Aluevaltuusto, kokous 5.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 135 Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön muuttaminen

33/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuokko Ylinen, hallintojohtaja, Vuokko.Ylinen@pirha.fi
Miia Luukko, hallintopalvelujohtaja, miia.luukko@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntöä on päivitetty 8.3.2022 aluevaltuuston hyväksymän ensimmäisen version jälkeen sitä mukaan kun organisaation rakentaminen ja viranhaltijoiden rekrytointi on edennyt. Hallintosääntö muodostaa hyvinvointialueen organisaatiorakenteen perustan. Hallintosäännössä määrätyt toimielimet (aluehallitus ja sen jaostot sekä tarkastuslautakunta) ja johtavat viranhaltijat voivat siirtää hallintosäännössä niille määrättyä päätösvaltaa edelleen yhden kerran alaiselleen viranomaiselle tai viranhaltijalle. Hallintosäännössä määrättyä päätösvaltaa siirretään edelleen säännöillä (toimintasäännöt) ja yksittäisillä delegointipäätöksillä. 

Aluevaltuuston päätettäväksi 5.12.2022 tulevaan hallintosääntöön esitetään lukuisia tarkennuksia ja täydennyksiä niin toimielinten kuin johtavien viranhaltijoidenkin tehtäviin ja päätösvaltaan. Muutokset on merkitty liitteenä olevaan hallintosääntöluonnokseen. 

Johtamista ja toimielimiä koskevia muutoksia on tehty seuraavasti:

Henkilöstöedustusta on laajennettu hyvinvointialueen monialaisessa johtoryhmässä sekä palvelulinjojen ja toimialueiden johtoryhmissä. Aluevaltuuston ja aluehallituksen sekä jaostojen tehtäviä on tarkennettu ja täydennetty. Sosiaali- ja terveydenhuollon yksilöasioiden oikaisuvaatimusten käsittelyä varten esitetään uuden yksilöasioiden jaoston perustamista. Erityislainsäädännön perusteella hyvinvointialue voi päättää, käsitteleekö yksilöpäätösten oikaisuvaatimuksia toimielin vai viranhaltija. Yksilöasioiden luonteen ja määrän vuoksi on tarkoituisenmukaista, että niitä käsittelee oma jaostonsa. Asiakasmaksulain perusteella tehtyjen päätösten oikaisuvaatimukset on sen sijaan tarkoituksenmukaista ohjata viranhaltijan ratkaistavaksi. Asiakasmaksuasioissa aluevaltuusto on jo hyväksynyt perimättä jättämisen ja alentamisen perusteet. Asiakasmaksuasioissa tehdään tarvittaessa myös viranhaltijapäätösten itseoikaisuja. 

Johtavien viranhaltijoiden tehtäviä on tarkennettu ja täydennetty. Henkilöstöasioissa on täydennetty muun muassa henkilöstön valintaa koskevia päätösvaltoja. Omavalvontaa koskevat määräykset on täydennetty aluehallituksen ja aluevaltuuston tehtäviin ja päätösvaltaan sekä Valvontaa koskevaan lukuun. 

Hallintosäännön valmistelua on tehty yhteistyössä useiden valmistelijoiden kanssa, kommentoitu yhteistyötoimikunnassa, jaostoissa sekä tehtäväalueiden johtoryhmissä. Valmistelua on esitelty aluehallituksen seminaarissa ja iltakoulussa. Aluehallitus on kahdessa eri ryhmässä käsitellyt yksityiskohtaisesti muutosehdotuksia. Hallintosääntöluonnos on lisäksi toimitettu tiedoksi ja kommenteille aluevaltuuston ryhmien puheenjohtajille. Kommentit on otettu mahdollisuuksien mukaan huomioon. 

