Aluevaltuusto, kokous 5.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 128 Pirkanmaan hyvinvointialueen strategia 2023-2025

608/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Arto Ranta, strategiajohtaja, Arto.Ranta@pirha.fi
Kristiina Lumme, null, kristiina.lumme@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialuestrategiasta säädetään laissa hyvinvointialueista (611/2021). Strategiassa tulee ottaa huomioon asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen hyvinvointialueen tehtäväalalla, palvelujen järjestämistä ja tuottamista koskevat strategiset linjaukset, hyvinvointialueen tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelutavoitteet, omistajapolitiikka, henkilöstöpolitiikka sekä asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet. Osana hyvinvointialuestrategiaa hyvinvointialueen on laadittava taloutensa ja toimintansa suunnittelua ja johtamista varten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategia (järjestämislaki 612/2021).

Pirkanmaan hyvinvointialueen strategia on valmisteltu vuoden 2022 aikana. Työ käynnistettiin tammikuussa koko strategian valmisteluprosessin tarkentamisella sekä laajalla taustatyöllä. Kevään 2022 aikana aluevaltuutetut työstivät strategian sisältöä seminaareissa ja työpajoissa. Lisäksi henkilöstö, asukkaat ja sidosryhmät toivat oman näkemyksensä strategian sisältöön ja tavoitteisiin. Elokuussa määriteltiin strategiadokumentin rakenne ja koostettiin aineisto yhteen kevään laajan taustatyön pohjalta ja strategiatyön ohjauksesta on vastannut aluehallitus.  Syys- ja lokakuun aikana strategiaa ja sen sisältämiä keskeisiä linjauksia tarkennettiin ja täydennettiin. Strategiaa on käsitelty aluehallituksen infoissa 8.8.2022, 29.8.2022, 13.9.2022, 26.9.2022, 10.10.2022, 24.10.2022, 7.11.2022 ja aluehallituksen iltakoulussa 10.11.2022. Täsmennystyöhön osallistuivat aluevaltuutetut, henkilöstö, vaikuttajatoimielimet ja sidosryhmät.  Pirkanmaa hyvinvointialue YT-elin on käsitellyt hyvinvointialueen strategiaa 4.11.2022.

Strategiakauden tavoitteet

Visio, missio ja arvot antavat hyvinvointialueelle yhteisen arvopohjan ja pitkän tähtäimen suunnan. Hyvinvointialueen missio kuvaa tiiviisti sen miksi hyvinvointialue on olemassa ja mikä sen tehtävässä on olennaista. Pirkanmaan hyvinvointialueen missio on:

“Sinun hyvinvointisi on yhteinen tehtävämme, olemme sinua varten”

Pirkanmaan hyvinvointialueen visio kuvaa puolestaan sen, millainen tulevaisuudenkuva ohjaa hyvinvointialueen kehittymistä ja täten myös strategiaa. Pirkanmaan hyvinvointialueen visio on:

"Pirkanmaalaiset ovat ylpeitä hyvinvointialueensa palveluista ja suosittelevat niitä”

Arvot kertovat, mikä on Pirkanmaan hyvinvointialueelle tärkeää ja ohjaavat siten strategisia valintojamme, arjen toimintaa ja kohtaamisia. Arvot kuvastavat myös Pirkanmaalaista identiteettiä. Pirkanmaan hyvinvointialueen arvot ovat:

“Ihmisläheisyys, arvostus, rohkeus, vastuullisuus, luottamus”

Strategiakauden aikana Pirkanmaan hyvinvointialueen toimintaa ohjaavat neljä strategista kärkiteema; tärkeintä ihminen, yhdenvertaiset, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut, hyvinvoivat työntekijät ja yhdessä yhteentoimiva hyvinvointialue.

Strategisten kärkiteemojen avulla Pirkanmaan hyvinvointialue kulkee kohti asetettua visiota ’Pirkanmaalaiset ovat ylpeitä hyvinvointialueensa palveluista ja suosittelevat niitä’. Vaikka strategiakausi on 2023-2025, strategiset kärkiteemat luovat hyvinvointialueen suuntaa myös pidemmälle eteenpäin. Hyvinvointialueen strategian pohjalta tehtävässä alkuvuodesta 2023 hyväksyttävässä toimeenpano-ohjelmassa määritellään tarkemmat operatiiviset tavoitteet ja mittarit kärkiteemoille sekä yhteensovitetaan strategian ja kokonaisuuteen muuten liittyvien keskeisten ohjelmien tavoitteet ja keinot.

