Aluehallitus, kokous 21.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 Johtavien viranhaltijoiden virkavalintamenettely ja palkkauksen periaatteet

143/2022

Valmistelija

  • Kirsi Sinisalo, kirsi.sinisalo@pirha.fi
  • Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Perustelut

Laki kunnallisesta ja hyvinvointialueen viranhaltijasta (304/2003) 4 §:n  mukaan virkasuhteeseen voidaan ottaa ilman hakumenettelyä, kun kysymyksessä on muun työnantajan palveluksessa olevan henkilön ottaminen virkasuhteeseen lain tai sopimuksen nojalla tapahtuvan toiminnan siirtämisen yhteydessä taikka muun näihin rinnastettava hallintosäännössä määritetty peruste. (29.6.2021/627)

Liikkeenluovutuksissa kuntatyönantajien (KT) juridisesti suosittelema malli henkilövalintoihin on johtajien valitseminen siirtyvästä henkilöstöstä ilmoittautumismenettelyn / ansiovertailun ja yhteistoiminnassa sovitun vallintamenettelyn kautta. Kyseessä on liikkeen luovutukseen liittyvä sisäinen kartoitus luovutuksen piirissä olevasta henkilöistä, joista työnantaja valitsee, kuka on sopivin ja kelpoisin virkaan.

Aluehallitus perustaa 21.4.2022 kokouksessaan hyvinvointialueen johtavien viranhaltijoiden virat (johtajatasot 2–3) ja vahvistaa virkojen kelpoisuusvaatimukset. Johtavien viranhaltijoiden virat avataan haettavaksi sisäiseen ilmoittautumismenettelyyn, lukuun ottamatta pelastusjohtajan virkaa, joka avataan julkiseen hakumenettelyyn. Ilmoittautumismenettelyn kautta virkoihin voi hakeutua liikkeen luovutuksen piirissä oleva vastaavissa johtotason tehtävissä työskentelevä henkilöstö sekä hyvinvointialueen valmistelussa määräaikaisissa palvelussuhteissa työskentelevä valmisteluhenkilöstö.

Johtavien viranhaltijoiden tehtäviin valinnat tehdään aluevaltuuston 12.4.2022 hyväksymän hallintosäännön mukaisesti. Aluevaltuusto ottaa virkaan sosiaali- ja terveysjohtajan, pelastusjohtajan, konsernipalvelujohtajan, tukipalvelujohtajan ja tarkastusjohtajan (johtajataso 2). Aluehallitus ottaa virkaan strategiajohtajan, hankintajohtajan, hallintojohtajan, talousjohtajan, henkilöstöjohtajan, tietojohtajan, viestintäjohtajan, palvelulinjajohtajat (4) sekä integraatiojohtajan (johtajataso 3).

Valintapäätökset, jotka koskevat yli 12 kuukauden palvelussuhdetta tai toistaiseksi voimassa olevaan palvelussuhteeseen valintaa, tehdään esittelystä, ellei hallintosäännössä toisin mainita. Johtavien viranhaltijoiden virkavalinnassa esittelijänä toimii vt. hyvinvointialuejohtaja tai hyvinvointialuejohtaja ja päättäjänä aluevaltuusto (johtajataso 2) ja aluehallitus (johtajataso 3).

Virkoihin valinnat tehdään siten, että henkilöt aloittavat virassaan 1.1.2023. Liikkeen luovutuksen piirissä vastaavissa johtotason tehtävissä olevista ja valmistelun määräaikaisesta henkilöstöstä virkojen kelpoisuusvaatimukset täyttävistä henkilöistä valitaan johtavat viranhaltijat ansiovertailun perusteella. Ansiovertailussa huomioidaan virkoihin ilmoittautuneet ja muut liikkeenluovutuksen piirissä olevat kelpoisuusvaatimukset täyttävät henkilöt.

Johtavan viranhaltijan virkaan 1.1.2023 alkaen valittu henkilö voidaan ottaa määräaikaiseen ja mahdollisesti osa-aikaiseen virkasuhteeseen enintään 31.12.2022 saakka. Johtavien viranhaltijoiden virat laitetaan haettavaksi sisäiseen ilmoittautumismenettelyyn 25.4 - 9.5.2022. Pelastusjohtajan tehtävä avataan julkiseen hakumenettelyyn 2.tason johtajien kanssa yhtä aikaisesti, mutta hakuaika on neljä (4) viikkoa. Viran täyttö tapahtuu elokuussa 2022.

Johtavien viranhaltijoiden palkkaus määräytyy tehtävänimikkeiden sekä tehtävien laajuuden ja tehtävien vaativuuden mukaisesti. Lähtökohtana huomioidaan luovuttavien organisaatioiden johtavien viranhaltijoiden palkkauksen taso ja tehtävien vaativuuden muutokset tuleviin tehtäviin hyvinvointialueella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä johtavien viranhaltijoiden (johtajatasot 2–3) valintamenettelyn ja palkkauksen periaatteet,

  • nimetä valintaryhmän jäsenet.
     

Päätös

Aluehallitus päätti

  • hyväksyä johtavien viranhaltijoiden (johtajatasot 2–3) valintamenettelyn ja palkkauksen periaatteet kokouksessa tehdyin muutoksin,

  • nimetä valintaryhmään jäseniksi vt. hyvinvointialuejohtajan sekä aluehallituksen ja aluevaltuuston puheenjohtajistot. Lisäksi annettiin läsnäolo-oikeus valintaryhmässä sellaisten valtuustoryhmien puheenjohtajille tai valtuustoryhmän muulle edustajalle, joilla ei ole edustajaa puheenjohtajistoissa. Toukokuussa valittava hyvinvointialuejohtaja kutsutaan mukaan valintaryhmään.

Esteellisyys

  • Vuokko Ylinen ja Elina Kinnunen ilmoittivat olevansa esteellisiä asiassa (HL 28 § 1 mom 7 kohta) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Esteellisyydet todettiin.

Kokouskäsittely

Esittelijä Jukka Alasentie teki esittelytekstiin seuraavan muutoksen koskien pelastusjohtajan hakua: "Pelastusjohtajan tehtävä avataan julkiseen hakumenettelyyn myöhemmin elokuussa." Muutetaan kuulumaan seuraavasti: "Pelastusjohtajan tehtävä avataan julkiseen hakumenettelyyn 2.tason johtajien kanssa yhtä aikaisesti, mutta hakuaika on neljä (4) viikkoa. Viran täyttö tapahtuu elokuussa 2022.” 

 

 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus tehdään Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitukselle.

Postiosoite: PL 2000, 33521 Tampere
Käyntiosoite: Biokatu 12, 3. krs, Kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteluineen ja se on tekijän allekirjoitettava. Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.