Aluevaltuusto, kokous 14.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 69 Palveluverkon kehittämisen periaatteet

9845/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi
Taru Kuosmanen, SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA, taru.kuosmanen@pirha.fi

Perustelut

Palveluiden verkoston suunnittelu tähtää asiakaslähtöisiin, saavutettaviin ja saataviin palveluihin hyvinvointialueella.

Palvelujen verkoston suunnitelma on konkreettinen toimenpidesuunnitelma hyvinvointialueella, miten ja missä palvelua tuotetaan asukkaille ja asiakkaille ottaen huomioon mm. henkilöstön saatavuuden ennusteet, väestöennusteet, teknologian kehittymisen, kuten liikkuvat palvelut ja digipalvelut.

Palveluiden verkoston suunnitelman systemaattisena tavoitteena on vastata palvelutarpeeseen ja niiden kasvuun, turvata palveluiden yhdenvertainen saatavuus, varmistaa henkilöstön riittävyys, mahdollistaa kustannusten kasvun hillintä ja luoda ymmärrys tarvittavista investoinneista.

Palveluiden verkostoa suunnitellaan osana strategian toimeenpano-ohjelmaa ja suunnittelu jakautuu useaan eri osakokonaisuuteen. Aluevaltuusto päättää palveluverkon kehittämisen periaatteista ja aluehallitus palvelukohtaisista toimenpidesuunnitelmista. Palveluiden verkoston kehittämisen periaatteista järjestetään asukaskysely, joka kohdistetaan otantana 800 pirkanmaalaiselle asukkaalle. Kyselyn tuloksia hyödynnetään palveluiden verkoston toimenpidesuunnitelmissa. Palveluiden verkoston osakokonaisuudet  esitellään valiokunnissa, jaostoissa, vaikuttamistoimielimissä ja yhteistyöelimessä. Henkilöstön edustajia on mukana osakokonaisuuksien valmistelussa ja henkilöstöinfoja järjestetään osakokonaisuuksien valmistelusta. Mikäli palvelukohtainen toimenpidesuunnitelma sisältää henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa tai palvelurakenteen muutoksia, ennen lopullisia päätöksiä käydään yhteistoimintamenettelyn mukaiset neuvottelut.

Palveluiden verkoston yleisiä ja palvelukohtaisia periaatteita suunnitellaan vietäväksi aluevaltuuston päätöksentekoon 14.8.2023. Osakokonaisuuksista hyväksymistä jatkovalmisteluun esitetään vastaanottopalveluiden ja työikäisten sosiaalityön, vuodeosasto- ja päivystysselvityksen osalta 11.9.2023 aluehallituksen kokousta ja erityisryhmien asumisen ja mielenterveys- ja päihdetyön selvityksen osalta 9.10.2023 aluehallituksen kokousta. Muut osakokonaisuudet kuten nuorten, lasten ja perheiden palvelujen osalta aikataulu tarkentuu syksyllä 2023. Pelastuspalvelujen palveluiden verkoston suunnitelma kytkeytyy pelastuspalveluiden palvelutasopäätöksen valmisteluun ja viedään päätöksentekoon 6.11.2023 aluevaltuustoon.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä esitetyn palveluiden verkoston suunnittelun ja käsittelyn aikataulun.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasta.

Valmistelija

Taru Kuosmanen, SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA, taru.kuosmanen@pirha.fi
Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi
Kristiina Lumme, STRATEGIAPÄÄLLIKKÖ, kristiina.lumme@pirha.fi

Perustelut

Hallintosäännön 5 §:n mukaan aluevaltuusto päättää palveluverkon kehittämisen periaatteet. Aluehallitus päättää hyvinvointialuestrategiaa toteuttavista merkittävistä ohjelmista ja suunnitelmista (HS 10a §). 

Palveluiden verkoston suunnittelun tarkoituksena on järjestää asiakaslähtöiset, saavutettavat ja saatavilla olevat palvelut hyvinvointialueella.

Palveluiden verkoston suunnitelma on konkreettinen toimenpidesuunnitelma hyvinvointialueella siitä, miten ja missä palveluita tuotetaan asukkaille ja asiakkaille ottaen huomioon muun muassa henkilöstön saatavuuden ennusteet, väestöennusteet sekä teknologian kehittymisen tuomat mahdollisuudet kuten liikkuvat palvelut ja digipalvelut.

Palveluiden verkoston suunnitelman systemaattisena tavoitteena on vastata palvelutarpeeseen ja sen kasvuun, turvata palveluiden yhdenvertainen saatavuus, varmistaa henkilöstön riittävyys, mahdollistaa kustannusten kasvun hillintä ja luoda ymmärrys tarvittavista investoinneista.

Palveluiden verkostoa suunnitellaan osana strategista palvelujen järjestämistä. Suunnittelu jakautuu useaan eri osakokonaisuuteen. Palveluiden verkoston kehittämisen periaatteista on  järjestetty asukaskysely, joka kohdistetaan otantana 800 pirkanmaalaiselle asukkaalle. Kyselyn tuloksia hyödynnetään palveluiden verkoston toimenpidesuunnitelmissa. Henkilöstön edustajia on mukana osakokonaisuuksien valmistelussa ja henkilöstöinfoja järjestetään osakokonaisuuksien valmistelusta. Palvelukohtaisista toimenpidesuunnitelmista käydään yhteistoimintamenettelyn mukaiset neuvottelut ennen lopullisia päätöksiä.

Palveluiden verkoston osakokonaisuudet esitellään  jaostoissa, vaikuttamistoimielimissä ja yhteistyöelimessä. Valiokuntien puheenjohtajakollegio linjasi aiemmin kesäkuussa, että valiokunnat käsittelevät periaatteita elokuun alussa kahdessa samansisältöisessä seminaarissa. Jaostojen, valiokuntien ja vaikuttamistoimielimien mahdolliset kommentit ja lausunnot käsitellään aluehallituksen ylimääräisessä kokouksessa 3.8.2023. Aluevaltuusto päättää palveluverkon kehittämisen periaatteista 14.8.2023. Aluehallitus päättää palvelukohtaisista toimenpidesuunnitelmista myöhemmin syksyllä. 

Palveluiden verkoston kehittämisen yleiset periaatteet ovat: asiakaslähtöisyys, saatavuus ja saavutettavuus, väestön palvelutarpeen muutokset, alueelliset osaamiskeskittymät, palveluiden monimuotoisuus, kustannustehokkaat palvelut ja tilat sekä laaja-alainen yhteistyö. Palvelukohtaiset kehittämisen periaatteet tarkentavat ja konkretisoivat yleisiä periaatteita.

Palveluverkoston kehittämisen periaatteet ovat liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevat palveluverkon kehittämisen periaatteet,
     
  • käsitellä jaostojen, valiokuntien ja vaikuttamistoimielimien mahdolliset kommentit ja lausunnot palveluverkon kehittämisen periaatteisiin ylimääräisessä kokouksessaan 3.8.2023. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasta § 171-174 aikana.

Valmistelija

Taru Kuosmanen, SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA, taru.kuosmanen@pirha.fi
Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi
Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
Miia Luukko, HALLINTOPALVELUJOHTAJA, miia.luukko@pirha.fi

Perustelut

Aluehallitus on 26.6.2023 § 171 päättänyt esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy palveluverkon kehittämisen periaatteet. Lisäksi aluehallitus on päättänyt käsitellä jaostojen, valiokuntien ja vaikuttamistoimielimien mahdolliset kommentit ja lausunnot palveluverkon kehittämisen periaatteisiin ylimääräisessä kokouksessa 3.8.2023. 