Strategian valmistelussa on huomioitu seuraavat valtuustoaloitteet:

Valtuutettu Riitta Kuismasen (kd) valtuustoaloite "Pysyvien hoito- ja palvelusuhteiden kehittämisestä Pirkanmaan hyvinvointialueella"

Valtuutettu Julia Sangervuon (vihreät) valtuustoaloite "Aloite mielenterveyspalveluiden kokonaisuudistuksesta"

Valtuutettu Kirsi Kaivosen (sdp) valtuustoaloite "Ikäihmisten perhehoidon edistäminen Pirkanmaalla"

Valtuustoaloite Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiaprosessiin - Yhteistyöaloite ikäihmisten määrän kasvuun varautumiseksi - Markku Virkamäki ja muut allekirjoittajat

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle

  • että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan Pirkanmaan hyvinvointialuestrategian ja valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan tekemään tarvittaessa vähäisiä tai teknisiä muutoksia asiakirjaan ennen valtuuston käsittelyä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin § 276 aikana asiantuntijana strategiajohtaja Arto Rantaa.

Joakim Vigelius teki muutosehdotuksen: Poistetaan s. 18, kohdasta 4.3. Toimintaympäristö ja sen ilmiöt, kohta 7. Ilmastonmuutos ja luontokato. Erja Pelkonen kannatti ehdotusta. Puheenjohtaja totesi, että ehdotusta oli kannatettu, joten siitä on äänestettävä. Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysjärjestysehdotuksen: pohjaehdotus JAA ja Vigeliuksen muutosehdotus EI. Äänestysjärjestys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä pohjaehdotusta kannattivat Jari Andersson, Olga Haapa-aho, Katariina Pylsy, Marko Jarva, Johanna Loukaskorpi, Arja Laitinen, Hanna Laine, Leena Kostiainen, Pekka Järvinen, Kari-Matti Hiltunen, Jouni Sirén. Muutosehdotusta kannattivat Erja Pelkonen ja Joakim Vigelius. Puheenjohtaja totesi pohjaehdotuksen tulleen hyväksytyksi äänin 11 - 2.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 21.11.2022 § 276.

Pirkanmaan hyvinvointialuestrategia vuosille 2023 - 2025 (esittelydiat ja teksti) ovat liitteenä. 

Strategian hyväksymisen yhteydessä todettavat valtuustoaloitteet, jotka on käsitelty strategian valmistelun yhteydessä ovat liitteenä. Strategian valmistelussa huomioidut valtuustoaloitteet on tallennettu myös sähköiseen kokoustyötilaan oheismateriaaliksi.

Ehdotus

Aluehallituksen ehdotus:

aluevaltuusto päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan Pirkanmaan hyvinvointialuestrategian vuosille 2023-2025.

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • hyväksyä liitteenä olevan Pirkanmaan hyvinvointialuestrategian vuosille 2023-2025.

Kokouskäsittely

Hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola piti  aluksi esittelypuheenvuoron sekä pykälän 128 (hyvinvointialueen strategia)  että pykälän 129 (hyvinvointialueen talousarvio 2023) osalta. 

Puheenjohtaja esitti, että ryhmäpuheenvuorot pykälistä 128 ja 129 pidetään samanaikaisesti aluevaltuuston ryhmien mukaisessa suuruusjärjestyksessä. Tämän jälkeen yksittäisten aluevaltuutettujen puheenvuorot pidetään sekä ponsiehdotukset käsitellään erikseen pykälien 128 ja 129 kohdalla. Käsittelyjärjestys hyväksyttiin. 

Ryhmäpuheenvuorot pidettiin seuraavasti:

Kokoomuksen aluevaltuustoryhmä, puheenjohtaja Leena Kostiainen

Sosialidemokraattien aluevaltuustoryhmä, puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi

Perussuomalaisten aluevaltuustoryhmä, puheenjohtaja Sami Kymäläinen

Vasemmiston aluevaltuustoryhmä, puheenjohtaja Anna Kontula

Vihreiden aluevaltuustoryhmä, varapuheenjohtaja Olga Haapa-aho

Keskustan aluevaltuustoryhmä, puheenjohtaja Minna Sarvijärvi

Kristillisdemokraattien aluevaltuustoryhmä, puheenjohtaja Sirpa Pursiainen

Liike Nyt, puheenjohtaja Karoliina Kähönen

Seuraavaksi siirryttiin käsittelemään pykälää 128. 

