Aluehallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 104 Oikaisuvaatimus Pirkanmaan hyvinvointialueen yleisavustuksista 2024

523/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuukka Salkoaho, INTEGRAATIOJOHTAJA, tuukka.salkoaho@pirha.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain (612/2021) 7§:n mukaisesti hyvinvointialueen on edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia. Tähän liittyen Pirkanmaan hyvinvointialue myöntää yleishyödyllisille rekisteröidyille yhteisöille kumppanuus-, yleis- ja kohdeavustuksia alueellista hyvinvointia ja terveyttä edistävään ja hyvinvointialueen strategian mukaiseen toimintaan, joka täydentää hyvinvointialueen tuottamia palveluita.

Avustuksia ohjaavat aluehallituksen hyväksymät Pirkanmaan hyvinvointialueen avustustoiminnan yleiset periaatteet (Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus 24.10.2022 § 252). Asiakkuus- ja laatujaosto päättää myönnettävistä yleisavustuksista. Avustuspäätösten valmistelua on tehty tiiviissä yhteistyössä eri palvelulinjojen kanssa.

Vuoden 2024 yleisavustukset olivat haussa 15.11.-14.12.2023. Määräaikaan mennessä avustuksia haki 103 yhteisöä, joista kolme oli siirretty kumppanuusavustuksista hakuajan puitteissa yleisavustuksien puolelle. Yleisavustuksen hakujen yhteenlaskettu summa oli 1 374 893 €.

Hyväksyttyyn talousarvioon perustuen esitetään yleisavustusta myönnettäväksi 76 yhteisölle yhteensä 300 000 €. Lisäksi avopalvelujen palvelulinjalta kohdennetaan neljälle yhteisölle sosiaaliseen kuntoutukseen yhteensä 124 000 €, joka maksetaan kustannuspaikalta 13105.  Lisäksi Tampereen A-Kilta ry:n vuoden 2023 yleisavustus on siirretty järjestön hakemuksesta osittain vuodelle 2024 (Asiakkuus- ja laatujaoston päätökset 13.11.2023 § 80)

Kooste avustusta vuonna 2024 hakeneista yhteisöistä ja esitetyistä avustussummista on liitteenä. Yhteenveto hakemusten tiedoista sisältöineen on tallennettu oheismateriaaliksi kokousjärjestelmään.

Lisäksi hakemusasiakirjat liitteineen ovat nähtävillä kokouksessa. Hakemuksia liitteineen voi pyytää nähtäväksi sekä kysyä lisätietoja päätöksen valmistelusta suunnittelupäälliköiltä Johanna Sola (etunimi.sukunimi@pirha.fi, puh. 040 778 9599) ja Anu Kallio (etunimi.sukunimi@pirha.fi puh. 041 730 3463).

Asiakkuus- ja laatujaoston toimivallan peruste: hallintosääntö 12.2 § kohta 8.

Ehdotus

Esittelijä

Taru Kuosmanen, SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA, taru.kuosmanen@pirha.fi

Asiakkuus- ja laatujaosto päättää, että

  • Pirkanmaan hyvinvointialueen yleisavustukset jaetaan liitteenä olevan esityksen mukaisesti integraation toimialueen kustannuspaikalta 50210,
  • avustusten maksatus voidaan aloittaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla, että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen, mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi,
  • myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai perua, mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty,
  • myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2024 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

Anna Kontula ilmoitti olevansa esteellinen (HL 28 § 1 mom. 1 kohta) ja hän poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Esteellisyys todettiin.

Kokouskäsittely

Asian esittelijä, sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen teki päätösehdotukseen seuraavan lisäyksen:

Pirkanmaan hyvinvointialueen yleisavustukset jaetaan liitteenä olevan esityksen mukaisesti integraation toimialueen kustannuspaikalta 50210 ja avopalveluiden palvelulinjan kustannuspaikalta 13105. 

 

1. Varapuheenjohtaja Hanna Holma johti puhetta §:n 18 käsittelyn ajan puheenjohtaja Anna Kontulan ollessa esteellinen.

Kuultiin asiantuntijoina projektipäällikkö Tiina Karttusta ja suunnittelupäällikkö Johanna Solaa, jotka poistuivat kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.

Valmistelija

  • Tuukka Salkoaho, INTEGRAATIOJOHTAJA, tuukka.salkoaho@pirha.fi
  • Johanna Sola, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, johanna.sola@pirha.fi
  • Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Asiakkuus- ja laatujaosto on kokouksessaan 12.2.2024 (18 §) hyväksynyt Pirkanmaan hyvinvointialueen yleisavustukset vuodelle 2024.

Tampereen Viittomakieliset ry:n hallitus on toimittanut 20.2.2024 oikaisuvaatimuksen asiakkuus- ja laatujaoston päätöksestä. Oikaisuvaatimus on saapunut määräajassa.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksessaan Tampereen Viittomakieliset ry vaatii yleisavustushakemuksensa uudelleenkäsittelyä. Yhdistys sai asiakkuus- ja laatujaoston päätöksellä 1.000 euroa vuodelle 2024. Hakemuksen mukainen pyyntö oli 34.860 euroa.