Palveluverkon kehittämisen periaatteet on käsitelty laajasti eri toimielimissä ja valiokunnissa.

Palveluverkon kehittämisen periaatteisiin annetut kommentit, lausunnot ja pöytäkirjojen otteet sekä lausunnoista laadittu kooste ovat liitteenä. Valiokunnat käsittelevät periaatteita vielä 1.8. ja 2.8. pidettävissä seminaareissa ja antavat mahdolliset kommenttinsa aluehallituksen kokoukseen 3.8. mennessä. 

Palveluverkon valmistelun ja päätöksenteon tueksi on laadittu sanasto, joka on oheismateriaalina. 

Toimielinten ja valiokuntien antamien lausuntojen pohjalta virkavalmistelussa on laadittu esitys yleisten ja palvelukohtaisten periaatteiden täsmentämiseksi. Esitys on esityslistan liitteenä. Yleisiin periaatteisiin on tehty toimielinten lausuntojen perusteella virkavalmistelussa 9 täsmennystä ja 1 lisäys. Palvelukohtaisiin periaatteisiin on tehty 12 täsmennystä ja 1 poisto. 

Lausuntojen yksityiskohtaiset palvelujen sisältöihin liittyvät ehdotukset hyödynnetään palveluiden verkoston jatkovalmistelussa. Aluevaltuustolle valmistellaan lisäksi esitys, jossa kuvataan missä yhteydessä valiokuntien lausunnoissa tehdyt ehdotukset on tarkoitus huomioida.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • merkitä osaltaan tiedoksi annetut kommentit ja lausunnot ja
     
  • täsmentää periaatteita liitteenä olevan Palveluiden verkoston kehittämisen periaatteet- dokumentin mukaisesti,
     
  • esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevat päivitetyt kehittämisen periaatteet,
     
  • toimittaa kommentit ja lausunnot sekä niiden jatkokäsittelyä koskevan selventävän asiakirjan tiedoksi aluevaltuustolle palveluverkon kehittämisen periaatteiden käsittelyyn,
     
  • tarkastaa pykälän kokouksessa.  

 

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Esittelijä teki vielä kokouksen kuluessa seuraavat täsmennykset Palveluiden verkoston kehittämisen periaatteet- dokumenttiin:

Sivu 13, kohta 2. Saatavuus ja saavutettavuus, kuudes kohta: "Palveluiden verkoston suunnittelussa huomioidaan henkilöstön riittävyys, saatavuus ja hyvinvointi" muutetaan kuulumaan seuraavasti: "Palveluiden verkoston suunnittelussa huomioidaan henkilöstön riittävyys, saatavuus ja hyvinvointi henkilöstöohjelmassa määriteltyjen tavoitteiden mukaisesti".

Sivu 15, kohta 5. Palvelujen monimuotoisuus, kolmas kohta: "Sähköiset sekä liikkuvat palvelut korvaavat kokonaan tai osittain olemassa olevia fyysisiä palveluita" muutetaan kuulumaan: "Sähköiset sekä liikkuvat palvelut korvaavat vaiheittain ja osin fyysisiä palveluita".

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyissä 12.6.2023 § 151, 26.6.2023 § 171 ja 3.8.2023 § 195.

Palveluverkon kehittämisen periaatteisiin annetut toimielinten, valiokuntien ja vaikuttamistoimielinten kommentit, lausunnot ja pöytäkirjojen otteet sekä lausunnoista laadittu kooste ovat liitteenä. 

Oheismateriaalina:
- Taloustutkimus Oy:n tutkimusraportti
- Palveluiden verkosto, käsitemäärittelyt
- Palveluiden verkoston kehittämisen periaatteet, jatkokäsittelyä selventävä asiakirja

Palveluiden verkoston kehittämisen periaatteita on täsmennetty aluehallituksen kokouksessa 3.8.2023. Palveluiden verkoston kehittämisen periaatteet ovat liitteenä. 

Lisäksi oheismateriaalina on dokumentti, jossa aluehallituksen hyväksymät muutokset ovat näkyvillä. 

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto

  • merkitsee tiedoksi kommentit ja lausunnot sekä niiden jatkokäsittelyä koskevan selventävän asiakirjan palveluverkon kehittämisen periaatteista,
     
  • hyväksyy liitteenä olevat palveluiden verkoston kehittämisen periaatteet.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Eriävä mielipide

  • Valtuutettu Riitta Kuismanen ilmoitti eriävän mielipiteen aluevaltuuston päätökseen niiden muutosesitysten kohdalla, joita Kuismanen kannatti, mutta joita ei hyväksytty.  


     

Kokouskäsittely

Päätettyään keskustelun asiasta puheenjohtaja ilmoitti, että kokouksessa pidetään tauko (tauko klo 19.44. - 20.00). Tauon aikana kokouksesta poistuivat Ilkka Sasi ja Lassi Kaleva. Tilalle saapuivat varavaltuutetut Iikka Jäntti ja Lisa Wesin. Valtuuston vahvuus 79 valtuutettua. 

Milka Hanhelan muutosehdotus:
Dia 12, Palveluiden verkoston kehittämistä linjaavat yleiset periaatteet. Lisäysesitys uudeksi periaatteeksi alakohtineen: 8. Henkilöstön riittävyyden turvaaminen ja siihen alakohdat: 1. Palveluverkon uudistamistyössä kartoitetaan uudistuksen riskit työntekijöiden riittävyyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta ja minimoidaan riskit suunnitelmallisesti. 2. Palveluverkkoa koskevat suunnitelmat avataan riittävän varhain niihin yksiköihin, joita muutokset koskevat. Henkilöstön kommentteja ja asiantuntemusta hyödynnetään suunnitelmatyössä palveluverkon toimivuuden ja työtyytyväisyyden parantamiseksi. 3. Työpaikkojen uudelleenjärjestelyt pyritään toteuttamaan työntekijöitä palkitsevalla tavalla. 4. Henkilöstön riittävyys, saatavuus ja hyvinvointi varmistetaan vahvistamalla Pirhan pito- ja vetovoimaa työnantajana henkilöstöohjelman mukaisesti.

Kannatus: Mervi Veijola, Minna Sarvijärvi, Sirpa Pursiainen, Leena Saarela ja Jouni Sirén.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Aluehallituksen pohjaehdotus JAA, Hanhelan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.  Äänestyksen tulos: aluehallituksen ehdotus hyväksyttiin äänin 42-37. 

Mervi Veijolan muutosehdotus:
Dia 13, Palveluiden verkoston kehittämistä linjaavat yleiset periaatteet. Lisäysesitys uudeksi alakohdaksi: Palveluverkostossa huomioidaan erityisesi ne asukkaat, jotka ovat pääosin julkisten palveluiden varassa.

Kannatus: Minna Sarvijärvi, Leena Saarela ja Jouni Sirén.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Aluehallituksen pohjaehdotus JAA, Veijolan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: aluehallituksen ehdotus hyväksyttiin äänin 59-20. 

