Aluehallitus, kokous 18.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 251 Oikaisuvaatimus ylihoitajan virkavalintapäätökseen

13392/2023

Valmistelija

  • Taru Kuosmanen, SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA, taru.kuosmanen@pirha.fi
  • Katja Vihusaari, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, katja.vihusaari@pirha.fi
  • Juha Kinnunen, SAIRAALAPALVELUJEN PALV.LINJOH, juha.kinnunen@pirha.fi

Perustelut

Vastaus oikaisuvaatimukseen

"Sairaalapalveluiden palvelulinjan syövän hoito, kirurgia ja vatsasairaudet toimialueen ylihoitajan virkavalintaa koskevasta toimialuejohtaja päätöksestä (§ 58/2023, 12.7.2023) on tehty oikaisuvaatimus Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitukselle. 

Ylihoitajan virkaa haki määräajassa 12 henkilöä. Kaikki hakijat täyttivät kelpoisuusvaatimukset. Toimialuejohtaja, gastroenterologian ja syövänhoidon vastuualuejohtajat sekä sairaalapalvelulinjan hoitotyön johtaja kutsuivat haastatteluun viisi hakijaa, joista yksi perui haastatteluajan. Neljä hakijaa haastateltiin. 

Virkaan valittiin 9.10.2023 alkaen henkilö A. Valintapäätös perustui ansiovertailuun ja kokonaisarviointiin, jossa huomioitiin henkilön kelpoisuus, kokemus, sopivuus ja pätevyys. Henkilö A katsottiin kokonaisarvioinnin perusteella soveltuvimmaksi täytettävään virkaan. Varasijalle valittiin henkilö B. Myös hänet todettiin tehtävään kelpoiseksi, kokeneeksi ja sopivaksi. 

Oikaisuvaatimuksen tekijä B on vaatinut päätökseen oikaisua katsoen, että asiaa ei ole ratkaistu puolueettomasti ja häntä on syrjitty päätöstä tehtäessä. Oikaisuvaatimuksen tekijä B katsoo olevansa valittua henkilöä ansioituneempi, pätevämpi ja soveltuvampi tehtävän hoitamiseen. Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa tiedoksisaannista.

Virkavalinnan perustelut

Työnantajalla on oikeus arvioida ja painottaa hakijoiden ansioita tavalla, jonka työnantaja katsoo parhaiten edistävän tehtävän menestyksellistä hoitamista. Oikaisuvaatimuksen mukaan ansiovertailua ei ole tehty tasapuolisesti.

Ansiovertailussa otetaan huomioon hakijoiden koulutus, aikaisempi työkokemus ja sellaiset hakijoiden ominaisuudet, tiedot ja taidot, jotka ovat eduksi tehtävien hoitamisessa. Virkavalinnassa voidaan käyttää harkintaa siinä, miten näitä edellä mainittuja osa-alueita painotetaan. Ansiovertailussa työ- ja johtamiskokemuksen arvioinnissa on huomioitu työn sisältö ja sen vaativuus, ei vain nimikettä. Hakijoiden koulutuksessa ja aikaisemmassa työkokemuksessa ei ole niin merkittävää eroa, että ne olisivat vaikuttaneet valintapäätökseen. Näin ollen painotus valinnassa on ollut valittavan henkilön ominaisuuksissa, tiedoissa ja taidoissa, jotka ovat eduksi tehtävän hoitamisessa. Valinnassa ei ole virkaa hakenutta iän perusteella syrjitty, vaan ansiovertailu on perustunut hakijan ansioituneisuuden kokonaisarviointiin.

Virkaan valitun ansiovertailussa nostettiin esille suosittelijan positiivinen näkemys sekä ansioituminen veto- ja pitovoiman kehittämisessä omassa yksikössään. Ansiovertailuun on vaikuttanut myös se, mitä hakija on asiasta kertonut haastattelutilaisuudessa. Esimerkiksi johtoryhmätyöskentelystä haastattelijat ovat kertoneet, millainen johtoryhmä/johtotiimi heillä on, mitä asioita johtoryhmässä/ johtotiimissä on käsitelty ja mikä heidän oma roolinsa johtoryhmässä/johtotiimissä on ollut. 

Oikaisuvaatimuksen tekijä on viitannut perusteluina lisäksi yhden haastattelijan ja valitun Facebook- kaveruuteen. Tällä asialla ei ole katsottu olevan sellaista merkitystä, joka muodostaisi esteellisyyden.

Haastattelijat ovat olleet valinnasta yksimielisiä. Valinta on perusteltu ansiovertailussa. Virkaan valittiin kokonaisarvioinnin perusteella soveltuvin henkilö."

Henkilön A ja B hakemukset, ansiovertailu, pisteytys ja oikaisuvaatimus ovat pykälän oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hylätä oikaisuvaatimuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen poistui kokouksesta pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Kaikkonen Merja, Kinnunen Juha, Riikonen Jarno, Kuosmanen Taru, Paavilainen Paula

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen saa hakea muutosta aluevalituksin vain se,​ joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut,​ saa päätökseen kuitenkin hakea muutosta aluevalituksin myös asianosainen sekä hyvinvointialueen jäsen. (Laki hyvinvointialueesta 142 §.)

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
     

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 270 euroa (v. 2023). Linkki tuomioistuinmaksulakiin: www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).