Valtuutettu Miia Kinnari (ps) teki seuraavan toivomusponnen: "Toivomme, että hyvinvointialue selvittää ensi tilassa määräaikaisen hoitohenkilöstön todellisen tarpeen ja ryhtyy asian osalta tarvittaviin toimenpiteisiin ko. henkilöstön työsopimusten muuttamiseksi toistaiseksi voimassaoleviksi. Tällä toimenpiteellä tuetaan hoitohenkilöstön osalta paitsi peräänkuulutettua veto- ja pitovoimaa, niin myös toteutetaan näiltä osin lainsäädännön hyvinvointialueille määrittelemiä valtakunnallisia tavoitteita sekä talousarvion yksilöimiä järjestämisen tavoitteita".

Valtuutetut Lassi Kaleva ja Sari Tanus kannattivat Kinnarin toivomuspontta.

Valtuutettu Petra Schultze-Steinen (kesk) teki seuraavan muutosehdotuksen: "Ehdotan, että 2.3. otsikon alla, ensimmäisen kappaleen viimeistä lausetta, joka alkaa ”Palvelustrategian konkreettiset toimenpiteet tarkentuvat ja täydentyvät strategian toimeenpano-ohjelmassa sekä hyvinvointialueen muissa ohjelmissa” täydennetään lisäämällä loppuun sanat ”jotka laaditaan näiden valmisteluvaiheessa valtuuston tekemien strategisten linjausten ja lähetekeskustelun pohjalta” 

Lisäksi Petra Schultze-Steinen (kesk) teki seuraavan muutosehdotuksen: Otsikon 5 "Organisoituminen, vaikuttaminen ja seuranta" viimeisen kappalaaen ensimmäinen lause muutetaan kuulumaan seuraavasti: "Pirkanmaan hyvinvointialuestrategian ja palvelustrategian seuraaminen ja mittaaminen määritellään tarkemmin erikseen valmisteltavassa toimeenpano-ohjelmassa, jonka aluehallitus valmistelee aluevaltuustossa käydyn lähetekeskustelun pohjalta". 

Valtuutetut Riitta Kuismanen, Marjo Mäkinen-Aakula ja Sari Tanus kannattivat Schultze-Steinen muutosehdotuksia.

Valtuutettu Linda Lähdeniemi (kesk) teki seuraavan muutosehdotuksen koskien kohtaa 2.3. Palvelustrategia ja palvelulupaus: Palvelulupaus muutetaan kuulumaan seuraavasti: ”Pidämme yhdessä huolta hyvinvoinnistasi ja turvallisuudestasi. Tuemme sinua elämäsi käännekohdissa. Kohtaamme sinut inhimillisesti, ammattimaisesti ja luotettavasti. Olemme lähelläsi. Työmme perustuu parhaaseen osaamiseen ja tutkittuun tietoon. Olemme sinua varten, elämän vuoksi.”

Valtuutettu Klaus Myllymäki kannatti Lähdeniemen muutosehdotusta.

Valtuutetttu Sami Kymäläinen (ps) teki seuraavan muutosehdotuksen: "Strategian tekstiosasta poistetaan sivulta 18, kohdasta 4.3 Toimintaympäristö ja sen ilmiöt, kohta 7, ilmastonmuutos ja luontokato"

Valtuutettu Lassi Kaleva kannatti Kymäläisen muutoehdotusta.

Merkittiin, että Ilmari Nurminen saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana, samalla varavaltuutettu Hanna-Mari Grann poistui kokouksesta. Valtuuston vahvuus 79 valtuutettua.

Merkittiin, että kokouksessa pidettiin tauko klo 15.05 - 15.30. Puheenjohtaja totesi, että tauon aikana kokouksesta on poistunut Pekka Järvinen ja tilalle on saapunut varavaltuutettu Hanna-Mari Grann. Lisäksi tauon aikan poistuivat valtuutetut Arja Laitinen ja Tarja Jokinen, tilalle ei saapunut varavaltuutettuja. Valtuuston vahvuus 77 valtuutettua. Merkittiin, että varavaltuutetut Roope Lehto ja Pirkko Ranki saapuivat kokoukseen tauon jälkeen ennen äänestyksiä. Valtuuston vahvuus 79 valtuutettua.