Petra Schultze-Steinen muutosehdotus: 
Esitys 1: Esitän, että ohjelmaan lisätään (dia 11) tulevaisuus- ja strategiavaliokunnan ehdottamat kaksi periaatetta olemassa olevien seitsemän periaatteen lisäksi: 8: Toimivat peruspalvelut ja  9: Henkilöstön riittävyyden ja hyvinvoinnin turvaaminen Ja että näiltä osin ohjelmaa syksyn mittaan vielä konkretisoidaan, valiokuntia kuullaan, ja että tarkennukset tuodaan kuluvan vuoden loppuun mennessä valtuustoon. 

Kannatus: Klaus Myllymäki, Minna Sarvijärvi ja Kauko Turunen, Marjo Aakula-Mäkinen

Puheenjohtajan äänestysesitys: Aluehallituksen pohjaehdotus JAA, Schultze-Steinen muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: aluehallituksen ehdotus hyväksyttiin äänin 49-30

Petra Schultze-Steinen muutosehdotus:
Esitys 2: Esitän, että kokouksen pöytäkirjaan merkitään, että alueellisten osaamiskeskittymien (Sote – kampus, Sote – asema ja Lähi-asema) ja niiden tarjoamien palveluiden määritelmät tarkennetaan syksyn kuluessa, ja että valiokuntia näistä kuullaan, ja määritelmät tuodaan kuluvan vuoden loppuun mennessä valtuustoon. 

Kannatus: Klaus Myllymäki, Minna Sarvijärvi ja Kauko Turunen.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Schultze-Steinen muutosehdotus hyväksytään JAA, hylätään EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: aluhallituksen ehdotus hyväksyttiin äänin 28 -50, tyhjää 1. 

Sirpa Pursiaisen muutosehdotus:
Dia 2: Kaikki osakokonaisuudet käsitellään ennen päätöksentekoa valiokunnissa, jaostoissa, vaikuttamistoimielimissä ja yhteistyöelimessä. Lisäys: Toimielinten valmistelu ja palaute on hyödynnettävä päätöksenteossa.

Kannatus: Minna Särvijärvi ja Sari Tanus.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Aluehallituksen pohjaehdotus JAA, Pursiainen muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: Aluehallituksen ehdotus hyväksyttiin 51-27, tyhjää 1.

Sirpa Pursiaisen muutosehdotus:
Dia 3: Lisäys: Vaikuttavuusselvitysten tilannekatsaus aluevaltuustoon 6.11.2023

Kannatus: Minna Särvijärvi ja Sari Tanus.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Aluehallituksen pohjaehdotus JAA, Pursiainen muutosehdotus EI. Ääänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: aluehallituksen ehdotus hyväksyttiin äänin 61-18.

Sirpa Pursiaisen muutosehdotus:
Dia 12: Huomioidaan myös yksityisen palvelutuotannon sekä kolmannen sektorin lisäys ja seurakuntien kanssa tehtävä yhteistyö

Kannatus: Minna Särvijärvi ja Sari Tanus

Puheenjohtajan äänestysesitys: Aluehallituksen pohjaehdotus JAA, Pursiainen muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: aluehallituksen ehdotus hyväksyttiin äänin 68-11. 

Sirpa Pursiaisen muutosehdotus:
Dia 14: Mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumispalvelujen määrä sovitetaan ensisijaisesti palvelutarpeen kasvun mukaan, huomioiden henkilöstön saatavuus ja taloudellisen kestävyys mukaan.

Kannatus: Minna Särvijärvi ja Sari Tanus

Puheenjohtajan äänestysesitys: Aluehallituksen pohjaehdotus JAA, Pursiainen muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: aluehallituksen ehdotus hyväksyttiin äänin 54-25.  

Sirpa Pursiaisen muutosehdotus:
Dia 15: Yhteisöllistä asumista lisätään huomattavasti, laitoshoidossa asumisesta siirrytään kodinomaisempiin ja kuntouttaviin palveluihin hoidon tarpeen mukaisesti sekä digitaalisten palvelujen mahdollisuudet asumispalveluissa hyödynnetään täysimääräisesti

Kannatus: Minna Särvijärvi ja Sari Tanus

Puheenjohtajan äänestysesitys: Aluehallituksen pohjaehdotus JAA, Pursiainen muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: aluehallituksen ehdotus hyväksyttiin äänin 57-22.  

Leena Saarelan muutosesitys:
Dia 18, Avopalveluiden verkoston kehittämisen keskeisimmät periaatteet. Poistetaan kohdasta 4.lause "Sote-aseman suotuisana väestöpohjana pidetään 20000-30000 asukkaan väestöpohjaa".

Kannatus: Mervi Veijola ja Jouni Siren

Puheenjohtajan änestysesitys: Aluehallituksen pohjaehdotus JAA, Saarelan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: Aleuhallituksen ehdotus hyväksyttiin äänin 59-18, tyhjää 2.

Petra Schultze-Steinen muutosehdotus:
Tämän kokouksen pöytäkirjaan merkitään:
1) että seuraavassa aluevaltuuston kokouksessa esitetään kirjallisesti, kuinka palveluverkon kehittämisen osalta aluevaltuustolle taataan mahdollisuus hoitaa sille HVL:ssa ja HS:ssä annettuja tehtäviä.

Kannatus: Minna Sarvijärvi, Marjo Mäkinen-Aakula ja Riitta Ollila

Puheenjohtajan änestysesitys: Schultze-Steinen muutosehdotus hyväksytään JAA, hylätään EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: aluehallituksen ehdotus hyväksyttiin äänin 19-59, tyhjää 1.

Petra Schultze-Steinen muutosehdotus:
2) että ainakin yhtenä keinona (1. kohtaan liittyen) aluevaltuustolle toimitetaan (Strategian toimeenpano-ohjelman sivulla 28 mainitut) “Kärkien omistajien hyvinvointialueen johdolle laatimat neljännesvuosiraportit oman kärjen indikaattoreiden ja toimenpiteiden etenemisestä”. Koska nämä raportit on laadittava joka tapauksessa, ei niiden toimittaminen aluevaltuustolle lisää byrokratiaa.

Kannatus: Minna Sarvijärvi, Marjo Mäkinen-Aakula ja Riitta Ollila

Puheenjohtajan äänestysesitys: Schultse-Steinen muutosehdotus hyväksytään JAA, hylätään EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: aluehallituksen esitys hyväksyttiin äänin 14-62, tyhjää 1.

Petra Schultze-Steinen muutosehdotus:
3) että aluevaltuustoa on kuultava edellä mainittujen indikaattoreiden kehittämisestä

Kannatus: Minna Sarvijärvi, Marjo Mäkinen-Aakula ja Riitta Ollila

Mauri Heiska postui kokouksesta kokonaan ennen äänestystä, valtuuston vahvuus 78 valtuutettua.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Schultze-Steinen muutosehdotus hyväksytään JAA, hylätään EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: aluehallituksen esitys hyväksyttiin äänin 9-68, tyhjää1.  

Petra Schultze-Steinen muutosehdotus:
4) että aluevaltuustolle on esitettävä kirjallisesti, kuinka palveluverkon vaikutusten arviointia toteutetaan, ja kuinka aluevaltuustoa näiltä osin osallistetaan.

Kannatus: Minna Sarvijärvi, Marjo Mäkinen-Aakula ja Riitta Ollila

Puheenjohtajan äänestysesitys: Schultse-Steinen muutosesitys hyväksytään JAA, hylätään EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: aluehallituksen esitys hyväksyttiin äänin 20-58.  

