Aluevaltuusto, kokous 14.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 76 Vastaus valtuustoaloitteeseen - Palvelujen selkeistä heikennyksistä tiedotettava etukäteen hyvinvointialuevaltuustoa ja alueen asukkaita

92/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Miia Luukko, HALLINTOPALVELUJOHTAJA, miia.luukko@pirha.fi
Heidi Pyykkönen, HALLINTOPÄÄLLIKKÖ, heidi.pyykkonen@pirha.fi

Perustelut

Aluevaltuuston kokouksessa 6.2.2023 Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä, ensimmäisenä allekirjoittajana Sirpa Pursiainen,  jätti aloitteen ”Palvelujen selkeistä heikennyksistä tiedotettava etukäteen hyvinvointialuevaltuustoa ja alueen asukkaita”.

Aloitteessa esitetään, että mikäli viranomaispäätöksillä tai aluehallituksen päätöksellä tehdään selkeitä palvelujen heikennyksiä, tulee niistä tiedottaa hyvissä ajoin hyvinvointialuevaltuustoa sekä alueen asukkaita. Palvelujen heikentämisellä voi olla merkittäviäkin vaikutuksia asukkaalle: matka palveluun voi pidentyä, taloudelliset vaikutukset voivat olla varautumista vaativia ja joissakin tilanteissa voi olla tarve saada jokin korvaava apu tai palvelu. Hyvinvointialuevaltuustolle tulee antaa myös mahdollisuus osaltaan ottaa kantaa esitettäviin heikennyksiin silloin, kun kyse on merkittävistä ja toistaiseksi voimassa olevista palvelujen heikennyksistä tai kokonaan jonkun palvelun poistamisesta.

Vastaus on valmisteltu hallintopalveluissa ja siinä on huomioitu konsernipalvelujohtoryhmän ja sote-johtoryhmän esiin nostamat näkökulmat.

Valtuustoaloite ja vastaus aloitteeseen ovat esityslistan liitteinä.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • esittää aluevaltuustolle, että se merkitsee aloitteen ja siihen laaditun vastauksen tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 26.6.2023 § 189.

Valtuustoaloite: ”Palvelujen selkeistä heikennyksistä tiedotettava etukäteen hyvinvointialuevaltuustoa ja alueen asukkaita” ja valtuustoaloitteeseen annettu vastaus ovat liitteenä.

 

 

 

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle

  • että aluevaltuusto merkitsee aloitteen ja siihen laaditun vastauksen tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).