Puheenjohtaja esitti äänestysten suorittamista siten, että muutosehdotuksen tai toivomusponnen hyväksymistä kannattavat äänestävät JAA ja muutosehdotuksen hylkäämistä kannattavat äänestävät EI. Hyväksytyt muutokset kirjataan käsittelyssä olevaan strategiaan. Äänestysjärjestys hyväksyttiin. 

Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat Schultze-Steinen (kesk) muutosehdotusta koskien kohtaa 2.3., äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI.  Äänestyksessä annettiin 17 JAA-ääntä, 53 EI-ääntä ja 9 TYHJÄÄ-ääntä, joten muutosehdotus hylättiin. 

Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat Schultze-Steinen (kesk) muutosehdotusta koskien kohtaa 5., äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI.Äänestyksessä annettiin 23 JAA-ääntä, 51 EI-ääntä ja 5 TYHJÄÄ-ääntä, joten Schultze-Steinen muutosehdotus hylättiin.

Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat Lähdeniemen (kesk) muutosehdotusta koskien kohtaa 2.3. Palvelulupaus, äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI. Äänestyksessä annettiin 23 JAA-ääntä, 49 EI-ääntä ja 7 TYHJÄÄ-ääntä, joten Lähdeniemen muutosehdotus hylättiin.

Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat Kymäläisen (ps) muutosehdotusta koskien strategian kohtaa Strategian tekstiosaa 4.3., kohta 7, äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI.  Äänestyksessä annettiin 13 JAA-ääntä, 65 EI-ääntä ja 1 TYHJÄ-ääni, joten Kymäläisen muutosehdotus hylätttiin.

Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat Kinnarin (ps) toivomusponnen hyväksyntää, äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat toivomusponnen hylkäämistä, äänestävät EI.  Äänestyksessä annettiin 37 JAA-ääntä ja 38 EI-ääntä ja 4 TYHJÄÄ-ääntä, joten Kinnarin toivomusponsi hylättiin.

Puheenjohtaja totesi, että aluehallituksen ehdotus on tullut aluevaltuuston päätökseksi.

Äänestystulokset

  • Jaa 17 kpl 22%

    Linda Lähdeniemi, Petra Schulze-Steinen, Erja Pelkonen, Klaus Myllymäki, Veikko Vallin, Minna Sarvijärvi, Joakim Vigelius, Katariina Pylsy, Marjo Mäkinen-Aakula, Veijo Niemi, Sami Kymäläinen, Hanna Holma, Miia Kinnari, Miko Bergbom, Lassi Kaleva, Reijo Koskela, Mauri Heiska

  • Ei 53 kpl 67%

    Johanna Loukaskorpi, Perttu Jussila, Hanna Laine, Iina Hänninen, Taru Tolvanen, Minna Minkkinen, Tuula Petäkoski-Hult, Marko Jarva, Olga Haapa-aho, Aila Dündar-Järvinen, Mervi Veijola, Aleksi Jäntti, Karoliina Kähönen, Jenni Jokinen, Leena Kostiainen, Antti Ivanoff, Mauri Jussila, Kalervo Kummola, Jari Andersson, Anna-Kaisa Ikonen, Juho Ojares, Sirpa Pursiainen, Kaija Holli, Ida Leino, Kari Virtanen, Ilmari Nurminen, Joni Kumlander, Lauri Lyly, Anitta Korpio, Kari-Matti Hiltunen, Sari Tanus, Anneli Taina, Riitta Ollila, Touko Sikala, Reeta Ahonen, Hanna-Maria Grann, Roope Lehto, Markku Virkamäki, Sirja Kaartinen, Jaakko Mustakallio, Ilkka Sasi, Tiina Wesslin, Jori-Pekka Träskbäck, Sofia Vikman, Lotta Hamari, Kauko Turunen, Sirpa Repo, Kirsi Kaivonen, Leena Mankkinen, Riitta Kuismanen, Atanas Aleksovski, Erkki Paloniemi, Pirkko Ranki

  • Tyhjä 9 kpl 11%

    Kukka Kunnari, Milka Hanhela, Anna Kontula, Ella Näsi, Mikko Aaltonen, Anne Nyman, Jouni Sirén, Julia Sangervo, Leena Saarela