Hallintosääntöluonnos on liitteenä. Luonnokseen on merkitty eri väreillä valtuustoryhmien käsittelyyn toimitetut muutokset (punaisella fontilla) ja sen jälkeen valmistellut muutokset (vihreällä fontilla). Muutokset on koottu myös liitteenä olevaan luetteloon. Oheismateriaalina on keskustan ja perussuomalaisten valtuustoryhmien kommentit hallintosääntöluonnoksesta. Lisäksi oheismateriaalina on yhteistyötoimikunnan kommentit hallintosäännön Henkilöstöasiat -lukuun ja HR:n vastaukset kommentteihin.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle

  1. että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevaan hallintosääntöön tehdyt muutokset,
     
  2. että aluevaltuuston hyväksymät hallintosäännön muutokset tulevat voimaan 12.12.2022 alkaen. 

Lisäksi aluehallitus oikeuttaa hallintojohtajan tekemään hallintosääntöön ja sen liitteisiin teknisiä korjauksia ennen aluevaltuuston käsittelyä. 

Päätös

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle

  1. että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevaan hallintosääntöön tehdyt muutokset,
     
  2. että aluevaltuuston hyväksymät hallintosäännön muutokset tulevat voimaan 12.12.2022 alkaen. 

Lisäksi aluehallitus oikeuttaa hallintojohtajan tekemään hallintosääntöön ja sen liitteisiin teknisiä korjauksia ennen aluevaltuuston käsittelyä. 

 

Esteellisyys

Kari-Matti Hiltunen, Lauri Lyly ja Ulla Kampman ilmoittivat olevansa esteellisiä palkkiosäännön vuosipalkkioita koskevan muutosehdotuksen käsittelyssä (HL 28 § 1 mom 1 kohta) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 11.55-12.01. Esteellisyydet todettiin.

Kokouskäsittely

Marko Jarva teki muutosehdotuksen: 14 § Konserni- ja toimitilajaoston tehtävät ja päätösvalta, kohta 7. "Päättää hyvinvointialueen ehdokkaiden nimeämisestä konserniyhteisöjen ja soveltuvin osin osakkuusyhtiöiden ja säätiöiden hallituksiin." muutetaan kuulumaan seuraavasti: "Päättää hyvinvointialueen ehdokkaiden nimeämisestä konserniyhteisöjen hallituksiin tai muihin konserniyhteisön vastaaviin toimielimiin." Leena Kostiainen, Hanna Laine ja Katariina Pylsy kannattivat ehdotusta. Puheenjohtaja tiedusteli voidaanko Jarvan ehdotus hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin muutosehdotus yksimielisesti.

Joakim Vigelius teki muutosehdotuksen: "Muutetaan hallintosäännön palkkioliitettä kokouspalkkioita alentamalla. Jatkossa valtuustosta ja tilapäisestä valiokunnasta maksettaisiin 300 euroa, aluehallituksesta 250 euroa sekä lopuista valio-, lauta- ja toimikunnista 200 euroa. Myös koulutuksista, seminaareista ja iltakouluista maksettaisiin 200 euroa." Erja Pelkonen kannatti ehdotusta. Puheenjohtaja totesi, että ehdotusta oli kannatettu, joten siitä on äänestettävä. Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysjärjestysehdotuksen: Vigeliuksen muutosehdotuksen hyväksyminen JAA ja muutoksen tekemistä vastustava EI. Äänestysjärjestys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä muutosehdotusta äänestivät Erja Pelkonen ja Joakim Vigelius. Muutoksen tekemistä vastaan äänestivät Marko Jarva, Olga Haapa-aho, Jouni Sirén, Hanna Laine, Ulla Kampman, Arja Laitinen, Kari-Matti Hiltunen, Katariina Pylsy, Leena Kostiainen, Jari Andersson, Pekka Järvinen. Puheenjohtaja totesi muutosehdotuksen tulleen hylätyksi äänin 2 - 11.

Jouni Sirén teki muutosehdotuksen: 13 § Henkilöstöjaoston tehtävät ja päätösvalta, tekstin "Henkilöstöjaoston tehtävänä on" kohta 1. "Valmistella aluehallitukselle henkilöstöohjelma" muutetaan muotoon "Seurata ja edistää hyvinvointialueen hyvää henkilöstöpolitiikkaa ja valmistella aluehallitukselle henkilöstöohjelma." Erja Pelkonen ja Katariina Pylsy kannattivat ehdotusta. Puheenjohtaja tiedusteli voidaanko Sirénin ehdotus hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin muutosehdotus yksimielisesti.

