Aluehallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 102 Sisä-Suomen yhteistyöalueen yhteistyösopimus

7244/2024

Valmistelija

  • Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
  • Jenni Ruokonen, YHTEISKUNTASUHDEJOHTAJA, jenni.ruokonen@pirha.fi

Perustelut

Samaan sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueeseen kuuluvien hyvinvointialueiden on tehtävä yhteistyösopimus valtuustokausittain. Yhteistyösopimuksen tarkoituksena on varmistaa yhteistyöalueeseen kuuluvien hyvinvointialueiden työnjako, yhteistyö ja yhteensovittaminen siltä osin kuin se on tarpeellista hyvinvointialueiden lakisääteisten tehtävien toteutumisen ja sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavuuden turvaamiseksi.  Yhteistyösopimuksen on edistettävä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavuutta, tuottavuutta, laatua, asiakas- ja potilasturvallisuutta, tarpeenmukaisuutta, yhdenvertaista saatavuutta, kielellisiä oikeuksia sekä palveluketjujen ja palvelukokonaisuuksien toimivuutta. Sopimuksessa on lisäksi varmistettava, että yhteistyösopimuksen perusteella sosiaali- ja terveydenhuoltoa antavassa toimintayksikössä on tehtävän hoitamiseksi riittävät taloudelliset ja henkilöstövoimavarat sekä osaaminen.  (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 36 §, 37 §)

Sisä-Suomen yhteistyöalueeseen kuuluvat Pirkanmaan hyvinvointialue, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue ja Kanta-Hämeen hyvinvointialue ovat valmistelleet yhteistyösopimusta laajassa yhteistyössä seuraavissa alatyöryhmissä;terveydenhuolto, sosiaalihuolto, pelastustoimi, ICT, sote valmius ja varautuminen sekä TKKI -toiminta. Sopimus sisältää em. palveluita ja toimintoja koskevien kohtien lisäksi ehdot muun muassa strategisesta yhteistyöstä, vaikutuksiltaan merkittävistä investoinneista ja sopimuksista, hankinnoista sekä kustannusten jaosta. 

Sopimuksen ohjausryhmänä toimii yhteistyöalueen johtoryhmä. Johtoryhmä on käsitellyt sopimusta kokouksissa syksyllä 2023 ja alkuvuonna 2024. Lisäksi yhteistyösopimuksen valmistelusta on keskusteltu yhteistyöalueen hyvinvointialueiden poliittisen johdon tapaamisessa joulukuussa 2023. 

Sosiaali- ja terveysministeriön, valtiovarainministeriön ja sisäministeriön sekä  Sisä-Suomen yhteistyöalueen välisessä ohjausneuvottelussa joulukuussa 2023 on myös käsitelty sopimuksen valmistelua ja sen aikataulua. 

Sisä-Suomen yhteistyöalueen johtoryhmä on saavuttanut yhteisymmärryksen sopimuksen sisällöstä ja sopimus viedään poliittiseen päätöksentekoon kaikilla alueilla. Pirkanmaan aluehallitus käsittelee sopimusta 25.3.2024 ja sopimus on tarkoitus edetä päätöksentekoon aluevaltuustoon 8.4.2024.

Kunkin hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyy yhteistyösopimuksen. Sopimus astuu välittömästi voimaan, kun kaikki aluevaltuustot ovat hyväksyneet sen. Hyväksytty yhteistyösopimus on toimitettava sosiaali- ja terveysministeriölle.

Yhteistyösopimuksen toteutumista seurataan ja arvioidaan vuosittain sosiaali- ja terveysministeriön ja yhteistyöalueen hyvinvointialueiden välisissä neuvotteluissa, johon osallistuvat myös valtiovarainministeriö ja sisäministeriö. Yhteistyösopimusta on tarvittaessa muutettava. Muutos voi perustua yhden tai useamman hyvinvointialueen esitykseen tai sosiaali- ja terveysministeriön aloitteeseen.

Yhteistyössä valmisteltu sopimus on liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • merkitä liitteenä olevan yhteistyösopimuksen tiedoksi ja 
     
  • oikeuttaa hyvinvointialuejohtajan tekemään vähäisiä teknisluonteisia muutoksia sopimukseen,
     
  • esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy yhteistyösopimuksen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).