  • Jaa 23 kpl 29%

    Miko Bergbom, Miia Kinnari, Lassi Kaleva, Linda Lähdeniemi, Erja Pelkonen, Minna Sarvijärvi, Klaus Myllymäki, Sami Kymäläinen, Katariina Pylsy, Riitta Kuismanen, Petra Schulze-Steinen, Marjo Mäkinen-Aakula, Sari Tanus, Reijo Koskela, Mauri Heiska, Joakim Vigelius, Tiina Wesslin, Hanna Holma, Veikko Vallin, Veijo Niemi, Ella Näsi, Leena Saarela, Jouni Sirén

  • Ei 51 kpl 65%

    Minna Minkkinen, Jari Andersson, Ilmari Nurminen, Marko Jarva, Perttu Jussila, Olga Haapa-aho, Lauri Lyly, Anna-Kaisa Ikonen, Johanna Loukaskorpi, Antti Ivanoff, Mauri Jussila, Aila Dündar-Järvinen, Juho Ojares, Hanna Laine, Joni Kumlander, Jenni Jokinen, Mikko Aaltonen, Iina Hänninen, Sirpa Pursiainen, Sirja Kaartinen, Anneli Taina, Taru Tolvanen, Anitta Korpio, Sirpa Repo, Kirsi Kaivonen, Kalervo Kummola, Kari-Matti Hiltunen, Hanna-Maria Grann, Aleksi Jäntti, Ida Leino, Erkki Paloniemi, Leena Kostiainen, Jaakko Mustakallio, Tuula Petäkoski-Hult, Kaija Holli, Markku Virkamäki, Lotta Hamari, Reeta Ahonen, Jori-Pekka Träskbäck, Riitta Ollila, Kauko Turunen, Ilkka Sasi, Mervi Veijola, Roope Lehto, Touko Sikala, Sofia Vikman, Leena Mankkinen, Atanas Aleksovski, Pirkko Ranki, Kari Virtanen, Karoliina Kähönen

  • Tyhjä 5 kpl 6%

    Anna Kontula, Kukka Kunnari, Milka Hanhela, Anne Nyman, Julia Sangervo

  • Jaa 23 kpl 29%

    Miko Bergbom, Linda Lähdeniemi, Miia Kinnari, Sami Kymäläinen, Marjo Mäkinen-Aakula, Erja Pelkonen, Lassi Kaleva, Petra Schulze-Steinen, Minna Sarvijärvi, Riitta Kuismanen, Joakim Vigelius, Katariina Pylsy, Hanna Holma, Klaus Myllymäki, Mauri Heiska, Reijo Koskela, Veikko Vallin, Sari Tanus, Tiina Wesslin, Veijo Niemi, Karoliina Kähönen, Jouni Sirén, Leena Saarela

  • Ei 49 kpl 62%

    Ida Leino, Jari Andersson, Anna-Kaisa Ikonen, Sirpa Pursiainen, Kaija Holli, Touko Sikala, Juho Ojares, Ilkka Sasi, Taru Tolvanen, Anitta Korpio, Joni Kumlander, Marko Jarva, Mauri Jussila, Perttu Jussila, Leena Kostiainen, Minna Minkkinen, Anneli Taina, Sirpa Repo, Sirja Kaartinen, Kalervo Kummola, Aila Dündar-Järvinen, Jenni Jokinen, Tuula Petäkoski-Hult, Hanna Laine, Antti Ivanoff, Erkki Paloniemi, Aleksi Jäntti, Lauri Lyly, Markku Virkamäki, Mervi Veijola, Ilmari Nurminen, Reeta Ahonen, Hanna-Maria Grann, Roope Lehto, Kari-Matti Hiltunen, Jori-Pekka Träskbäck, Pirkko Ranki, Kari Virtanen, Sofia Vikman, Iina Hänninen, Milka Hanhela, Kirsi Kaivonen, Johanna Loukaskorpi, Lotta Hamari, Kauko Turunen, Mikko Aaltonen, Leena Mankkinen, Riitta Ollila, Atanas Aleksovski

  • Tyhjä 7 kpl 9%

    Anne Nyman, Anna Kontula, Kukka Kunnari, Jaakko Mustakallio, Julia Sangervo, Olga Haapa-aho, Ella Näsi