Perusteluinaan yhdistys esittää, että avustuksen suuruus vaikuttaa rajusti heidän toimintaansa. Yhdistyksellä on yksi palkattu työntekijä, josta he joutuvat mahdollisesti luopumaan. Oikaisuvaatimuksessaan yhdistys kertoo, että he tiedottavat, tukevat ja neuvovat viittomakielellä Pirhan alueella viittomakielisiä ja kuuroja asukkaita. Lisäksi yhdistys kertoo olevansa ainoa toimija Pirkanmaalla, joka tarjoaa viittomakielellä sellaisia saavutettavia palveluja, joita Pirkanmaan hyvinvointialue ei tarjoa.

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialue myöntää vuosittain yleisavustuksia, joilla tuetaan sote-järjestöjen toimintaa. Hyvinvointialueen yleisavustuksilla tuetaan sote-järjestöjen toimintaa, joka täyttää seuraavat kriteerit: 

  • Täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja. 
  • Vastaa hyvinvointialueen asukkaiden hyvinvoinnin vajeisiin 
  • Palvelee alueellisesti tai ylikunnallista hyvinvointialueen asukkaita palvelutarpeiden mukaisesti 
  • Toteuttaa hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelman strategisia painopisteitä 

 

Lisäksi yleisavustusta myönnetään vain yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutumista, tukee ja täydentää Pirkanmaan hyvinvointialueen toimintaa ja on hyvinvointialueen eettisten toimintaperiaatteiden mukaista. Lisäksi avustettavan toiminnan tulee olla alueellista tai ylikunnallista. Avustuksella ei saa olla kilpailua vääristäviä vaikutuksia, eikä avustusta myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Avustusta ei myönnetä uskonnon harjoittamiseen tai uskonnollisen sanoman levittämiseen. 

Yleisavustusesityksiin vaikutti keskeisesti niihin kohdennettu talousarvio vuodelle 2024. Hyvinvointialueen yleisavustusta haki 103 yhteisöä, joista 3 kpl oli siirretty kumppanuusavustushausta. Haettujen avustusten yhteenlaskettu summa oli 1 374 893 euroa. Vuoden 2024 hyväksytyn talousarvioon perustuen Pirkanmaan hyvinvointialue myönsi järjestöille yleisavustuksina 300 000 euroa, yhteensä 76 järjestölle. Lisäksi avopalvelujen palvelulinjalta kohdennettiin neljälle yhteisölle sosiaaliseen kuntoutukseen yhteensä 124 000 euroa. Suurin yksittäiselle haetulle toiminnalle myönnetyn avustuksen suuruus oli 36 500 euroa. 

Kaikki yleisavustushakemukset on arvioitu Pirkanmaan hyvinvointialueen avustustoiminnan yleisten periaatteiden mukaisesti, tiiviissä yhteistyössä eri palvelulinjojen kanssa. Tampereen Viittomakieliset ry:lle myönnettiin 1 000 euroa vertaistukitoimintaan, suhteutettuna muiden potilasyhdistysten tai vastaavien niihin rinnastettavien järjestöjen toiminnan laajuuteen ja monipuolisuuteen. Pienet potilasyhdistykset tai vastaavat niihin rinnastettavat järjestöt saivat yleisavustusta 300-500 euroa tai 800-1 500 euroa, toiminnan laajudeesta riippuen. 

Asiakkuus- ja laatujaosto hyväksyi yleisavustusesityksen vuodelle 2024 yksimielisesti.

Oikaisuvaatimuksessaan Tampereen Viittomakieliset ry vaatii yleisavustushakemuksensa uudelleenkäsittelyä. Perusteluna yhdistys kertoo olevansa ainoa toimija Pirkanmaalla, joka tarjoaa viittomakielellä sellaisia saavutettavia palveluja, joita Pirkanmaan hyvinvointialue ei tarjoa.

Pirkanmaan hyvinvointialue tuottaa lakisääteisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita kaikille alueensa asukkaille. Tarvittaessa asiakastilanteissa on käytössä eri äidinkielisten tulkkauspalvelut. Tampereen Viittomakieliset ry:n tarjoama toiminta ei täydennä hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluita.

Edellä mainitun perusteella aluehallitukselle esitetään, että se hylkää tehdyn oikaisuvaatimuksen ja pysyttää asiakkuus- ja laatujaoston päätöksen.

Alkuperäinen asiakkuus- ja laatujaoston kokouksen 12.2.2024 (8 §) mukainen päätös on ollut aluehallituksen 11.3.2024 kokouksessa otto-oikeudella. Aluehallitus ei ole käyttänyt otto-oikeutta ko. asian kohdalla.
 

Liitteenä Tampereen Viittomakieliset ry:n oikaisuvaatimus 20.2.2024.

Pirkanmaan hyvinvointialueen esitys yleisavustuksista 2024 sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen avustustoiminnan yleiset periaatteet -asiakirja on tallennettu oheismateriaaliksi kokousjärjestelmään.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hylätä oikaisuvaatimuksen.

Päätös

Palautettiin valmisteluun.

Kokouskäsittely

Jäsen Pekka Järvinen teki palautusesityksen: ” Palautetaan uudelleen valmisteluun ja käydään neuvottelut Tampereen viittomakieliset ry:n kanssa heidän avustuksesta.”

Kannatus: Arja Laitinen, Katariina Pylsy, Sari Tanus.

Hyväksyttiin yksimielisesti.

Jäsen Marko Jarva poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).