Katariina Pylsy teki muutosehdotuksen: "Vaikuttamistoimielinten jäsenet (yksi jäsen/ toimielin ja mahdollinen varajäsen) ovat läsnäolo- ja puheoikeudella aluevaltuuston kokouksissa." Joakim Vigelius kannatti ehdotusta. Puheenjohtaja tiedusteli voidaanko Pylsyn ehdotus hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin muutosehdotus yksimielisesti.

Merkittiin, että 1. varapuheenjohtaja Hanna Laine johti puhetta puheenjohtajan esteellisyyden ajan eli palkkiosäännön vuosipalkkioita koskevan muutosehdotuksen käsittelyn ajan.

Joakim Vigelius teki muutosehdotuksen: "Muutetaan hallintosäännön palkkioliitettä alentamalla vuosipalkkiot keväällä tehtyä korotusta edeltäneelle tasolle. Aluevaltuuston pj:n vuosipalkkio laskisi takaisin 10 000 euroon, aluehallituksen pj:n 10 000 euroon ja aluehallituksen jaoston pj:n 4 000 euroon." Erja Pelkonen kannatti ehdotusta. Puheenjohtaja totesi, että ehdotusta oli kannatettu, joten siitä on äänestettävä. Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysjärjestysehdotuksen: Vigeliuksen muutosehdotuksen hyväksyminen JAA ja muutoksen tekemistä vastustava EI. Äänestysjärjestys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä muutosehdotusta äänestivät Erja Pelkonen ja Joakim Vigelius. Muutoksen tekemistä vastaan äänestivät Pekka Järvinen, Marko Jarva, Arja Laitinen, Leena Kostiainen, Jari Andersson, Hanna Laine, Olga Haapa-aho, Jouni Sirén, Katariina Pylsy. Puheenjohtaja totesi muutosehdotuksen tulleen hylätyksi äänin 2 - 9.

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle hallintosäännön hyväksymistä edellä mainituin muutoksin. Hyväksytyt muutokset on kirjattu pöytäkirjan liitteenä olevaan hallintosääntöön.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 21.11.2022 § 279.

Hallintosääntöluonnos on litteenä. Luonnokseen on merkitty valtuustoryhmien käsittelyyn toimitetut muutokset (punaisella fontilla) ja sen jälkeen valmistellut muutokset (vihreällä fontilla), aluehallituksen kokouksessa 21.11. käsitellyt muutokset (lilalla fontilla). Muutokset on koottu myös liitteenä olevaan luetteloon.

Aluevaltuuston 6.6.2022 hyväksymä voimassa oleva palkkiosääntö, joka on hallintosäännön liite on liitteenä.  

Erikseen lähetetyt valtuustoryhmien kommentit hallintosääntöluonnoksesta sekä yhteistyötoimikunnan kommentit hallintosäännön Henkilöstöasiat -luvusta ja HR:n vastaukset kommentteihin on tallennettu oheismateriaaliksi sähköiseen kokoustyötilaan. 

 

Ehdotus

Aluehallituksen ehdotus:

aluevaltuusto päättää

  • hyväksyä liitteenä olevaan hallintosääntöön tehdyt muutokset,
     
  • että hallintosäännön muutokset tulevat voimaan 12.12.2022 alkaen. 

 

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • hyväksyä liitteenä olevaan hallintosääntöön tehdyt muutokset lisättynä kokouksessa tehdyin muutoksin,
     
  • että hallintosäännön muutokset tulevat voimaan 12.12.2022 alkaen. 

Kokouskäsittely

Valtuutettu Johanna Loukaskorpi (sdp) teki seuraavan muutosehdotuksen: 14 § "Konserni- ja toimitilajaoston tehtävävät ja päätövalta" kohta 7 muutetaan kuulumaan seuraavasti: "Päättää hyvinvointialueen ehdokkaiden nimeämisestä konserniyhteisöjen, osakkuusyhtiöiden ja säätiöiden hallituksiin tai vastaaviin toimielimiin, poislukien valtion ja yhteistoiminta-alueen osakkuusyhtiöt, joihin ehdokkaat nimeää aluehallitus”

Valtuutetut Atanas Aleksovski ja Juho Ojares kannattivat Loukaskorven muutosehdotusta.