  • Jaa 13 kpl 16%

    Miko Bergbom, Joakim Vigelius, Erja Pelkonen, Veikko Vallin, Kari Virtanen, Lassi Kaleva, Miia Kinnari, Sami Kymäläinen, Jori-Pekka Träskbäck, Reijo Koskela, Veijo Niemi, Klaus Myllymäki, Mauri Heiska

  • Ei 65 kpl 82%

    Ilmari Nurminen, Jaakko Mustakallio, Sirpa Repo, Hanna-Maria Grann, Anne Nyman, Olga Haapa-aho, Lotta Hamari, Iina Hänninen, Aila Dündar-Järvinen, Roope Lehto, Linda Lähdeniemi, Aleksi Jäntti, Kirsi Kaivonen, Jouni Sirén, Marko Jarva, Tiina Wesslin, Kalervo Kummola, Johanna Loukaskorpi, Pirkko Ranki, Hanna Laine, Joni Kumlander, Reeta Ahonen, Markku Virkamäki, Leena Kostiainen, Kukka Kunnari, Anneli Taina, Anitta Korpio, Perttu Jussila, Jari Andersson, Taru Tolvanen, Minna Minkkinen, Sari Tanus, Anna Kontula, Sirpa Pursiainen, Ilkka Sasi, Anna-Kaisa Ikonen, Milka Hanhela, Erkki Paloniemi, Leena Saarela, Hanna Holma, Lauri Lyly, Riitta Kuismanen, Kari-Matti Hiltunen, Leena Mankkinen, Ida Leino, Marjo Mäkinen-Aakula, Mikko Aaltonen, Jenni Jokinen, Riitta Ollila, Juho Ojares, Katariina Pylsy, Ella Näsi, Mervi Veijola, Mauri Jussila, Sirja Kaartinen, Petra Schulze-Steinen, Antti Ivanoff, Touko Sikala, Julia Sangervo, Kaija Holli, Atanas Aleksovski, Karoliina Kähönen, Tuula Petäkoski-Hult, Kauko Turunen, Sofia Vikman

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Minna Sarvijärvi

  • Jaa 37 kpl 47%

    Lassi Kaleva, Sami Kymäläinen, Veikko Vallin, Joakim Vigelius, Miia Kinnari, Miko Bergbom, Anne Nyman, Veijo Niemi, Minna Sarvijärvi, Linda Lähdeniemi, Erja Pelkonen, Mauri Jussila, Klaus Myllymäki, Kukka Kunnari, Reijo Koskela, Jouni Sirén, Milka Hanhela, Hanna Holma, Tiina Wesslin, Mauri Heiska, Sirpa Pursiainen, Katariina Pylsy, Anna Kontula, Petra Schulze-Steinen, Mervi Veijola, Leena Saarela, Kari Virtanen, Perttu Jussila, Julia Sangervo, Mikko Aaltonen, Marjo Mäkinen-Aakula, Sirpa Repo, Sari Tanus, Jaakko Mustakallio, Kauko Turunen, Riitta Kuismanen, Iina Hänninen

  • Ei 38 kpl 48%

    Leena Kostiainen, Ida Leino, Anitta Korpio, Jari Andersson, Aleksi Jäntti, Jori-Pekka Träskbäck, Aila Dündar-Järvinen, Sofia Vikman, Marko Jarva, Anneli Taina, Sirja Kaartinen, Johanna Loukaskorpi, Touko Sikala, Kari-Matti Hiltunen, Erkki Paloniemi, Anna-Kaisa Ikonen, Reeta Ahonen, Kaija Holli, Markku Virkamäki, Lauri Lyly, Ilkka Sasi, Juho Ojares, Pirkko Ranki, Tuula Petäkoski-Hult, Taru Tolvanen, Ilmari Nurminen, Kirsi Kaivonen, Karoliina Kähönen, Joni Kumlander, Lotta Hamari, Hanna-Maria Grann, Roope Lehto, Hanna Laine, Leena Mankkinen, Antti Ivanoff, Jenni Jokinen, Kalervo Kummola, Atanas Aleksovski

  • Tyhjä 4 kpl 5%

    Ella Näsi, Riitta Ollila, Minna Minkkinen, Olga Haapa-aho


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.  Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

"Tuomioistuimen ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 260 euroa (v. 2021).

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).”