Aluehallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 105 Oikaisuvaatimus viranhaltijapäätöksestä koskien diabetesverkoston ohjausryhmän nimeämistä

29461/2023

Valmistelija

  • Paula Paavilainen, VASTAAVA HALLINTOPÄÄLLIKKÖ, paula.paavilainen@pirha.fi
  • Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Asian tausta

Pirkanmaan diabetesyhdistysten alueverkoston yhteyshenkilö Mikael Rinnetmäki on 2.1.2024 lähettämässään sähköisessä kirjeessä vaatinut oikaisua sosiaali- ja terveysjohtajan päätökseen 13.12.2023 § 136/2023. Päätöksessä sosiaali- ja terveysjohtaja on nimennyt diabetesverkoston ohjausryhmän jäsenet. 

Päätös on julkaistu Pirkanmaan hyvinvointialueen (jäljempänä Pirha) yleisessä tietoverkossa 14.12.2023. Oikaisuvaatimus on saapunut 2.1.2024, joten sen katsotaan saapuneen määräajassa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksen laatija on vaatinut, että sosiaali- ja terveysjohtajan päätös palautetaan valmisteluun. Perusteluiksi asian palauttamiseen valmisteluun oikaisuvaatimuksen laatija esittää, että ohjausryhmässä ei ole nimitetty diabeteksen hoidon ammattilaista perusterveydenhuollon puolelta eikä diabeteksen hoidon erityispätevyyden omaavaa lääkäriä, diabeteshoitajaa tai jalkojenhoitajaa. Oikaisuvaatimuksen laatija vaatii myös, että diabetesyhdistysten edustaja tulisi nimetä ohjausryhmään sekä huomioida potilaiden edustus.

Perustelut

Sosiaali- ja terveysjohtajan päätöksen mukaan diabetesverkoston ohjausryhmän tehtävänä on tukea ja edistää erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon rajan yli yhteneväisesti toimivien, potilaan digitaalisen asioinnin kanavien, ammattilaisten tarvitsemien järjestelmien sekä diabeteslaitteiden rekisteröintiin, hoitotarvikejakeluun ja jäljitykseen tarvittavien järjestelmien kehittämistä, yhteensovittamista ja jalkauttamista. Lisäksi ohjausryhmän tehtävänä on edistää diabeteksen hoidon laadun ja kustannusvaikuttavuuden seurantaa sekä systemaattista hoidon laadun kehittämistä. Ohjausryhmään on nimetty lähtökohtaisesti Pirhan edustajat sekä edustajat Fimlab Oy:stä, Tuomi Logistiikka Oy:stä ja Istekki Oy:stä (nimet poistettu):

  • puheenjohtaja, vastuualuejohtaja, SISKIHA, sairaalapalvelut
  • valmistelija/esittelijä, ylilääkäri, endokrinologia, sairaalapalvelut
  • ylilääkäri, vastuualuejohtaja, vastaanottopalvelut, avopalvelut
  • perusterveydenhuollon johtajaylilääkäri, avopalvelut
  • apulaisylilääkäri, asiantuntija- ja konsultaatiopalvelut, vastaanottopalvelut, avopalvelut (hoitotarvikepalvelun edustaja)
  • lääketieteellinen johtaja, Fimlab Oy (Omamittauspalvelu)
  • logistiikkajohtaja, Tuomi Logistiikka Oy
  • edustaja, Istekki Oy (Endo-järjestelmä)
  • ICT-arkkitehti, asukkaan digipalvelut, Pirha
  • tietojohtaja, tietojohtaminen, Pirha
  • sihteeri, toimistosihteeri, SISKIHA, Pirha

 

Diabetesverkoston ohjausryhmä ei ole lainsäädännössä määrätty ohjausryhmä. Ohjausryhmästä ei siten ole lakisääteisiä määräyksiä esimerkiksi sen kokoonpanosta tai ammatillisesta taustasta tai koulutuksesta. Ohjausryhmän esittelijänä toimii sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri, jolla on sekä diabeteksen että haavanhoidon erityispätevyys.

Kyse on siten Pirkanmaan hyvinvointialueen diabetesverkoston ohjausryhmästä, jonka on tarkoitus tukea diabetesverkoston toimintaa. Käytännön kehittäminen ja ohjausryhmän edistettäväksi haluttavien asioiden valmistelu tapahtuu diabetesverkostossa, jossa on sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon lääkäreiden, diabeteshoitajien, jalkaterapeuttien, ravitsemusterapeuttien sekä potilaiden edustus. Diabetesverkostolla on useita eri foorumeita ja toimintatapoja, joita edelleen jatketaan sekä nykyisissä että täydentyvissä kokoonpanoissa.

Diabetesverkoston alueverkoston edustajan sekä potilaiden edustuksen puute

Ohjausryhmään ei ole tarkoituksenmukaista nimetä diabetesyhdistysten alueverkoston edustajaa tai potilaiden edustusta, sillä kyse on Pirhan sisäisestä ohjausryhmästä. Diabetesverkostossa on sekä puhtaasti ammattilaisten foorumeita että sellaisia, joissa on potilasedustus, joita kutsutaan useimmitan työryhmiksi. Esimerkiksi hoitoketjutyöryhmissä on potilasedustus. Samoin alueellisille diabetespäiville ja alueellisille vertaiskehittämispäiville diabetesverkosto kutsuu mielellään potilasyhdistysten edustusta. Ne toimivat myös uudistusten jalkauttamisen foorumeina.

Pirhassa toimii myös potilasraateja, jotka toimivat palvelujen käyttäjille mahdollisuuden ja kanavana osallistua palvelujen kehittämiseen. Potilasraadin rooli ja kannanottojen painoarvo korostuvat aiempaa vahvemmin osana Pirkanmaan hyvinvointialueen päätöksentekoa. Potilasraati tuo arvokasta potilasnäkökulmaa ja auttaa näin kehittämään terveydenhuollon palveluita ja toimintaa yhteistyöalueella. Pirhassa on tämän hetken tiedon mukaan yhteensä 18 asiakasraatia, joista suurin osa on erikoissairaanhoidossa. Spesifisti diabetekseen suuntautunutta potilasraatia ei ole Pirhassa toistaiseksi.

 

Diabetesverkoston ohjausryhmän kokoonpanossa on huomioitu laaja-alaisesti työryhmän tehtävään vaadittava ammatillinen osaaminen ja sidosryhmien edustus. Oikaisuvaatimuksessa esille tuotu lääketieteellinen edustus on ohjausryhmän kokoonpanossa merkittävä. Sosiaali- ja terveysjohtajan päätöksen mukaan ohjausryhmä kuulee tarvittaessa muita yhteistyötahoja kuten Pirkanmaan diabetes -yhdistysten alueverkostoa.

Aluehallitukselle esitetään edellä mainituin perustein, että oikaisuvaatimus hylätään.

Liitteenä ovat sosiaali- ja terveysjohtajan päätös 13.12.2023 § 136/2023, oikaisuvaatimus 2.1.2024 sekä oikaisuvaatimuksen liite. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hylätä oikaisuvaatimuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen saa hakea muutosta aluevalituksin vain se,​ joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut,​ saa päätökseen kuitenkin hakea muutosta aluevalituksin myös asianosainen sekä hyvinvointialueen jäsen. (Laki hyvinvointialueesta 142 §.)

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
     

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 270 euroa (v. 2023). Linkki tuomioistuinmaksulakiin: www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).