Valtuutettu Petra Schultze-Steinen (kesk) teki seuraavat muutosehdotuksen: "Poistetaan 1§:stä viimeinen lause: Aluehallitus päättää hallintosäännön tulkinnasta".

Valtuutetut Klaus Myllymäki ja Minna Sarvijärvi ja Marjo Mäkinen-Aakula kannattivat Schultze-Steinen muutosehdotusta.

Lisäksi Schultze-Steinen (kesk) teki seuraavat muutosehdotukset: 5 § kohta 1"Aluevaltuuston tehtävät ja päätösvalta", kohdasta aluevaltuusto päättää kohta 1 muutetaan kuulumaan seuraavasti: "hyvinvointialuestrategiasta ja sen sisältämästä palvelustrategiasta mukaan lukien toimeenpanoa ohjaavat strategiset linjaukset ja keinovalinnat sekä toimeenpanon onnistumista kontrolloivat mittarit"

Kohta 10 a § Aluehallitus päättää, kohta 1 muutetaan kuulumaan seuraavasti: "hyvinvointialuestrategiaa toteuttavista merkittävistä ohjelmista ja suunnitelmista aluevaltuuston antamien linjausten ja lähetekeskustelun pohjalta.

Valtuutettu Marjo Mäkinen-Aakula kannatti Schultze-Steinen molempia muutosehdotuksia.

Valtuutettu Sirpa Pursiainen (kd) teki muutosehdotuksen kohtaan 9 §, joka kuului seuraavasti: "Jaostot ja niiden kokoonpano" Hallituksella on neljä jaostoa; asiakkuus- ja laatujaosto, henkilöstöjaosto, sekä konserni ja toimitilajaosto sekä yksilöasioiden jaosto. Jokaisessa jaostossa on yksitoista (11) aluevaltuuston valitsemaa jäsentä lukuunottamatta yksilöasioiden jaostoa, jossa on seitsemän (7) jäsentä. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Aluevaltuusto valitsee jaoston puheenjohtajan ja yhden varapuheenjohtajan hallituksen jäsenistä ja varajäsenistä. Jaostojen jäseniksi voidaan valita aluevaltuuston jäseniä ja varajäseniä"

Kohta 14 § "Konserni- ja toimitilajaoston tehtävät ja päätösvalta", kohta 7 muutetaan kuulumaan seuraavasti: "tekee ehdotuksen aluevaltuustolle hyvinvointialueen ehdokkaiden nimeämisestä konserniyhteisöjen hallituksiin tai muihin konserniyhteisön vastaaviin toimielimiin".

Lisäksi Sirpa Pursiainen (kd) jätti seuraavan toivomusponnen: "Hallintosääntöön tulee kirjata valiokuntien nimet ja jäsenmäärät (21 jäsentä) sekä valiokuntien keskeiset tehtävät tarkemmin".

Riitta Kuismanen ja Minna Sarvijärvi kannattivat Pursiainen muutosehdotuksia ja toivomuspontta.

Valtuutettu Joakim Vigelius (ps) teki seuraavan muutosehdotuksen: "Muutetaan hallintosäännön palkkioliitettä kokouspalkkioita alentamalla. Jatkossa aluevaltuustosta ja tilapäisestä valiokunnasta maksettaisiin kokouspalkkiona 300 euroa,​ aluehallituksesta 250 euroa sekä lopuista valio-​,​ lauta-​ ja toimikunnista 200 euroa. Myös koulutuksista,​ seminaareista ja iltakouluista maksettaisiin 200 euroa.

Valtuutetut Miko Bergbom ja Mauri Heiska kannattivat Vigeliuksen muutohdotusta.

Merkittiin, että hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana ennen äänestyksiä.

