Aluehallitus, kokous 21.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 78 Hyvinvointialueen valmisteluprojektien tilannekatsaus

94/2022

Valmistelija

  • Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi
  • Mikko Koponen, erityisasiantuntija, mikko.koponen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen valmisteluprojektin etenemisestä raportoidaan aluehallitukselle joka toinen kuukausi. Raportoinnin rungon muodostaa valmisteluprojektin projektitoimiston laatima salkkukatsaus, jossa hyödynnetään Thinking Portfolio -ohjelmistoa, joka on valmistelussa käytössä yksityiskohtaiseen projektiseurantaan. Salkkukatsaus on yleisen tason koonti varsin laajaan valmisteluun ja sen tarkoitus on lisätä tilanneymmärrystä toimeenpanon sisällöistä ja edistymisestä sekä niihin liittyvistä haasteista, poikkeamista ja riskeistä. Toinen raportoinnin väline on ministeriöiden kuukausittain laadittava tilannekuva ja siihen perustuva keskustelu. Tämä seuranta tuottaa tietoa lähinnä kansallisen valmistelun tilanteesta ja Pirkanmaan tilanteesta suhteessa muihin.

Projektisalkussa on tällä hetkellä 77 projektia. Projektit ovat edenneet pääosin suunnitellusti. Vuoden 2022 aikana on käynnistetty talousarvion mukaiset rekrytoinnit etenkin sote-palvelujen valmisteluun ja hyvinvointialueen hallinnon tehtäviin. Rekrytoinnit ovat toteutuneet hieman ennakoitua hitaammin, koska rahoituspäätökset saatiin vasta maaliskuussa. 

Valmistelua haastavat kireä aikataulu, resurssit, tiedonkulku sekä valmistelun keskinäisriippuvuudet. Toimeenpanon suorat ja epäsuorat kytkökset ovat laajat ja vaarana on, että rajallinen resursointi suuntautuu pois välttämättömästä ydinvalmistelusta. Valmistelu on työllistänyt myös kuntia merkittävästi ja aina aikataulut eivät ole pitäneet. Valmistelu kuitenkin etenee pääsääntöisesti suunnitellusti.

ICT-muutosohjelman salkussa on tällä hetkellä 25 projektia. Toimeenpano etenee pääosin suunnitellusti. Rahoitustilanne on helpottunut viimeisen avustuspaketin jälkeen. On kuitenkin syytä todeta, että ICT-rahoituksen epävarmuus ja vajavaisuus tuottaa koko toimeenpanon näkökulmasta yhden suurimmista riskeistä. Tiedolla johtamisen järjestelmät ja tietoallas -projekti on raportoinut kokonaistilanteen poikkeamaa, koska kirjava järjestelmäkenttä, rahoitus ja aikataulu eivät mahdollista välttämättömiä tehtäviä. Asukkaiden yhtenäisten digitaalisten palveluiden suunnittelua ja toteutusta ei ole päästy edistämään lainkaan heikon rahoitustilanteen vuoksi.

Tarkempi salkkukatsaus on liitteenä.

Kansallinen tilanneseuranta tarkastelee hyvinvointialueiden valmistelun etenemistä yhdessä sovitun kehikon mukaisesti kohti vuoden vaihdetta. Tuorein tilannekuva on liitteenä. 

Osa-alueittain Pirkanmaan valmiusaste suhteessa 2023 alkuun on seuraava:

  • hallinto, talous ja tukipalvelut 35%
  • johtaminen ja osaaminen 32%
  • palveluiden järjestäminen 69%
  • yhdyspinnat 42%
  • ICT 7%

Tilannekuvaneuvottelussa 13.4.2022 käytiin läpi mm. hallinnon käynnistymistä, palvelujen järjestämistä ja ICT-valmistelua. Tilanne Pirkanmaalla on näiden suhteen hyvä ja aikataulun mukainen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä saadun tilannekatsauksen tiedoksi

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).