Aluevaltuusto, kokous 5.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 133 Pirkanmaan hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutasopäätös

634/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mika Kontio, Pelastusjohtaja, mika.kontio@pirha.fi

Perustelut

Pelastuslain (379/2011) 29 § mukaan alueen pelastustoimen on laadittava palvelutasopäätös. Sisäministeriö on antanut ohjeen (SM18:00/2012) pelastustoimen palvelutasopäätöksen sisällöstä ja rakenteista. Ohjeen mukaan pelastustoimen palvelutason tulee kattaa pelastuslaissa ja valtioneuvoston asetuksessa määritetyt alueen pelastustoimen järjestämiseen kuuluvat tehtävät.

Tampereen kaupunginhallitus on kokouksessaan 7.12.2021 (§ 566) päättänyt alueen pelastustoimen palvelutasosta vuosille 2022–2023 (liite 1). Valmistelun yhteydessä on kuultu alueen kuntia ja aluehallintovirastoa.

Pelastustoimen siirtyessä nykyjärjestelmästä hyvinvointialueisiin on huomioitava pelastustoimen palvelutasoon vaikuttavat lainsäädännölliset muutokset. Pelastustoimen järjestämisestä annetun lain (613/2021) 6 §:n mukaan: “Aluevaltuusto päättää pelastustoimen palvelutasosta. Palvelutasopäätöstä tehtäessä on otettava huomioon kansallisesti merkittävät riskit, selvitettävä alueella esiintyvät uhkat ja arvioitava niistä aiheutuvat riskit sekä määriteltävä toiminnan tavoitteet, käytettävät voimavarat, tuotettavat palvelut ja niiden taso. Palvelutasopäätöstä tehtäessä on otettava huomioon myös 8 §:ssä tarkoitetut valtioneuvoston vahvistamat valtakunnalliset strategiset tavoitteet. Päätökseen tulee myös sisältyä suunnitelma palvelutason kehittämisestä. Päätöksen tulee olla voimassa määräajan.”

Laissa sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (616/2021) 1 § on määritelty siirtymäaika hyvinvointialueiden pelastustoimen palvelutasojen laatimiseksi seuraavasti: ”Pelastustoimen järjestämisestä annetuin lain (613/2021) 6 §:n mukaiset ensimmäiset palvelutasopäätökset tulee tehdä viimeistään 1 päivänä joulukuuta 2023 mennessä. Ennen ensimmäisen palvelutasopäätöksen tekemistä noudatetaan pelastuslain (379/2011) nojalla tehtyjä kyseistä aluetta koskeneita alueen pelastustoimen palvelutasopäätöksiä.”

Hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutasopäätöstä valmisteltaessa on tärkeää huomioida, että pelastustoimen valtakunnalliset strategiset tavoitteet vahvistetaan valtioneuvostossa vuoden 2022 loppuun mennessä ja ne tulevat voimaan 1.1.2023 alkaen neljäksi vuodeksi. Sisäministeriö valmistelee valtioneuvoston päätöksen perusteella pelastustoimen strategisista tavoitteista erillisen toimeenpanosuunnitelman, jossa esitetään tarkemmat osatavoitteet, vastuutahot ja aikataulutus strategisten painopisteiden toteutukselle, jotka tulee huomioida hyvinvointialueiden pelastustoimen palvelutasopäätöksissä. Lisäksi sisäministeriö voi asetuksella antaa tarkempia säännöksiä palvelutasopäätösten sisällön perusteista, rakenteesta ja seurannasta sekä aluehallintoviraston suorittamasta arvioinnista. Strategisia painopisteitä ja niiden tavoitteiden toteutumaa seurataan vuosittaisissa hyvinvointialueiden sisäministeriön kanssa käytävissä neuvotteluissa.

Pelastustoimen järjestämisestä annetun lain (613/2021) 6 §:n mukaan hyvinvointialueen on tehtävä uusi palvelutasopäätös, jos uhkat, riskit tai 8 §:ssä tarkoitetut valtioneuvoston vahvistamat strategiset tavoitteet muuttuvat oleellisesti. Valtioneuvoston päätösvalmistelun pelastustoimen strategisista tavoitteista ollessa vielä kesken, on tarkoituksenmukaista hyödyntää lainsäätäjän mahdollistama siirtymäaika hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutasopäätöksen laatimiseksi. Siirtymäsäännös ja Tampereen kaupunginhallituksen vuosille 2022–2023 päättämä pelastustoimen palvelutasopäätös mahdollistavat tämän. Uuden palvelutasopäätöksen valmistelu tulee kuitenkin aloittaa viipymättä valtioneuvoston strategisten linjausten ja päätöksen jälkeen siten, että Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuusto voi tehdä uuden pelastustoimen palvelutasopäätöksen joulukuuhun 2023 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä pelastustoimen palvelutasopäätöksen valmistelutilanteen tiedokseen ja,
     
  • esittää aluevaltuustolle, että Pirkanmaan hyvinvointialueella noudatetaan 1.1.2023 alkaen Tampereen kaupunginhallituksen 7.12.2021 (§ 566) hyväksymää pelastustoimen palvelutasopäätöstä ja uuden palvelutasopäätöksen valmistelu aloitetaan pelastuspalveluiden tulosalueella siirtymäaika huomioiden.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana § 283 aikana pelastusjohtaja Mika Kontiota, joka poistui kokouksesta pykälän käsittelyn jälkeen.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 21.11.2022 § 283.

Tampereen kaupunginhallituksen 7.12.2021 (§ 566) hyväksymä Pirkanmaan pelastustoimen palvelutasopäätös vuosille 2022 - 2023 on liitteenä.

Pelastustoimen kartta, jossa on kuvattu paloasemat, palokuntien toimintavalmiusalueet sekä riskialueet on liitteenä.

Ehdotus

Aluehallituksen ehdotus:

aluevaltuusto päättää

  • että Pirkanmaan hyvinvointialueella noudatetaan 1.1.2023 alkaen Tampereen kaupunginhallituksen 7.12.2021 (§ 566) hyväksymää pelastustoimen palvelutasopäätöstä ja uuden palvelutasopäätöksen valmistelu aloitetaan pelastuspalveluiden tulosalueella siirtymäaika huomioiden.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että valtuutetut Anne Nyman ja Ilmari Nurminen poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana. Tilalle ei saapunut varavaltuutettuja. Valtuuston vahvuus 77 valtuutettua.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.  Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

"Tuomioistuimen ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 260 euroa (v. 2021).

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).”