Marjo Mäkinen-Aakulan muutosehdotus:
Alakohdan kaksi "Saatavuus ja saavutettavuus" toiseksi ranskalaiseksi viivaksi lisätään teksti ”Jokaisessa kunnassa on vähintään yksi lähi- tai soteasema”

Kannatus: Linda Lähdeniemi

Puheenjohtajan äänestysesitys: Aluehallituksen pohjaehdotus JAA, Mäkinen-Aakulan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: Aluehallituksen ehdotus hyväksyttiin äänin 58-20.

Katariina Pylsyn muutosehdotus:
5) Palveluiden monimuotoisuus- kohdan tekstiä ”Sähköiset ja liikkuvat palvelut korvaavat vaiheittain ja osin fyysisiä palveluita.” muutetaan seuraavasti: Sähköisiä-, liikkuvia- ja fyysisiä palveluita kehitetään. 

Kannatus: Minna Sarvijärvi

Puheenjohtajan äänestysesitys: Aluehallituksen pohjaehdotus JAA, Pylsyn muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: Aluehallituksen ehdotus hyväksyttiin äänin 61-16, tyhjää 1.  

Minna Sarvijärven muutosehdotus:
Palveluverkkopäätökset tuodaan valtuustolle hyväksyttäväksi.

Kannatus: Petra Schultze-Steinen

Puheenjohtajan äänestysesitys: Sarvijärven muutosehdotus hyväksytään JAA, hylätään EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: aluehallituksen esitys hyväksyttiin äänin 13-63, tyhjää 2. 

 

Äänestystulokset

  • Jaa 42 kpl 53%

    Veikko Vallin, Pekka Järvinen, Arja Laitinen, Juho Ojares, Veli-Matti Ahtiainen, Sami Kymäläinen, Erkki Paloniemi, Karoliina Kähönen, Anneli Taina, Marika Ala-Herttuala, Mauri Jussila, Tarja Jokinen, Atanas Aleksovski, Leena Mankkinen, Kari Virtanen, Leena Kostiainen, Erja Pelkonen, Kaija Holli, Marko Jarva, Hanna Laine, Reeta Ahonen, Anna-Kaisa Ikonen, Arto Grönroos, Jari Kinnunen, Lauri Lyly, Anitta Korpio, Sirja Kaartinen, Jori-Pekka Träskbäck, Kari-Matti Hiltunen, Veijo Niemi, Ida Leino, Sofia Vikman, Mauri Heiska, Joni Kumlander, Aleksi Jäntti, Antti Ivanoff, Sirpa Repo, Iikka Jäntti, Touko Sikala, Miia Kinnari, Jari Andersson, Lisa Wesin

  • Ei 37 kpl 47%

    Minna Minkkinen, Linda Lähdeniemi, Kukka Kunnari, Anne Nyman, Katariina Pylsy, Milka Hanhela, Klaus Myllymäki, Jenni Jokinen, Iiris Suomela, Sirpa Pursiainen, Minna Sarvijärvi, Olga Haapa-aho, Anna Kontula, Riitta Kuismanen, Ulla Kampman, Iina Hänninen, Petra Schulze-Steinen, Marjo Mäkinen-Aakula, Sari Tanus, Tuula Petäkoski-Hult, Mervi Veijola, Hanna Holma, Jouni Sirén, Kirsi Kaivonen, Mikko Aaltonen, Perttu Jussila, Riitta Ollila, Johanna Loukaskorpi, Julia Sangervo, Markku Virkamäki, Leena Saarela, Jaakko Mustakallio, Aila Dündar-Järvinen, Taru Tolvanen, Reijo Koskela, Kauko Turunen, Tiina Wesslin

  • Jaa 59 kpl 75%

    Veikko Vallin, Veli-Matti Ahtiainen, Sami Kymäläinen, Juho Ojares, Pekka Järvinen, Kari Virtanen, Arto Grönroos, Mauri Jussila, Erja Pelkonen, Lauri Lyly, Anitta Korpio, Riitta Kuismanen, Arja Laitinen, Sirpa Pursiainen, Anneli Taina, Marko Jarva, Leena Kostiainen, Erkki Paloniemi, Ulla Kampman, Kari-Matti Hiltunen, Joni Kumlander, Veijo Niemi, Jari Andersson, Tarja Jokinen, Atanas Aleksovski, Jori-Pekka Träskbäck, Karoliina Kähönen, Sari Tanus, Kauko Turunen, Leena Mankkinen, Iikka Jäntti, Marjo Mäkinen-Aakula, Anna-Kaisa Ikonen, Taru Tolvanen, Reeta Ahonen, Sofia Vikman, Kaija Holli, Hanna Laine, Ida Leino, Jari Kinnunen, Marika Ala-Herttuala, Johanna Loukaskorpi, Hanna Holma, Sirja Kaartinen, Tuula Petäkoski-Hult, Mauri Heiska, Touko Sikala, Jaakko Mustakallio, Petra Schulze-Steinen, Miia Kinnari, Linda Lähdeniemi, Aila Dündar-Järvinen, Sirpa Repo, Klaus Myllymäki, Antti Ivanoff, Iina Hänninen, Aleksi Jäntti, Kirsi Kaivonen, Lisa Wesin

  • Ei 20 kpl 25%

    Milka Hanhela, Mervi Veijola, Jenni Jokinen, Anna Kontula, Anne Nyman, Mikko Aaltonen, Riitta Ollila, Jouni Sirén, Minna Minkkinen, Leena Saarela, Kukka Kunnari, Markku Virkamäki, Iiris Suomela, Perttu Jussila, Julia Sangervo, Katariina Pylsy, Reijo Koskela, Minna Sarvijärvi, Olga Haapa-aho, Tiina Wesslin

  • Jaa 49 kpl 62%

    Veli-Matti Ahtiainen, Veikko Vallin, Arto Grönroos, Jari Andersson, Pekka Järvinen, Leena Kostiainen, Anna-Kaisa Ikonen, Olga Haapa-aho, Jari Kinnunen, Anitta Korpio, Kari Virtanen, Erja Pelkonen, Ulla Kampman, Arja Laitinen, Karoliina Kähönen, Kari-Matti Hiltunen, Sirpa Pursiainen, Veijo Niemi, Sami Kymäläinen, Atanas Aleksovski, Kaija Holli, Lauri Lyly, Antti Ivanoff, Jori-Pekka Träskbäck, Perttu Jussila, Marko Jarva, Johanna Loukaskorpi, Sirpa Repo, Sirja Kaartinen, Mauri Jussila, Erkki Paloniemi, Marika Ala-Herttuala, Iiris Suomela, Markku Virkamäki, Aila Dündar-Järvinen, Juho Ojares, Anneli Taina, Jenni Jokinen, Reeta Ahonen, Hanna Laine, Leena Mankkinen, Iina Hänninen, Iikka Jäntti, Sofia Vikman, Miia Kinnari, Aleksi Jäntti, Lisa Wesin, Touko Sikala, Tiina Wesslin

  • Ei 30 kpl 38%

    Minna Minkkinen, Anne Nyman, Milka Hanhela, Joni Kumlander, Klaus Myllymäki, Ida Leino, Taru Tolvanen, Tuula Petäkoski-Hult, Hanna Holma, Julia Sangervo, Kauko Turunen, Minna Sarvijärvi, Katariina Pylsy, Reijo Koskela, Linda Lähdeniemi, Riitta Ollila, Marjo Mäkinen-Aakula, Riitta Kuismanen, Tarja Jokinen, Leena Saarela, Jaakko Mustakallio, Petra Schulze-Steinen, Mikko Aaltonen, Mauri Heiska, Kukka Kunnari, Anna Kontula, Mervi Veijola, Jouni Sirén, Sari Tanus, Kirsi Kaivonen

