Aluevaltuusto, kokous 4.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 135 Pirkanmaan hyvinvointialueen osavuosikatsaus ajalta 1.1.2023 - 30.9.2023

10596/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pasi Virtanen, TALOUSJOHTAJA, pasi.virtanen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen talousarviosta tavoitteineen on päätetty aluevaltuustossa 5.12.2022 §129.

Pirkanmaan hyvinvointialueen raportointi muodostuu kuukausittaisista tulosraporteista sekä neljännesvuosittain raportoitavista osavuosikatsauksista sekä koko vuotta kuvaavasta tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta.

Hyväksytyssä talousarviossa ovat valtuustoon nähden sitovia seuraavat tavoitteet:

  • hyvinvointialuetasolla tuloslaskelmaosassa määritelty tilikauden tulos
  • käyttötalousosassa palvelulinjojen sekä strategisen ohjauksen, tukipalvelujen ja pelastustoimen tehtäväalueiden tulot ja menot sekä heille määritellyt yleiset tavoitteet sekä ylemmän tason järjestämisen tavoitteet
  • tytäryhtiöiden tavoitteet
  • investointiosassa hankeryhmien (rakennukset, laite- ja kalustohankinnat, ICT ja muut aineettomat hyödykkeet, muut investoinnit) tulot ja menot sekä hankeryhmiin sisältyvät investointisuunnitelmassa mainitut investoinnit nimikkeinä
  • rahoitusosassa pitkäaikaisten lainojen lisäys, antolainojen määrän lisäys sekä maksuvalmiutta turvaava lyhytaikaisten lainojen enimmäismäärä vuoden aikana


Edellisistä tehtäväalueiden ja palvelulinjojen tavoitteet ovat sitovia hallitukseen nähden.

Toiminnallisten tavoitteiden ja talouden raporttien lisäksi osavuosikatsaus sisältää strategian toimeenpano-ohjelman toteutumisraportin, henkilöstöraportin, arvion merkittävimmistä riskeistä sekä lainasalkun kehityksen ja rahoitustilanteen.

Talousarvion talousosion toteutumista seurataan kuukausittain. Lisäksi vuoden aikana tehdään kolmen kuukauden välein tarkemman tason osavuosikatsaukset. Tämä osavuosikatsaus sisältää tiedot tammi-syyskuulta 2023.

Hyvinvointialueen toiminta on jatkanut vakiintumistaan ja kehittymistä viedään eteenpäin. Valtuuston talousarviossa asettamat tavoitteet ovat pääosin toteutumassa myönteisesti, joskin esimerkiksi palveluiden saatavuudessa ei päästä vielä täysin 1.9.2023 voimaan tulleen uuden hoitotakuulain vaatimuksiin. Hoitoon ja muihin palveluihin pääsy on Pirkanmaalla kansallisessa vertailussa kuitenkin pääosin edelleen hyvällä tasolla. Strategian toimeenpano-ohjelman toteutus etenee strategian kärkien osalta suunnitelmien mukaisesti.

Aluevaltuusto on hyväksynyt palvelulinjakohtaiset palveluiden verkon kehittämisen periaatteet. Aluehallitus käynnisti syyskuussa laajan kuulemisen vastaanottopalveluiden, vuodeosastojen sekä aikuissosiaalityön palveluiden verkosta. Aluehallitus käynnisti (11.9.2023, § 226-227) laajat toimet talouden tasapainottamiseksi, mukaan lukien yhteistoimintaneuvottelut 42 miljoonan euron kulusäästöjen löytämiseksi 2024 alkaen. Toimilla pyritään syntyvän alijäämän kattamiseen vuoden 2026 loppuun mennessä.

Työntekijäkokemus (eNPS) on edelleen alhaisella tasolla. 

Risken hallinnan näkökulmasta taloudellinen riski ja siinä erityisesti rahoituksen riittämättömyys on noussut merkittävimmäksi riskiksi.  

Tammi-syyskuun talouden toteuma on noin 61 miljoonaa euroa alijäämäinen. Vuoden loppuun mennessä alijäämä kasvaa ennusteen mukaan 94 miljoonaan euroon ja se on pysynyt edellisten ennusteiden tasolla. Vuodelle 2023 muodostuva alijäämä tulee kattaa kokonaisuudessaan ylijäämäisillä tilikauden tuloksilla viimeistään vuoden 2026 aikana.

Osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2023 on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä osavuosikatsauksen ajalta 1.1.2023 – 30.9.2023 tiedoksi ja lähettää sen aluevaltuustolle tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana talousjohtaja Pasi Virtasta.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 20.11.2023 § 321.

Osavuosikatsaus 1.1.-​30.9.2023 on liitteenä.

Ehdotus

Aluehallitus päätti 

  • merkitä osavuosikatsauksen ajalta 1.1.2023 – 30.9.2023 tiedoksi ja lähettää sen aluevaltuustolle tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).