Aluevaltuusto, kokous 14.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Tuomi Logistiikka Oy:n osakkeiden hankinta

364/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Timo Tiainen, KONSERNIOHJAUKSEN PÄÄLLIKKÖ, timo.tiainen@pirha.fi

Perustelut

Tuomi Logistiikka Oy on hankinta-, materiaali-, logistiikka- ja henkilökuljetuspalveluita tarjoava yhtiö. Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on kokouksessaan 16.8.2022 päättänyt, että tukipalveluiden tuottaminen keskitetään muun muassa Tuomi Logistiikka Oy:lle laadittavan toteutussuunnitelman mukaisesti. Vuoden 2023 alussa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin omistamat Tuomi Logistiikka Oy:n osakkeet siirtyivät Pirkanmaan hyvinvointialueelle.

Tuomi Logistiikka Oy fuusioitui Kanta-Hämeen alueella toimineen Kanta Logistiikka Oy:n kanssa 1.7.2022. Fuusion jälkeen kolme suurinta Tuomen omistajaa ovat Tampereen kaupunki (44,1%), Pirkanmaan hyvinvointialue (42,1 %) ja Kanta-Hämeen hyvinvointialue (12,0%). Ennen fuusiota Tuomi Logistiikka Oy oli Tampereen kaupungin tytäryhtiö.

Hyvinvointialueiden aloittaessa niiden rooli ja merkitys korostuivat Tuomen toiminnassa. Tämän toimintaympäristön muutoksen sekä yhtiön ohjaamisen selkeyden kannalta olisi perusteltua, että yhtiöllä olisi selkeä pääomistaja. Konserni- ja toimitilajaosto on kokouksessaan 18.8.2022 käynyt asiasta lähetekeskustelua ja antanut ohjeeksi käynnistää neuvottelut asiasta Tampereen kaupungin kanssa.

Käytyjen neuvottelujen perusteella on alustavasti sovittu, että Pirkanmaan hyvinvointialue lisää omistusta 15 %-yksiköllä siten, että jatkossa Pirkanmaan hyvinvointialueen omistusosuus olisi n. 57,1 %. Näin ollen Pirkanmaan hyvinvointialue ostaisi Tampereen kaupungilta 256 040 kappaletta Tuomi Logistiikan osakkeita kappalehintaan 6,96 euroa. Osakkeen hinta perustuu substanssiarvoon. Kauppahinta kokonaisuudessaan olisi siis 1 782 038,40 euroa.

Osakkeiden hankintaa koskeva kauppakirjaluonnos on liitteenä. Alustavan tiedon mukaan Tampereen kaupungin konsernijaosto käsittelee asiaa kokouksessaan 22.8.2023.

Kaupan toteutuessa Tuomi Logistiikka Oy:stä tulisi Pirkanmaan hyvinvointialueen tytäryhtiö. Hallintosäännön mukaan konserni- ja toimitilajaosto päättää tytäryhtiöiden, osakkuus- ja osaomistusyhtiöiden osakkeiden hankinnasta ja luovuttamisesta silloin kun sillä ei ole vaikutusta konsernirakenteeseen. Konserniohjeessa on määrätty, että aluevaltuusto päättää tytäryhtiöiden osakkeiden myynnistä silloin kun sillä on vaikutusta konsernirakenteeseen ja osakkeiden ostosta tytäryhteisöaseman saavuttamiseksi.