  • Jaa 28 kpl 35%

    Kukka Kunnari, Minna Sarvijärvi, Riitta Ollila, Linda Lähdeniemi, Minna Minkkinen, Klaus Myllymäki, Hanna Holma, Marjo Mäkinen-Aakula, Ida Leino, Anna Kontula, Reijo Koskela, Jaakko Mustakallio, Riitta Kuismanen, Leena Saarela, Kauko Turunen, Kari Virtanen, Katariina Pylsy, Tiina Wesslin, Joni Kumlander, Milka Hanhela, Mervi Veijola, Petra Schulze-Steinen, Julia Sangervo, Mikko Aaltonen, Anne Nyman, Jouni Sirén, Mauri Heiska, Olga Haapa-aho

  • Ei 50 kpl 63%

    Anitta Korpio, Veikko Vallin, Sirja Kaartinen, Veli-Matti Ahtiainen, Arto Grönroos, Jari Kinnunen, Pekka Järvinen, Jori-Pekka Träskbäck, Arja Laitinen, Sami Kymäläinen, Leena Kostiainen, Taru Tolvanen, Marko Jarva, Erja Pelkonen, Lauri Lyly, Erkki Paloniemi, Jari Andersson, Anna-Kaisa Ikonen, Anneli Taina, Kaija Holli, Atanas Aleksovski, Kari-Matti Hiltunen, Juho Ojares, Mauri Jussila, Tuula Petäkoski-Hult, Ulla Kampman, Tarja Jokinen, Lisa Wesin, Veijo Niemi, Hanna Laine, Sari Tanus, Reeta Ahonen, Touko Sikala, Sirpa Pursiainen, Johanna Loukaskorpi, Sirpa Repo, Sofia Vikman, Iina Hänninen, Jenni Jokinen, Aila Dündar-Järvinen, Marika Ala-Herttuala, Aleksi Jäntti, Karoliina Kähönen, Iikka Jäntti, Leena Mankkinen, Miia Kinnari, Markku Virkamäki, Perttu Jussila, Kirsi Kaivonen, Antti Ivanoff

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Iiris Suomela

  • Jaa 51 kpl 65%

    Veli-Matti Ahtiainen, Veikko Vallin, Erja Pelkonen, Anitta Korpio, Arto Grönroos, Pekka Järvinen, Sirja Kaartinen, Kari Virtanen, Leena Kostiainen, Sami Kymäläinen, Joni Kumlander, Anneli Taina, Iikka Jäntti, Aleksi Jäntti, Mauri Jussila, Perttu Jussila, Anna-Kaisa Ikonen, Jaakko Mustakallio, Kaija Holli, Juho Ojares, Jari Kinnunen, Erkki Paloniemi, Veijo Niemi, Atanas Aleksovski, Marko Jarva, Lauri Lyly, Jenni Jokinen, Jari Andersson, Ulla Kampman, Riitta Ollila, Arja Laitinen, Sirpa Repo, Marika Ala-Herttuala, Johanna Loukaskorpi, Ida Leino, Kari-Matti Hiltunen, Hanna Laine, Jori-Pekka Träskbäck, Antti Ivanoff, Taru Tolvanen, Sofia Vikman, Kirsi Kaivonen, Touko Sikala, Reeta Ahonen, Minna Minkkinen, Karoliina Kähönen, Mauri Heiska, Aila Dündar-Järvinen, Miia Kinnari, Lisa Wesin, Iiris Suomela

  • Ei 27 kpl 34%

    Klaus Myllymäki, Sari Tanus, Hanna Holma, Milka Hanhela, Katariina Pylsy, Sirpa Pursiainen, Kauko Turunen, Marjo Mäkinen-Aakula, Julia Sangervo, Linda Lähdeniemi, Riitta Kuismanen, Tuula Petäkoski-Hult, Minna Sarvijärvi, Petra Schulze-Steinen, Anna Kontula, Markku Virkamäki, Reijo Koskela, Tarja Jokinen, Anne Nyman, Jouni Sirén, Kukka Kunnari, Mervi Veijola, Tiina Wesslin, Leena Saarela, Mikko Aaltonen, Leena Mankkinen, Iina Hänninen

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Olga Haapa-aho

  • Jaa 61 kpl 77%

    Veli-Matti Ahtiainen, Veikko Vallin, Arto Grönroos, Sirja Kaartinen, Leena Kostiainen, Iina Hänninen, Anna Kontula, Jari Kinnunen, Kari Virtanen, Anitta Korpio, Erja Pelkonen, Marko Jarva, Lauri Lyly, Kaija Holli, Miia Kinnari, Kukka Kunnari, Hanna Laine, Karoliina Kähönen, Olga Haapa-aho, Iiris Suomela, Joni Kumlander, Jari Andersson, Veijo Niemi, Arja Laitinen, Pekka Järvinen, Aleksi Jäntti, Taru Tolvanen, Kari-Matti Hiltunen, Erkki Paloniemi, Jori-Pekka Träskbäck, Perttu Jussila, Reeta Ahonen, Jenni Jokinen, Marika Ala-Herttuala, Anna-Kaisa Ikonen, Atanas Aleksovski, Tarja Jokinen, Ulla Kampman, Juho Ojares, Antti Ivanoff, Sami Kymäläinen, Mauri Heiska, Mauri Jussila, Milka Hanhela, Mikko Aaltonen, Leena Mankkinen, Anneli Taina, Jaakko Mustakallio, Ida Leino, Johanna Loukaskorpi, Sofia Vikman, Sirpa Repo, Minna Minkkinen, Lisa Wesin, Riitta Ollila, Iikka Jäntti, Kirsi Kaivonen, Aila Dündar-Järvinen, Anne Nyman, Mervi Veijola, Touko Sikala

  • Ei 18 kpl 23%

    Tiina Wesslin, Hanna Holma, Minna Sarvijärvi, Sari Tanus, Sirpa Pursiainen, Tuula Petäkoski-Hult, Marjo Mäkinen-Aakula, Katariina Pylsy, Reijo Koskela, Kauko Turunen, Markku Virkamäki, Leena Saarela, Klaus Myllymäki, Julia Sangervo, Riitta Kuismanen, Linda Lähdeniemi, Jouni Sirén, Petra Schulze-Steinen

