallintosääntöön on kirjattu aluehallituksen jaostot ja niiden kokoonpanot. Aluehallituksella on kolme jaostoa; henkilöstöjaosto, konserni- ja toimitilajaosto ja asiakkuus- ja laatujaosto. Jokaisessa jaostossa on yksitoista (11) aluehallituksen valitsemaa jäsentä.

Kunkin jaoston yleiset tehtävät on kirjattu ensimmäiseen hallintosääntöön. Aluehallitus nimeää jaostojen jäsenet ja varajäsenet kokouksessaan. Aluevaltuusto tarkentaa jaostojen tehtävät ja päätösvallan hallintosääntöön kesäkuuhun 2022 mennessä.

Aluehallitus valmistelee hallintosääntöön kirjattavien johtavien viranhaltijoiden tehtäviä ja päätösvaltaa. Johtavia viranhaltijoita koskevat määräykset on tarkoitus esittää aluevaltuuston päätettäväksi kevään 2022 aikana. Hyvinvointialuejohtajaa sekä määräaikaisia muutosjohtajia koskevat määräykset on kirjattu ensimmäiseen hallintosääntöön, jotta hyvinvointialueen johtaminen ja välttämätön päätöksenteko turvataan.

Hyvinvointialuelaissa määritelty konsernijohto ja sen yleiset tehtävät on kirjattu ensimmäiseen hallintosääntöön. Aluevaltuusto tarkentaa omistajaohjauksen tehtävät ja päätösvallan jaon valmistelun jälkeen hallintosääntöön myöhemmin. 

Toimivaltasäännökset, jotka koskevat toimivaltaa vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa, on kirjattu hallintosääntöön mutta ne tulevat voimaan vasta 1.1.2023.

Aluevaltuusto toimittaa ensimmäisessä kokouksessaan tarkastuslautakunnan vaalin. Väliaikainen toimielin on valmistellut ulkoista tarkastusta koskevat välttämättömät hallintosäännön määräykset. Tarkastuslautakunta valmistelee ulkoista tarkastusta koskevat täydentävät määräykset hallintosääntöön. Tämä koskee myös ulkoisen tarkastuksen johtavan viranhaltijan viran perustamista ja valintaa sekä viranhaltijan tehtäviä ja päätösvaltaa.

Ensimmäinen hallintosääntö sisältää lisäksi sisäistä valvontaa sekä taloutta koskevat määräykset. Hankintavaltuudet on kirjattu hallintosääntöön tässä vaiheessa vain välttämättömiltä osin. Hyvinvointialueen johtajan päätösvaltaan kuuluu hankintojen tekeminen euromääräisin rajauksin.

Hallintosääntö sisältää myös valtuuston toimintaa sekä päätöksentekoa ja tiedonhallintaa sekä hallintoa koskevat määräykset.

Luottamushenkilöiden palkkiot - liitettä on valmisteltu valtuustosopimuksen ja poliittisten ryhmien esittämien kommenttien pohjalta. Tältä pohjalta esitetään ensimmäistä versiota hyväksyttäväksi. Palkkiosäännön valmistelua jatketaan ja sen kohtia muutetaan ja tarkennetaan tarpeen mukaan.

Ensimmäinen hallintosääntö tulee voimaan aluevaltuuston päätöksellä 8.3.2022.

Päätösehdotus:
Väliaikainen toimielin esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto

hyväksyy liitteenä olevan hyvinvointialueen hallintosäännön liitteineen ja

että hallintosääntö liitteineen tulee voimaan 8.3.2022 ja

että hallintosäännön määräyksiä päivitetään aluevaltuustossa kevään 2022 aikana ja viimeistään järjestämisvastuun siirtymiseen 1.1.2023 mennessä

asiakohta tarkastetaan aluevaltuuston kokouksessa.

Kokouskäsittely:
Puheenjohtaja esitti toivomusponnen, jota kannatettiin. Toivomusponsi: Vate esittää, että yliopistosairaalan rooli ja tehtävät kuvataan hallintosäännössä selkeästi. Toivomusponsi hyväksyttiin yksimielisesti.

Teknisenä korjauksena hallintosääntöön 34 § muutos, jossa kappale hyvinvointialuejohtajan työsuhteeseen ottamisesta siirretään ennen tilapäisen hyvinvointialuejohtajan kappaletta.

Päätös:
Väliaikainen toimielin päätti esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto

hyväksyy liitteenä olevan hyvinvointialueen hallintosäännön liitteineen ja

että hallintosääntö liitteineen tulee voimaan 8.3.2022 ja

että hallintosäännön määräyksiä päivitetään aluevaltuustossa kevään 2022 aikana ja viimeistään järjestämisvastuun siirtymiseen 1.1.2023 mennessä

asiakohta tarkastetaan aluevaltuuston kokouksessa.

Lisäksi hyväksyttiin toivomusponsi:
Vate esittää, että yliopistosairaalan rooli ja tehtävät kuvataan hallintosäännössä selkeästi.

 

Ehdotus

Väliaikaisen valmistelutoimielimen ehdotus:

Aluvaltuusto päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan hyvinvointialueen hallintosäännön liitteineen ja,
     
  • että hallintosääntö liitteineen tulee voimaan 8.3.2022 ja,
     
  • hallintosäännön määräyksiä päivitetään aluevaltuustossa kevään 2022 aikana ja viimeistään järjestämisvastuun siirtymiseen 1.1.2023 mennessä,
     
  • tarkastaa asiakohdan kokouksessa,

Lisäksi väliaikainen valmistelutoimielin (Vate) hyväksyi toivomusponnen: "Vate esittää, että yliopistosairaalan rooli ja tehtävät kuvataan hallintosäännössä selkeästi"

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • hyväksyä liitteenä olevan hyvinvointialueen hallintosäännön liitteineen ja,
     
  • että hallintosääntö liitteineen tulee voimaan 8.3.2022 ja,
     
  • hallintosäännön määräyksiä päivitetään aluevaltuustossa kevään 2022 aikana ja viimeistään järjestämisvastuun siirtymiseen 1.1.2023 mennessä,

Asiakohta tarkastettiin kokouksessa.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että muutosjohtaja Jukka Alasentie esitteli hallintosäännön valmistelua. Lisäksi tarkastusjohtaja Jarmo Paananen esitteli hallintosääntövalmistelusta ulkoisen tarkastuksen osuutta.

Lisäksi merkittiin valtuustoryhmien ryhmäpuheenvuorot seuraavasti:

KOK / Leena Kostiainen
SDP / Johanna Loukaskorpi
PS / Sami Kymäläinen
VAS / Anna Kontula
VIHR / Perttu Jussila
KESK / Minna Sarvijärvi
KD / Sirpa Pursiainen
Liike Nyt / Karoliina Kähönen
 


Muutoksenhaku

Aluevalitusohje

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.  Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

"Tuomioistuimen ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 260 euroa (v. 2021)."