Puheenjohtaja esitti äänestysjärjestyksenä, että ne jotka kannattavat muutosehdotuksen tai toivomusponnen hyväksymistä, äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI. Hyväksytyt muutokset kirjataan käsittelyssä olevaan hallintosääntöön. Äänestysjärjestys hyväksyttiin. 

Puheenjohtaja totesi, että koska hallintosäännön pykälään 14 kohta 7 (konserni- ja toimitilajaoston tehtävät ja päätösvalta) on tehty kaksi kaksi muutosehdotusta, on ensin äänestettävä näiden ehdotusten välillä. Sen jälkeen äänestetään voittaneen ehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Äänestysjärjestys hyväksyttiin. 

Puheenjohtaja esitti, että valtuutettu Loukaskorven (sdp) muutosehdotuksen hyväksymistä kannattavat äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat valtuutettu Pursiaisen (kd) muutosehdotusta, äänestävät EI.  Äänestyksessä annettiin 65 JAA-ääntä, 10 EI-ääntä ja 2 TYHJÄÄ-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että Loukaskorven ehdotus on tullut hyväksytyksi.

Puheenjohtaja tiedustelu Loukaskorven (sdp) muutosehdotuksen kannatusta 14 § "Konserni- ja toimitilajaoston tehtävävät ja päätövalta" kohta 7 ja totesi, että se on tullut hyväksytyksi yksimielisesti. 

Seuraavaksi puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat valtuutettu Pursiaisen (kd) muutosehdotuksen hyväksymistä pykälään 9 (jaostot ja niiden kokoonpano), äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI.  Äänestyksessä annettiin 11 JAA-ääntä, 63 EI-äääntä ja 3 TYHJÄÄ-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että Pursiaisen muutosehdotus on hylätty. 

Puheenjohtaja esitti, että ne, jotka kannattavat Schultze-Steinen (kesk) muutosehdotuksen  hyväksymistä kohtaan 1 § (hallintosäännön tulkinta) äänestävät JAA, ja ne jotka kannattavat muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI. Äänestyksessä annettiin 13 JAA-ääntä, 61 EI-ääntä ja 3 TYHJÄÄ-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että Schultze-Steinen muutosehdotus on hylätty.

Puheenjohtaja esitti, että Schultze-Steinen (kesk) muutosehdotukset kohtiin 5 § kohta 1 ja 10a § kohta 1 käsitellään yhdessä. Äänestysesitys hyväksyttiin. Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat muutosehdotusten hyväksymistä, äänestävät JAA, ja ne jotka kannattavat muutosehdotusten hylkäämistä, äänestävät EI. Äänestyksessä annettiin 24 JAA-ääntä, 45 EI-ääntä ja 8 TYHJÄÄ-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että Schultze-Steinen muutosehdotukset on hylätty. 

Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat valtuutettu Vigeliuksen (ps) muutosehdotusta, äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI.  Äänestyksessä annettiin 10 JAA-ääntä, 65 EI-ääntä ja 2 TYHJÄÄ-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että Vigeliuksen muutosehdotus on hylätty. 

Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat valtuutettu Pursiaisen (kd) toivomusponnen hyväksymistä, äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat toivomusponnen hylkäämistä, äänestävät EI.  Äänestyksessä annettiin 28 JAA-ääntä, 45 EI-ääntä ja 4 TYHJÄÄ-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että Pursiaisen toivomusponsi on hylätty.

Puheenjohtaja totesi, että aluevaltuusto on hyväksynyt hallintosäännön kokouksessa tehdyllä muutoksella. 