  • Jaa 68 kpl 86%

    Veli-Matti Ahtiainen, Veikko Vallin, Sirja Kaartinen, Milka Hanhela, Anitta Korpio, Leena Kostiainen, Erja Pelkonen, Pekka Järvinen, Sofia Vikman, Juho Ojares, Arto Grönroos, Sami Kymäläinen, Jari Andersson, Kari Virtanen, Mauri Jussila, Kukka Kunnari, Aleksi Jäntti, Hanna Laine, Lauri Lyly, Jari Kinnunen, Iiris Suomela, Anna Kontula, Marko Jarva, Arja Laitinen, Riitta Ollila, Minna Minkkinen, Joni Kumlander, Leena Mankkinen, Taru Tolvanen, Jenni Jokinen, Erkki Paloniemi, Veijo Niemi, Markku Virkamäki, Reeta Ahonen, Karoliina Kähönen, Tarja Jokinen, Tiina Wesslin, Anneli Taina, Kari-Matti Hiltunen, Sirpa Repo, Kaija Holli, Jori-Pekka Träskbäck, Leena Saarela, Atanas Aleksovski, Marika Ala-Herttuala, Lisa Wesin, Johanna Loukaskorpi, Ida Leino, Mikko Aaltonen, Olga Haapa-aho, Mauri Heiska, Aila Dündar-Järvinen, Antti Ivanoff, Iikka Jäntti, Kirsi Kaivonen, Linda Lähdeniemi, Anna-Kaisa Ikonen, Julia Sangervo, Tuula Petäkoski-Hult, Iina Hänninen, Miia Kinnari, Ulla Kampman, Touko Sikala, Mervi Veijola, Jaakko Mustakallio, Jouni Sirén, Perttu Jussila, Anne Nyman

  • Ei 11 kpl 14%

    Katariina Pylsy, Sari Tanus, Sirpa Pursiainen, Hanna Holma, Riitta Kuismanen, Reijo Koskela, Kauko Turunen, Minna Sarvijärvi, Klaus Myllymäki, Marjo Mäkinen-Aakula, Petra Schulze-Steinen

  • Jaa 54 kpl 68%

    Veli-Matti Ahtiainen, Arto Grönroos, Veikko Vallin, Sirja Kaartinen, Anitta Korpio, Jari Kinnunen, Antti Ivanoff, Leena Kostiainen, Sofia Vikman, Juho Ojares, Mauri Jussila, Jari Andersson, Mauri Heiska, Arja Laitinen, Pekka Järvinen, Marko Jarva, Atanas Aleksovski, Erja Pelkonen, Jori-Pekka Träskbäck, Jenni Jokinen, Iikka Jäntti, Anneli Taina, Riitta Ollila, Anna-Kaisa Ikonen, Lauri Lyly, Tuula Petäkoski-Hult, Veijo Niemi, Kari-Matti Hiltunen, Hanna Laine, Leena Mankkinen, Markku Virkamäki, Marika Ala-Herttuala, Joni Kumlander, Kaija Holli, Tarja Jokinen, Erkki Paloniemi, Karoliina Kähönen, Ida Leino, Aila Dündar-Järvinen, Kari Virtanen, Taru Tolvanen, Aleksi Jäntti, Sirpa Repo, Johanna Loukaskorpi, Touko Sikala, Sami Kymäläinen, Iiris Suomela, Reeta Ahonen, Lisa Wesin, Hanna Holma, Miia Kinnari, Ulla Kampman, Perttu Jussila, Jaakko Mustakallio

  • Ei 25 kpl 32%

    Sirpa Pursiainen, Milka Hanhela, Katariina Pylsy, Sari Tanus, Riitta Kuismanen, Klaus Myllymäki, Anna Kontula, Kauko Turunen, Reijo Koskela, Mikko Aaltonen, Minna Minkkinen, Minna Sarvijärvi, Anne Nyman, Jouni Sirén, Marjo Mäkinen-Aakula, Kukka Kunnari, Iina Hänninen, Julia Sangervo, Kirsi Kaivonen, Mervi Veijola, Tiina Wesslin, Linda Lähdeniemi, Leena Saarela, Olga Haapa-aho, Petra Schulze-Steinen

  • Jaa 57 kpl 72%

    Veikko Vallin, Leena Kostiainen, Jari Andersson, Kari Virtanen, Pekka Järvinen, Arja Laitinen, Arto Grönroos, Marko Jarva, Sirja Kaartinen, Anitta Korpio, Jori-Pekka Träskbäck, Touko Sikala, Anna Kontula, Lauri Lyly, Erja Pelkonen, Atanas Aleksovski, Aleksi Jäntti, Ulla Kampman, Veijo Niemi, Sofia Vikman, Veli-Matti Ahtiainen, Anneli Taina, Kari-Matti Hiltunen, Anna-Kaisa Ikonen, Hanna Laine, Perttu Jussila, Joni Kumlander, Iikka Jäntti, Kaija Holli, Olga Haapa-aho, Tarja Jokinen, Marika Ala-Herttuala, Sirpa Repo, Juho Ojares, Johanna Loukaskorpi, Erkki Paloniemi, Mauri Jussila, Reeta Ahonen, Aila Dündar-Järvinen, Ida Leino, Tuula Petäkoski-Hult, Taru Tolvanen, Iiris Suomela, Jenni Jokinen, Markku Virkamäki, Jari Kinnunen, Leena Mankkinen, Karoliina Kähönen, Sami Kymäläinen, Antti Ivanoff, Riitta Ollila, Jaakko Mustakallio, Mauri Heiska, Lisa Wesin, Miia Kinnari, Iina Hänninen, Kirsi Kaivonen

  • Ei 22 kpl 28%

    Hanna Holma, Anne Nyman, Milka Hanhela, Marjo Mäkinen-Aakula, Sari Tanus, Riitta Kuismanen, Klaus Myllymäki, Reijo Koskela, Linda Lähdeniemi, Sirpa Pursiainen, Mikko Aaltonen, Katariina Pylsy, Jouni Sirén, Minna Sarvijärvi, Kauko Turunen, Mervi Veijola, Minna Minkkinen, Julia Sangervo, Tiina Wesslin, Leena Saarela, Kukka Kunnari, Petra Schulze-Steinen

  • Jaa 59 kpl 75%

    Veli-Matti Ahtiainen, Veikko Vallin, Sirja Kaartinen, Anitta Korpio, Arto Grönroos, Jori-Pekka Träskbäck, Arja Laitinen, Sari Tanus, Juho Ojares, Erja Pelkonen, Kari Virtanen, Leena Kostiainen, Jari Andersson, Tuula Petäkoski-Hult, Karoliina Kähönen, Marko Jarva, Aleksi Jäntti, Jari Kinnunen, Sirpa Pursiainen, Lauri Lyly, Sami Kymäläinen, Joni Kumlander, Erkki Paloniemi, Kari-Matti Hiltunen, Perttu Jussila, Ulla Kampman, Aila Dündar-Järvinen, Veijo Niemi, Atanas Aleksovski, Sirpa Repo, Leena Mankkinen, Tarja Jokinen, Pekka Järvinen, Anna-Kaisa Ikonen, Reeta Ahonen, Anneli Taina, Marika Ala-Herttuala, Kauko Turunen, Mauri Jussila, Kaija Holli, Markku Virkamäki, Mauri Heiska, Riitta Kuismanen, Iiris Suomela, Olga Haapa-aho, Taru Tolvanen, Iikka Jäntti, Touko Sikala, Johanna Loukaskorpi, Iina Hänninen, Sofia Vikman, Antti Ivanoff, Jenni Jokinen, Hanna Laine, Jaakko Mustakallio, Ida Leino, Kirsi Kaivonen, Lisa Wesin, Miia Kinnari

  • Ei 18 kpl 23%

    Kukka Kunnari, Anne Nyman, Marjo Mäkinen-Aakula, Hanna Holma, Milka Hanhela, Mervi Veijola, Riitta Ollila, Klaus Myllymäki, Katariina Pylsy, Jouni Sirén, Minna Sarvijärvi, Leena Saarela, Linda Lähdeniemi, Minna Minkkinen, Reijo Koskela, Mikko Aaltonen, Julia Sangervo, Petra Schulze-Steinen

