Aluevaltuusto, kokous 5.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 136 Pirkanmaan hyvinvointialueen konserniohje

487/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Timo Tiainen, Konserniohjauksen päällikkö, Timo.Tiainen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialuekonserni tulee muodostumaan hyvinvointialueesta ja sen tytäryhteisöistä. Tytäryhteisöllä tarkoitetaan yhteisöä, jossa kirjanpitovelvollisella on kirjanpitolaissa tarkoitettu määräysvalta. Kirjanpitovelvollisella on määräysvalta yhteisössä, kun sillä on enemmän kuin puolet kohdeyrityksen kaikkien osakkeiden tai osuuksien tuottamasta äänimäärästä tai sillä on oikeus nimittää tai erottaa enemmistö jäsenistä yhteisön hallituksesta tai siihen verrattavassa toimielimestä. Lisäksi hyvinvointialueen toiminnan kokonaisuuteen kuuluu useita muita yhteisöjä, joissa hyvinvointialueen omistus on alle puolet tai hyvinvointialue nimittää vähemmistön hallituksesta.

Pirkanmaan hyvinvointialueen omistajaohjauksen strategisen johtamismallin muodostavat Pirkanmaan hyvinvointialueen strategia, konserniohje ja sen sisältämät omistajaohjauksen periaatteet.

Konserniohje ja omistajaohjauksen periaatteet ovat hyvinvointialueen johtamisen välineitä. Ne kuvaavat osaltaan aluevaltuuston näkemystä siitä, kuinka hyvinvointialuekonsernin kokonaisuutta johdetaan ja tavoitellaan hyvinvointialuekonsernin kokonaisetua.

Konserniohjeella mahdollistetaan konserniin kuuluvien yhteisöjen ohjauksen yhtenäistäminen, toiminnan läpinäkyvyyden lisääminen sekä hyvinvointialueen konserniyhteisöstä saaman tiedonkulun tehostaminen.

Omistajaohjauksen periaatteet puolestaan määrittelevät missä toiminnoissa hyvinvointialue on mukana omistajana. Näillä periaatteilla pyritään turvaamaan hyvinvointialueen päätöksenteon systemaattisuus ja pitkäjänteisyys.

Hyvinvointialuelain mukaan aluevaltuusto päättää omistajaohjauksen periaatteista ja konserniohjeesta. Hallintosäännön mukaan konserni- ja toimitilajaoston tehtävänä on valmistella osaltaan esitys näistä.

Hyvinvointialueen hallintosääntöä on kehitetty asteittain ja tämä kehitystyö jatkuu yhä. Mikäli aluevaltuusto päättää tehdä muutoksia hallintosääntöön ja tällä olisi vaikutusta konserniohjeen sisältöön, sisällytetään kyseiset muutokset konserniohjeeseen teknisinä korjauksina.  

Ehdotus

Esittelijä

Juhani Sand, konsernipalvelujohtaja, juhani.sand@pirha.fi

Konserni- ja toimitilajaosto päättää

  • hyväksyä osaltaan liitteenä olevan konserniohjeen

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin esittelijän tekemillä muutoksilla.

Kokouskäsittely

Esittelijä muutti konserniohjeen sisältöä seuraavasti: 

kohta 1. Hyvinvointialueen omistajaohjauksen periaatteet

Pirkanmaan hyvinvointialue voi omistaa yhtiöitä, joita se tarvitsee suoraan tai välillisesti palvelujen järjestämiseen.. Lause kuulumaan seuraavasti: Pirkanmaan hyvinvointialue voi omistaa osakkeita yhtiöistä, joita se tarvitsee suoraan tai välillisesti palvelujen järjestämiseen.

Kohta 5. Säätiöiden asema palveluntuottajina

Pirkanmaan hyvinvointialueen konserniin kuuluu jatkossa vain yksi säätiö, Tays Tukisäätiö, jonka tehtävänä on muu kuin varsinaisen sotepalvelun tuottaminen.  Lause kuulumaan seuraavasti: Pirkanmaan hyvinvointialueen konserniin kuuluu tällä hetkellä vain yksi säätiö, Tays Tukisäätiö, jonka tehtävänä on muu kuin varsinaisen sotepalvelun tuottaminen.

Kohta 9. Hyvinvointialuekonsernin valvonta, riskienhallinta ja sisäinen tarkastus

Kohta 9.1 Konsernin valvonta, kolmas kappale: Arvioinnin riippumattomuuden varmistamiseksi tarkastuslautakunnan jäseniä ei tule nimittää tytäryhteisöjen ja säätiöiden hallitukseen. Lause kuulumaan seuraavasti: Arvioinnin riippumattomuuden varmistamiseksi tarkastuslautakunnan jäseniä ei tule nimittää tytäryhteisöjen tai määräysvallassa olevien säätiöiden hallitukseen.

 

Valmistelija

Timo Tiainen, Konserniohjauksen päällikkö, Timo.Tiainen@pirha.fi

Perustelut

Asian esittely konserni- ja toimitilajaoston 13.10.2022 kokouksella § 35.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä osaltaan liitteenä olevan konserniohjeen,
     
  • esittää aluvaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy konserniohjeen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että Lauri Lyly poistui kokouksesta kokonaan § 266 aikana.

Perustelut

Asian esittelyteksti on konserni- ja toimitilajaoston käsittelyssä 13.10.2022 § 35 ja aluehallituksen käsittelyssä 7.11.2022 § 266.

Pirkanmaan hyvinvointialueen konserniohje on liitteenä.

Ehdotus

Aluehallituksen ehdotus:

aluevaltuusto päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan Pirkanmaan hyvinvointialueen konserniohjeen.

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • hyväksyä liitteenä olevan Pirkanmaan hyvinvointialueen konserniohjeen kokouksessa tehdyin muutoksin. 

 

Kokouskäsittely

Valtuutettu Johanna Loukaskorpi (sdp) teki seuraavan muutosehdotuksen: Kohta 8 Konserni- ja toimitilajaoston rooli, seitsemäs ranskalainen viiva muutetaan kuulumaan seuraavasti  "Päättää hyvinvointialueen ehdokkaiden nimeämisestä konserniyhteisöjen, osakkuusyhtiöiden ja säätiöiden hallituksiin tai vastaaviin toimielimiin, poislukien valtion ja yhteistoiminta-alueen osakkuusyhtiöt, joihin ehdokkaat nimeää aluehallitus”

Valtuutettu Juho Ojares kannatti muutosehdotusta.

Puheenjohtaja tiedusteli Loukaskorven muutosehdotuksen kannatusta ja totesi sen tulleen hyväksytyksi yksimielisesti. 


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.  Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

"Tuomioistuimen ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 260 euroa (v. 2021).

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).”