Äänestystulokset

  • Jaa 65 kpl 84%

    Roope Lehto, Joni Kumlander, Kalervo Kummola, Anna-Kaisa Ikonen, Jori-Pekka Träskbäck, Marko Jarva, Atanas Aleksovski, Anna Kontula, Jenni Jokinen, Joakim Vigelius, Sirja Kaartinen, Taru Tolvanen, Tuula Petäkoski-Hult, Lotta Hamari, Johanna Loukaskorpi, Kirsi Kaivonen, Olga Haapa-aho, Leena Kostiainen, Touko Sikala, Sirpa Repo, Hanna-Maria Grann, Reeta Ahonen, Katri Virkkunen, Erkki Paloniemi, Kaija Holli, Hanna Laine, Anneli Taina, Minna Minkkinen, Kari-Matti Hiltunen, Matti Höyssä, Sami Kymäläinen, Iikka Jäntti, Matti Helimo, Markku Virkamäki, Aila Dündar-Järvinen, Perttu Jussila, Manta Tolvanen, Mauri Heiska, Mervi Veijola, Erja Pelkonen, Leena Mankkinen, Katariina Pylsy, Juho Ojares, Lauri Lyly, Jouni Sirén, Mikko Aaltonen, Aleksi Jäntti, Leena Saarela, Veijo Niemi, Henri Backman, Veikko Vallin, Miko Bergbom, Mirka Löf, Pirkko Ranki, Anitta Korpio, Kukka Kunnari, Ilkka Sasi, Lassi Kaleva, Milka Hanhela, Veli-Matti Ahtiainen, Julia Sangervo, Ella Näsi, Tiina Wesslin, Karoliina Kähönen, Reijo Koskela

  • Ei 10 kpl 13%

    Minna Sarvijärvi, Sirpa Pursiainen, Klaus Myllymäki, Sari Tanus, Riitta Kuismanen, Petra Schulze-Steinen, Marjo Mäkinen-Aakula, Kauko Turunen, Hanna Holma, Linda Lähdeniemi

  • Tyhjä 2 kpl 3%

    Riitta Ollila, Kari Virtanen

  • Jaa 11 kpl 14%

    Kukka Kunnari, Sirpa Pursiainen, Sari Tanus, Hanna Holma, Riitta Kuismanen, Jouni Sirén, Mirka Löf, Leena Saarela, Mervi Veijola, Minna Sarvijärvi, Kauko Turunen

  • Ei 63 kpl 82%

    Sirja Kaartinen, Ilkka Sasi, Lassi Kaleva, Touko Sikala, Kalervo Kummola, Marko Jarva, Matti Höyssä, Minna Minkkinen, Katri Virkkunen, Juho Ojares, Manta Tolvanen, Johanna Loukaskorpi, Veli-Matti Ahtiainen, Leena Kostiainen, Klaus Myllymäki, Kirsi Kaivonen, Iikka Jäntti, Aila Dündar-Järvinen, Lauri Lyly, Linda Lähdeniemi, Jori-Pekka Träskbäck, Kaija Holli, Reeta Ahonen, Sirpa Repo, Perttu Jussila, Anneli Taina, Roope Lehto, Marjo Mäkinen-Aakula, Hanna Laine, Tuula Petäkoski-Hult, Reijo Koskela, Aleksi Jäntti, Jenni Jokinen, Markku Virkamäki, Kari-Matti Hiltunen, Veikko Vallin, Joni Kumlander, Anna-Kaisa Ikonen, Pirkko Ranki, Katariina Pylsy, Riitta Ollila, Erja Pelkonen, Veijo Niemi, Leena Mankkinen, Hanna-Maria Grann, Matti Helimo, Atanas Aleksovski, Anitta Korpio, Henri Backman, Taru Tolvanen, Mauri Heiska, Joakim Vigelius, Kari Virtanen, Lotta Hamari, Miko Bergbom, Sami Kymäläinen, Mikko Aaltonen, Karoliina Kähönen, Erkki Paloniemi, Ella Näsi, Olga Haapa-aho, Tiina Wesslin, Julia Sangervo

  • Tyhjä 3 kpl 4%

    Anna Kontula, Petra Schulze-Steinen, Milka Hanhela

  • Jaa 13 kpl 17%

    Linda Lähdeniemi, Marjo Mäkinen-Aakula, Sari Tanus, Petra Schulze-Steinen, Klaus Myllymäki, Reijo Koskela, Minna Sarvijärvi, Hanna Holma, Katariina Pylsy, Kauko Turunen, Sirpa Pursiainen, Riitta Kuismanen, Julia Sangervo