  • Tyhjä 2 kpl 3%

    Anna Kontula, Tiina Wesslin

  • Jaa 19 kpl 24%

    Kukka Kunnari, Anna Kontula, Julia Sangervo, Hanna Holma, Klaus Myllymäki, Kauko Turunen, Marjo Mäkinen-Aakula, Riitta Kuismanen, Reijo Koskela, Katariina Pylsy, Minna Minkkinen, Minna Sarvijärvi, Linda Lähdeniemi, Mervi Veijola, Anne Nyman, Leena Saarela, Perttu Jussila, Jouni Sirén, Petra Schulze-Steinen

  • Ei 59 kpl 75%

    Sirja Kaartinen, Veli-Matti Ahtiainen, Veikko Vallin, Arto Grönroos, Jori-Pekka Träskbäck, Juho Ojares, Tuula Petäkoski-Hult, Lauri Lyly, Olga Haapa-aho, Leena Kostiainen, Aleksi Jäntti, Anitta Korpio, Jari Andersson, Anna-Kaisa Ikonen, Sami Kymäläinen, Arja Laitinen, Marko Jarva, Aila Dündar-Järvinen, Pekka Järvinen, Ida Leino, Erkki Paloniemi, Touko Sikala, Joni Kumlander, Iina Hänninen, Atanas Aleksovski, Anneli Taina, Erja Pelkonen, Kari Virtanen, Karoliina Kähönen, Mauri Jussila, Tarja Jokinen, Kaija Holli, Veijo Niemi, Marika Ala-Herttuala, Leena Mankkinen, Kari-Matti Hiltunen, Jari Kinnunen, Milka Hanhela, Riitta Ollila, Taru Tolvanen, Markku Virkamäki, Sari Tanus, Johanna Loukaskorpi, Sirpa Repo, Miia Kinnari, Sirpa Pursiainen, Reeta Ahonen, Hanna Laine, Kirsi Kaivonen, Mauri Heiska, Ulla Kampman, Jenni Jokinen, Jaakko Mustakallio, Iiris Suomela, Sofia Vikman, Mikko Aaltonen, Iikka Jäntti, Lisa Wesin, Antti Ivanoff

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Tiina Wesslin

  • Jaa 14 kpl 18%

    Linda Lähdeniemi, Marjo Mäkinen-Aakula, Kukka Kunnari, Hanna Holma, Leena Saarela, Klaus Myllymäki, Tiina Wesslin, Reijo Koskela, Katariina Pylsy, Minna Sarvijärvi, Kauko Turunen, Julia Sangervo, Jouni Sirén, Petra Schulze-Steinen

  • Ei 64 kpl 81%

    Veli-Matti Ahtiainen, Sirja Kaartinen, Veikko Vallin, Anitta Korpio, Jari Kinnunen, Miia Kinnari, Kari Virtanen, Aleksi Jäntti, Olga Haapa-aho, Leena Kostiainen, Lauri Lyly, Antti Ivanoff, Mauri Jussila, Jari Andersson, Pekka Järvinen, Anneli Taina, Sami Kymäläinen, Arja Laitinen, Marko Jarva, Jori-Pekka Träskbäck, Perttu Jussila, Arto Grönroos, Ida Leino, Aila Dündar-Järvinen, Iiris Suomela, Veijo Niemi, Erja Pelkonen, Karoliina Kähönen, Mikko Aaltonen, Anna-Kaisa Ikonen, Reeta Ahonen, Anna Kontula, Sofia Vikman, Erkki Paloniemi, Hanna Laine, Riitta Ollila, Kirsi Kaivonen, Kari-Matti Hiltunen, Juho Ojares, Jenni Jokinen, Taru Tolvanen, Marika Ala-Herttuala, Leena Mankkinen, Johanna Loukaskorpi, Iina Hänninen, Markku Virkamäki, Ulla Kampman, Mauri Heiska, Joni Kumlander, Sari Tanus, Sirpa Repo, Atanas Aleksovski, Tuula Petäkoski-Hult, Tarja Jokinen, Touko Sikala, Sirpa Pursiainen, Anne Nyman, Minna Minkkinen, Iikka Jäntti, Lisa Wesin, Kaija Holli, Mervi Veijola, Jaakko Mustakallio, Riitta Kuismanen

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Milka Hanhela

  • Jaa 9 kpl 12%

    Hanna Holma, Klaus Myllymäki, Katariina Pylsy, Julia Sangervo, Linda Lähdeniemi, Reijo Koskela, Marjo Mäkinen-Aakula, Minna Sarvijärvi, Petra Schulze-Steinen

  • Ei 68 kpl 87%

    Sirja Kaartinen, Veli-Matti Ahtiainen, Veikko Vallin, Leena Kostiainen, Anitta Korpio, Jari Andersson, Pekka Järvinen, Anne Nyman, Arja Laitinen, Milka Hanhela, Marko Jarva, Hanna Laine, Miia Kinnari, Jari Kinnunen, Marika Ala-Herttuala, Riitta Ollila, Sami Kymäläinen, Joni Kumlander, Antti Ivanoff, Anna Kontula, Kukka Kunnari, Aila Dündar-Järvinen, Kari-Matti Hiltunen, Jenni Jokinen, Olga Haapa-aho, Kirsi Kaivonen, Kaija Holli, Erkki Paloniemi, Minna Minkkinen, Sari Tanus, Karoliina Kähönen, Ulla Kampman, Arto Grönroos, Lisa Wesin, Mauri Jussila, Tuula Petäkoski-Hult, Anneli Taina, Sirpa Pursiainen, Taru Tolvanen, Iina Hänninen, Erja Pelkonen, Juho Ojares, Ida Leino, Riitta Kuismanen, Veijo Niemi, Jori-Pekka Träskbäck, Iiris Suomela, Markku Virkamäki, Atanas Aleksovski, Kauko Turunen, Reeta Ahonen, Mervi Veijola, Kari Virtanen, Iikka Jäntti, Tarja Jokinen, Johanna Loukaskorpi, Lauri Lyly, Perttu Jussila, Touko Sikala, Leena Mankkinen, Jaakko Mustakallio, Jouni Sirén, Tiina Wesslin, Aleksi Jäntti, Sofia Vikman, Sirpa Repo, Anna-Kaisa Ikonen, Mikko Aaltonen

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Leena Saarela

  • Jaa 20 kpl 26%

    Anne Nyman, Milka Hanhela, Mikko Aaltonen, Minna Sarvijärvi, Kukka Kunnari, Linda Lähdeniemi, Reijo Koskela, Katariina Pylsy, Jouni Sirén, Hanna Holma, Riitta Kuismanen, Klaus Myllymäki, Kauko Turunen, Minna Minkkinen, Marjo Mäkinen-Aakula, Julia Sangervo, Mervi Veijola, Leena Saarela, Sari Tanus, Petra Schulze-Steinen

