Aluevaltuusto, kokous 8.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Aluehallituksen vaali toimikaudelle 2022 - kesäkuu 2023 

27/2022

Perustelut

Väliaikainen valmistelutoimielin 25.2.2022 § 67 

Hyvinvointialuelain 78 §:n mukaan vaalikelpoinen aluehallitukseen on henkilö, joka on vaalikelpoinen aluevaltuustoon, ei kuitenkaan:

1) välittömästi aluehallituksen alaisena toimiva hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilö;

2) hyvinvointialueen määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa oleva henkilö, joka toimii 1 kohdassa tarkoitettuun tehtävään rinnastuvassa tehtävässä;

3) hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilö, joka lautakunnan esittelijänä tai muuten vastaa aluehallituksen käsiteltäviksi tulevien asioiden valmistelusta;

4) henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä tai säätiössä, jos kysymyksessä on sellainen yhteisö, jolle aluehallituksessa tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa.

Henkilöstön edunvalvonnasta asianomaisella hyvinvointialueella huolehtivan yhteisön hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen puheenjohtaja ei ole vaalikelpoinen aluehallitukseen. Vaalikelpoinen ei myöskään ole henkilö, joka yhteisön neuvottelijana tai muussa vastaavassa ominaisuudessa vastaa sen edunvalvonnasta.

Enemmistön aluehallituksen jäsenistä on oltava muita kuin hyvinvointialueen tai hyvinvointialueen määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa olevia henkilöitä.

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain  4a §:n mukaan valtion komiteoissa, neuvottelukunnissa ja muissa vastaavissa toimielimissä, hyvinvointialueen, hyvinvointiyhtymän ja hyvinvointialueiden välisen yhteistoiminnan toimielimissä sekä kunnallisissa ja kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä, lukuun ottamatta aluevaltuustoja ja kunnanvaltuustoja, tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisestä syystä muuta johdu.

Hallintosäännön 7 §:n mukaan aluehallituksessa on kolmetoista (13) jäsentä ja jokaisella henkilökohtainen varajäsen. Aluevaltuusto valitsee aluehallituksen jäsenet ja varajäsenet toimikaudekseen. Aluevaltuusto valitsee aluehallituksen jäsenistä sen puheenjohtajan ja kaksi (2) varapuheenjohtajaa toimikaudeksi. 

Lisäksi Tampereen yliopistolla on oikeus nimetä yksi edustaja aluehallitukseen ja hänelle henkilökohtainen varajäsen. Yliopiston edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus hallituksen kokouksessa.

Väliaikaisen valmistelutoimielimen ehdotus:

Aluevaltuusto päättää,

valita toimikaudekseen 2022- 2025 aluehallitukseen 13 jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet.

valita jäseniksi valituista hallituksen puheenjohtajan ja kaksi (2) varapuheenjohtajaa.

Päätös: Hyväksyttiin, ja esitetään edelleen aluevaltuustolle.


Väliaikainen valmistelutoimielin (Vate) 2.3.2022 § 77

Väliaikaisen valmistelutoimielimen ehdotus:

Aluevaltuusto päättää,

valita toimikaudeksi 2022- kesäkuu 2023 aluehallitukseen 13 jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet.

valita jäseniksi valituista hallituksen puheenjohtajan ja kaksi (2) varapuheenjohtajaa.

Kokouskäsittely:
Väliaikainen toimielin päätti ottaa ylimääräisen asian käsiteltäväksi yksimielisesti. 

Aiempaa päätöstä kumottiin siltä osin, että muutettiin toimikauden pituutta seuraavasti: toimikaudeksi 2022- kesäkuu 2023 aluehallitukseen 13 jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet.

Teknisenä korjauksena esittelytekstistä poistettiin sana: keskuudestaan, lauseesta: Aluevaltuusto valitsee aluehallituksen jäsenet ja varajäsenet toimikaudekseen.

Päätös:
Väliaikaisen valmistelutoimielimen ehdotus:

Aluevaltuusto päättää

valita toimikaudeksi 2022- kesäkuu 2023 aluehallitukseen 13 jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet.

valita jäseniksi valituista hallituksen puheenjohtajan ja kaksi (2) varapuheenjohtajaa.

 

 

Ehdotus

Väliaikaisen valmistelutoimielimen ehdotus:

Aluevaltuusto päättää

  • valita toimikaudeksi 2022- kesäkuu 2023 aluehallitukseen 13 jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet,
     
  • valita jäseniksi valituista hallituksen puheenjohtajan ja kaksi (2) varapuheenjohtajaa.

 

 

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • valita jäsenet ja varajäset aluehallitukseen toimikaudeksi 2022 - kesäkuu 2023 seuraavasti:
    • Kari-Matti Hiltunen, varajäsen Juho Ojares
      Leena Kostiainen, varajäsen Anneli Taina
      Jari Andersson, varajäsen Ida Leino
      Marko Jarva, varajäsen Jocka Träskbäck
      Hanna Laine, varajäsen Leena Mankkinen
      Johanna Loukaskorpi, varajäsen Ulla Kampman
      Pekka Järvinen, varajäsen Atanas Aleksovski
      Arja Laitinen, varajäsen Roope Lehto
      Joakim Vigelius, varajäsen Veli-Matti Ahtiainen
      Erja Pelkonen, varajäsen Anni Molari
      Jouni Sirén, varajäsen Anna Kontula
      Olga Haapa-aho, varajäsen Perttu Jussila
      Katariina Pylsy, varajäsen Hanna Holma
       
  • valita hallituksen puheenjohtajaksi Kari-Matti Hiltusen ja I varapuheenjohtajaksi Hanna Laineen ja II varapuheenjohtajaksi Jouni Sirénin. 

Kokouskäsittely

Valtuutettu Leena Kostiainen esitti, että aluehallitukseen valitaan toimikaudeksi 2022–kesäkuu 2023 seuraavat jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet:

Kari-Matti Hiltunen, varajäsen Juho Ojares
Leena Kostiainen, varajäsen Anneli Taina
Jari Andersson, varajäsen Ida Leino
Marko Jarva, varajäsen Jocka Träskbäck
Hanna Laine, varajäsen Leena Mankkinen
Johanna Loukaskorpi, varajäsen Ulla Kampman
Pekka Järvinen, varajäsen Atanas Aleksovski
Arja Laitinen, varajäsen Roope Lehto
Joakim Vigelius, varajäsen Veli-Matti Ahtiainen
Erja Pelkonen, varajäsen Anni Molari
Jouni Sirén, varajäsen Anna Kontula
Olga Haapa-aho, varajäsen Perttu Jussila
Katariina Pylsy, varajäsen Hanna Holma

Jäsenistä puheenjohtajaksi valitaan Kari-Matti Hiltunen

Jäsenistä ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valitaan Hanna Laine

Jäsenistä toiseksi varapuheenjohtajaksi valitaan Jouni Sirén

Puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta, että voidaanko esitys hyväksyä yksimielisesti. Puheenjohtaja totesi, että esitys on hyväksytty yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Aluevalitusohje

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.  Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

"Tuomioistuimen ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 260 euroa (v. 2021)."