  • Ei 61 kpl 79%

    Olga Haapa-aho, Aleksi Jäntti, Veijo Niemi, Milka Hanhela, Sirja Kaartinen, Miko Bergbom, Lauri Lyly, Leena Kostiainen, Sami Kymäläinen, Jori-Pekka Träskbäck, Ilkka Sasi, Marko Jarva, Reeta Ahonen, Hanna Laine, Perttu Jussila, Katri Virkkunen, Matti Höyssä, Veikko Vallin, Jouni Sirén, Kaija Holli, Anna-Kaisa Ikonen, Anneli Taina, Sirpa Repo, Mikko Aaltonen, Kari-Matti Hiltunen, Veli-Matti Ahtiainen, Manta Tolvanen, Mauri Heiska, Johanna Loukaskorpi, Minna Minkkinen, Erja Pelkonen, Kalervo Kummola, Lassi Kaleva, Iikka Jäntti, Pirkko Ranki, Kari Virtanen, Anitta Korpio, Leena Mankkinen, Hanna-Maria Grann, Touko Sikala, Aila Dündar-Järvinen, Leena Saarela, Mervi Veijola, Kirsi Kaivonen, Lotta Hamari, Juho Ojares, Joni Kumlander, Matti Helimo, Jenni Jokinen, Taru Tolvanen, Joakim Vigelius, Henri Backman, Markku Virkamäki, Mirka Löf, Riitta Ollila, Ella Näsi, Atanas Aleksovski, Tuula Petäkoski-Hult, Roope Lehto, Karoliina Kähönen, Erkki Paloniemi

  • Tyhjä 3 kpl 4%

    Anna Kontula, Tiina Wesslin, Kukka Kunnari

  • Jaa 24 kpl 31%

    Miko Bergbom, Erja Pelkonen, Petra Schulze-Steinen, Veikko Vallin, Tiina Wesslin, Veli-Matti Ahtiainen, Sirpa Pursiainen, Lassi Kaleva, Veijo Niemi, Mauri Heiska, Sami Kymäläinen, Klaus Myllymäki, Sari Tanus, Leena Saarela, Hanna Holma, Riitta Kuismanen, Marjo Mäkinen-Aakula, Kauko Turunen, Reijo Koskela, Linda Lähdeniemi, Joakim Vigelius, Jouni Sirén, Minna Sarvijärvi, Katariina Pylsy

  • Ei 45 kpl 58%

    Leena Kostiainen, Sirja Kaartinen, Lotta Hamari, Iikka Jäntti, Minna Minkkinen, Matti Höyssä, Henri Backman, Marko Jarva, Sirpa Repo, Atanas Aleksovski, Anna-Kaisa Ikonen, Hanna Laine, Kaija Holli, Juho Ojares, Kalervo Kummola, Manta Tolvanen, Katri Virkkunen, Taru Tolvanen, Anitta Korpio, Touko Sikala, Joni Kumlander, Leena Mankkinen, Anneli Taina, Hanna-Maria Grann, Reeta Ahonen, Jenni Jokinen, Mikko Aaltonen, Lauri Lyly, Kari-Matti Hiltunen, Mirka Löf, Ilkka Sasi, Olga Haapa-aho, Pirkko Ranki, Jori-Pekka Träskbäck, Markku Virkamäki, Karoliina Kähönen, Aleksi Jäntti, Kari Virtanen, Aila Dündar-Järvinen, Johanna Loukaskorpi, Roope Lehto, Tuula Petäkoski-Hult, Kirsi Kaivonen, Matti Helimo, Erkki Paloniemi

  • Tyhjä 8 kpl 10%

    Kukka Kunnari, Anna Kontula, Milka Hanhela, Mervi Veijola, Riitta Ollila, Perttu Jussila, Julia Sangervo, Ella Näsi

  • Jaa 10 kpl 13%

    Miko Bergbom, Veli-Matti Ahtiainen, Lassi Kaleva, Veikko Vallin, Sami Kymäläinen, Joakim Vigelius, Kukka Kunnari, Mauri Heiska, Erja Pelkonen, Veijo Niemi