Ehdotus

Esittelijä

Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

 Konserni- ja toimitilajaosto päättää osaltaan

  • hyväksyä, että Pirkanmaan hyvinvointialue ostaa Tampereen kaupungilta 256 040 kappaletta Tuomi Logistiikka Oy:n osakkeita kokonaishintaan 1 782 038,40 euroa,
     
  • hyväksyä kauppakirjaluonnoksen,
     
  • delegoida konsernipalvelujohtajalle oikeuden tehdä vähäisiä muutoksia kauppakirjaan sekä allekirjoittaa osakekauppojen toteuttamiseen tarvittavat dokumentit, ja
     
  • toimittaa asian aluehallituksen ja edelleen aluevaltuuston päätettäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Timo Tiainen, KONSERNIOHJAUKSEN PÄÄLLIKKÖ, timo.tiainen@pirha.fi

Perustelut

Tuomi Logistiikka Oy on hankinta-, materiaali-, logistiikka- ja henkilökuljetuspalveluita tarjoava yhtiö. Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on kokouksessaan 16.8.2022 päättänyt, että tukipalveluiden tuottaminen keskitetään muun muassa Tuomi Logistiikka Oy:lle laadittavan toteutussuunnitelman mukaisesti. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen konserni- ja toimitilajaosto on kokouksessaan 13.6.2023 päättänyt osaltaan, että Pirkanmaan hyvinvointialue ostaisi Tampereen kaupungilta 256 040 kappaletta Tuomi Logistiikan osakkeita kappalehintaan 6,96 euroa. Kauppahinta kokonaisuudessaan olisi siten 1 782 038,40 euroa. 

Alustavan tiedon mukaan Tampereen kaupungin konsernijaosto käsittelee asiaa kokouksessaan 22.8.2023. 

Kaupan toteutuessa Tuomi Logistiikka Oy:stä tulisi Pirkanmaan hyvinvointialueen tytäryhtiö. Hallintosäännön mukaan konserni- ja toimitilajaosto päättää tytäryhtiöiden, osakkuus- ja osaomistusyhtiöiden osakkeiden hankinnasta ja luovuttamisesta silloin kun sillä ei ole vaikutusta konsernirakenteeseen. Konserniohjeessa on määrätty, että aluevaltuusto päättää tytäryhtiöiden osakkeiden myynnistä silloin kun sillä on vaikutusta konsernirakenteeseen ja osakkeiden ostosta tytäryhteisöaseman saavuttamiseksi.

Asia on käsitelty hyvinvointialueen konserni- ja toimitilajaostossa 13.6.2023 § 59.

Osakkeiden hankintaa koskeva kauppakirjaluonnos on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy esitetyn osakekaupan ja siitä johtuvan Tuomi Logistiikka Oy:n tytäryhtiöaseman muodostumisen,
     
  • valtuuttaa konsernipalvelujohtajan tekemään vähäisiä muutoksia kauppakirjaan sekä allekirjoittamaan osakekauppojen toteuttamiseen tarvittavat dokumentit. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Esteellisyys

Lassi Kaleva (Tampereen kaupunginhallituksen 3. varapj. ja konsernijaoston varajäsen, HL 28 § 1 mom 5 kohta), Olga Haapa-aho (Tampereen kaupunginhallituksen ja konsernijaoston varajäsen, HL 28 § 1 mom 5 kohta) ja Anneli Taina (Tampereen kaupunginhallituksen jäsen ja konsernijaoston varajäsen, HL 28 § 1 mom 5 kohta) ilmoittivat olevansa esteellisiä asian käsittelyssä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana konsernipalvelujohtaja Juhani Sandia.

Merkittiin, että varajäsen Veli-Matti Ahtiainen saapui kokoukseen § 176 käsittelyn ajaksi.

Aluehallitus päätti tarkastaa pykälän kokouksessa.

Perustelut

Asian esittelyteksti on konserni- ja toimitilajaoston 13.6.2023 § 59 ja aluehallituksen käsittelyssä 26.6.2023 § 176.

Osakkeiden hankintaa koskeva kauppakirjaluonnos on liitteenä.

 

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle

  • että aluevaltuusto hyväksyy esitetyn osakekaupan ja siitä johtuvan Tuomi Logistiikka Oy:n tytäryhtiöaseman muodostumisen.

Päätös

Päätöehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
     

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 270 euroa (v. 2023). Linkki tuomioistuinmaksulakiin: www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).