  • Ei 58 kpl 74%

    Sirja Kaartinen, Arto Grönroos, Veli-Matti Ahtiainen, Pekka Järvinen, Lauri Lyly, Veikko Vallin, Jaakko Mustakallio, Arja Laitinen, Anitta Korpio, Aila Dündar-Järvinen, Anna Kontula, Marko Jarva, Kaija Holli, Hanna Laine, Joni Kumlander, Olga Haapa-aho, Antti Ivanoff, Anna-Kaisa Ikonen, Jari Andersson, Mauri Jussila, Sirpa Repo, Karoliina Kähönen, Aleksi Jäntti, Sami Kymäläinen, Kari-Matti Hiltunen, Anneli Taina, Perttu Jussila, Sirpa Pursiainen, Riitta Ollila, Leena Mankkinen, Miia Kinnari, Reeta Ahonen, Erkki Paloniemi, Veijo Niemi, Johanna Loukaskorpi, Tarja Jokinen, Erja Pelkonen, Kari Virtanen, Atanas Aleksovski, Jari Kinnunen, Jenni Jokinen, Marika Ala-Herttuala, Markku Virkamäki, Ida Leino, Leena Kostiainen, Taru Tolvanen, Kirsi Kaivonen, Ulla Kampman, Tiina Wesslin, Tuula Petäkoski-Hult, Juho Ojares, Lisa Wesin, Iina Hänninen, Jori-Pekka Träskbäck, Sofia Vikman, Touko Sikala, Iikka Jäntti, Iiris Suomela

  • Jaa 58 kpl 74%

    Veli-Matti Ahtiainen, Sirja Kaartinen, Tiina Wesslin, Leena Kostiainen, Arto Grönroos, Anitta Korpio, Arja Laitinen, Marko Jarva, Olga Haapa-aho, Veikko Vallin, Reeta Ahonen, Jari Andersson, Ulla Kampman, Atanas Aleksovski, Mauri Jussila, Anna-Kaisa Ikonen, Iikka Jäntti, Erkki Paloniemi, Sirpa Repo, Aleksi Jäntti, Jari Kinnunen, Riitta Ollila, Kirsi Kaivonen, Kukka Kunnari, Lauri Lyly, Juho Ojares, Minna Minkkinen, Jaakko Mustakallio, Kari-Matti Hiltunen, Veijo Niemi, Taru Tolvanen, Tarja Jokinen, Aila Dündar-Järvinen, Erja Pelkonen, Hanna Laine, Marika Ala-Herttuala, Ida Leino, Jenni Jokinen, Touko Sikala, Anneli Taina, Lisa Wesin, Antti Ivanoff, Kaija Holli, Johanna Loukaskorpi, Kari Virtanen, Leena Mankkinen, Pekka Järvinen, Julia Sangervo, Sami Kymäläinen, Perttu Jussila, Joni Kumlander, Karoliina Kähönen, Iiris Suomela, Mikko Aaltonen, Jori-Pekka Träskbäck, Markku Virkamäki, Sofia Vikman, Miia Kinnari

  • Ei 20 kpl 26%

    Sirpa Pursiainen, Sari Tanus, Reijo Koskela, Klaus Myllymäki, Minna Sarvijärvi, Hanna Holma, Katariina Pylsy, Iina Hänninen, Kauko Turunen, Riitta Kuismanen, Leena Saarela, Anna Kontula, Marjo Mäkinen-Aakula, Anne Nyman, Milka Hanhela, Linda Lähdeniemi, Jouni Sirén, Tuula Petäkoski-Hult, Mervi Veijola, Petra Schultze-Steinen

  • Jaa 61 kpl 78%

    Reeta Ahonen, Sirja Kaartinen, Jari Andersson, Anitta Korpio, Leena Kostiainen, Aleksi Jäntti, Mauri Jussila, Milka Hanhela, Arja Laitinen, Lauri Lyly, Ida Leino, Jori-Pekka Träskbäck, Marko Jarva, Erja Pelkonen, Ulla Kampman, Jari Kinnunen, Veijo Niemi, Iikka Jäntti, Juho Ojares, Atanas Aleksovski, Antti Ivanoff, Veikko Vallin, Erkki Paloniemi, Kari-Matti Hiltunen, Perttu Jussila, Touko Sikala, Minna Minkkinen, Sami Kymäläinen, Kaija Holli, Taru Tolvanen, Kari Virtanen, Veli-Matti Ahtiainen, Anneli Taina, Hanna Laine, Joni Kumlander, Arto Grönroos, Iiris Suomela, Pekka Järvinen, Mikko Aaltonen, Sirpa Pursiainen, Kirsi Kaivonen, Sari Tanus, Jenni Jokinen, Marika Ala-Herttuala, Johanna Loukaskorpi, Kukka Kunnari, Kauko Turunen, Jaakko Mustakallio, Sirpa Repo, Anna-Kaisa Ikonen, Anna Kontula, Mervi Veijola, Aila Dündar-Järvinen, Olga Haapa-aho, Lisa Wesin, Miia Kinnari, Karoliina Kähönen, Anne Nyman, Sofia Vikman, Jouni Sirén, Riitta Kuismanen

  • Ei 16 kpl 21%

    Linda Lähdeniemi, Katariina Pylsy, Tuula Petäkoski-Hult, Riitta Ollila, Minna Sarvijärvi, Leena Saarela, Reijo Koskela, Klaus Myllymäki, Tarja Jokinen, Leena Mankkinen, Markku Virkamäki, Iina Hänninen, Hanna Holma, Petra Schulze-Steinen, Julia Sangervo, Tiina Wesslin

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Marjo Mäkinen-Aakula

  • Jaa 13 kpl 17%

    Kukka Kunnari, Anna Kontula, Reijo Koskela, Minna Sarvijärvi, Leena Saarela, Tarja Jokinen, Tiina Wesslin, Linda Lähdeniemi, Julia Sangervo, Klaus Myllymäki, Katariina Pylsy, Anne Nyman, Hanna Holma

  • Ei 63 kpl 81%

    Veli-Matti Ahtiainen, Jari Andersson, Veikko Vallin, Perttu Jussila, Milka Hanhela, Aleksi Jäntti, Arja Laitinen, Mauri Jussila, Anitta Korpio, Marko Jarva, Leena Kostiainen, Pekka Järvinen, Arto Grönroos, Juho Ojares, Ida Leino, Anna-Kaisa Ikonen, Mikko Aaltonen, Ulla Kampman, Reeta Ahonen, Jori-Pekka Träskbäck, Joni Kumlander, Sirja Kaartinen, Lauri Lyly, Aila Dündar-Järvinen, Erkki Paloniemi, Jaakko Mustakallio, Sari Tanus, Jenni Jokinen, Atanas Aleksovski, Kirsi Kaivonen, Sami Kymäläinen, Taru Tolvanen, Hanna Laine, Lisa Wesin, Veijo Niemi, Kauko Turunen, Miia Kinnari, Marika Ala-Herttuala, Jari Kinnunen, Anneli Taina, Mervi Veijola, Erja Pelkonen, Touko Sikala, Karoliina Kähönen, Iikka Jäntti, Sirpa Pursiainen, Johanna Loukaskorpi, Kari Virtanen, Sofia Vikman, Riitta Ollila, Riitta Kuismanen, Kari-Matti Hiltunen, Tuula Petäkoski-Hult, Iiris Suomela, Minna Minkkinen, Sirpa Repo, Markku Virkamäki, Iina Hänninen, Antti Ivanoff, Kaija Holli, Olga Haapa-aho, Leena Mankkinen, Jouni Sirén

  • Tyhjä 2 kpl 3%

    Marjo Mäkinen-Aakula, Petra Schulze-Steinen

Liitteet


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
     

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 270 euroa (v. 2023). Linkki tuomioistuinmaksulakiin: www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).