  • Ei 65 kpl 84%

    Manta Tolvanen, Marko Jarva, Henri Backman, Klaus Myllymäki, Aila Dündar-Järvinen, Ilkka Sasi, Linda Lähdeniemi, Kalervo Kummola, Iikka Jäntti, Minna Minkkinen, Matti Höyssä, Minna Sarvijärvi, Reijo Koskela, Katariina Pylsy, Lauri Lyly, Johanna Loukaskorpi, Leena Kostiainen, Mikko Aaltonen, Leena Mankkinen, Marjo Mäkinen-Aakula, Mervi Veijola, Sari Tanus, Sirpa Pursiainen, Anna Kontula, Roope Lehto, Hanna Laine, Joni Kumlander, Lotta Hamari, Hanna Holma, Milka Hanhela, Kirsi Kaivonen, Hanna-Maria Grann, Taru Tolvanen, Markku Virkamäki, Riitta Ollila, Anneli Taina, Riitta Kuismanen, Tuula Petäkoski-Hult, Jenni Jokinen, Jouni Sirén, Kari Virtanen, Pirkko Ranki, Reeta Ahonen, Jori-Pekka Träskbäck, Kauko Turunen, Aleksi Jäntti, Kari-Matti Hiltunen, Sirpa Repo, Juho Ojares, Anitta Korpio, Katri Virkkunen, Anna-Kaisa Ikonen, Julia Sangervo, Mirka Löf, Matti Helimo, Ella Näsi, Touko Sikala, Petra Schulze-Steinen, Sirja Kaartinen, Leena Saarela, Olga Haapa-aho, Atanas Aleksovski, Karoliina Kähönen, Kaija Holli, Erkki Paloniemi

  • Tyhjä 2 kpl 3%

    Tiina Wesslin, Perttu Jussila

  • Jaa 28 kpl 36%

    Veikko Vallin, Sami Kymäläinen, Minna Minkkinen, Miko Bergbom, Minna Sarvijärvi, Klaus Myllymäki, Kauko Turunen, Veli-Matti Ahtiainen, Markku Virkamäki, Mauri Heiska, Joakim Vigelius, Linda Lähdeniemi, Katariina Pylsy, Sirpa Pursiainen, Kukka Kunnari, Erja Pelkonen, Sari Tanus, Lassi Kaleva, Mirka Löf, Marjo Mäkinen-Aakula, Veijo Niemi, Reijo Koskela, Hanna Holma, Petra Schulze-Steinen, Riitta Kuismanen, Tiina Wesslin, Jouni Sirén, Leena Saarela

  • Ei 45 kpl 58%

    Sirja Kaartinen, Lauri Lyly, Kalervo Kummola, Manta Tolvanen, Johanna Loukaskorpi, Lotta Hamari, Aleksi Jäntti, Aila Dündar-Järvinen, Anneli Taina, Hanna-Maria Grann, Iikka Jäntti, Matti Höyssä, Taru Tolvanen, Jori-Pekka Träskbäck, Joni Kumlander, Sirpa Repo, Hanna Laine, Matti Helimo, Pirkko Ranki, Erkki Paloniemi, Atanas Aleksovski, Roope Lehto, Tuula Petäkoski-Hult, Olga Haapa-aho, Reeta Ahonen, Jenni Jokinen, Leena Mankkinen, Anitta Korpio, Juho Ojares, Kari-Matti Hiltunen, Marko Jarva, Karoliina Kähönen, Touko Sikala, Kari Virtanen, Henri Backman, Katri Virkkunen, Leena Kostiainen, Ilkka Sasi, Anna-Kaisa Ikonen, Kirsi Kaivonen, Milka Hanhela, Perttu Jussila, Mikko Aaltonen, Julia Sangervo, Kaija Holli

  • Tyhjä 4 kpl 5%

    Ella Näsi, Riitta Ollila, Mervi Veijola, Anna Kontula


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.  Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

"Tuomioistuimen ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 260 euroa (v. 2021).

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).”