Aluehallitus, kokous 18.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 252 Lausunto luonnoksesta vanhuspalvelulain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta

19353/2023

Valmistelija

  • Päivi Tryyki, JOHTAJA, paivi.tryyki@pirha.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoa laiksi ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain (980/2012, jäljempänä vanhuspalvelulaki) muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta.

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 10 §:n mukaan aluehallitus päättää lausuntojen antamisesta koko hyvinvointialuetta koskevissa merkittävissä asioissa. 

Lausunto on valmisteltu ikäihmisten ja vammaisten palvelulinjalla ja se on käsitelty hyvinvointialueen johtoryhmässä 5.9.2023.

Määräaika lausunnon antamiselle on 21.9.2023. Lausuntopyyntö sekä esitys Pirkanmaan hyvinvointialueen lausunnoksi ovat liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • antaa liitteenä olevan lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle ja
     
  • tarkastaa pykälän kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Jouni Sirén teki muutosesityksen: "Aluehallitus valtuuttaa viranhaltijat laatimaan uuden lausunnon, jossa ei kannateta henkilöstömitoituksen siirtymäajan muutosta. Työntekijämitoituksesta tinkiminen ei ratkaise henkilöstön saatavuusongelmaa, vaan voi päinvastoin pahentaa sitä, kun olemassa olevan henkilöstön kuormitus kasvaa. Alan koulutuksen ja yleensä alan houkuttelevuuden lisäämiseen tarvitaan johdonmukaisia valtakunnallisen tason toimia mm. palkkauksen ja työolojen kehittämiseksi." Kannatus: Milka Hanhela. Jouni Sirén veti muutosesityksen pois.

Milka Hanhela teki palautusesityksen: "Lausunto palautetaan valmisteluun."

Kannatus: Jouni Sirén. Puheenjohtajan äänestysesitys: Hanhelan palautusesityksen hyväksyntä JAA, hylkäys EI. Hyväksyttiin. 

Äänestyksessä annettiin 3 JAA- ääntä ja 10 EI- ääntä. Palautusesitys hylättiin.

Hanna Laine teki muutosesityksen: "Aluehallitus esittää, että Pirkanmaan hyvinvointialue ei lausunnossaan kannata hoitajamitoituksen käyttöönoton siirtämistä."

Kannatus: Olga Haapa-aho, Pekka Järvinen ja Milka Hanhela. Puheenjohtajan äänestysesitys: Pohjaesitys JAA, Laineen muutosesitys EI. Hyväksyttiin.

Äänestyksessä annettiin 7 JAA- ääntä ja 6 EI- ääntä. Pohjaesitys hyväksyttiin.

Konsernipalvelujohtaja Juhani Sand poistui kokouksesta pykälän käsittelyn aikana.

Äänestystulokset

  • Jaa 3 kpl 23%

    Milka Hanhela, Jouni Sirén, Pekka Järvinen

  • Ei 10 kpl 77%

    Marko Jarva, Leena Kostiainen, Katariina Pylsy, Kari-Matti Hiltunen, Olga Haapa-aho, Sari Tanus, Arja Laitinen, Hanna Laine, Jari Andersson, Lassi Kaleva

  • Jaa 7 kpl 54%

    Marko Jarva, Sari Tanus, Leena Kostiainen, Jari Andersson, Lassi Kaleva, Kari-Matti Hiltunen, Katariina Pylsy

  • Ei 6 kpl 46%

    Olga Haapa-aho, Hanna Laine, Jouni Sirén, Pekka Järvinen, Milka Hanhela, Arja Laitinen

Tiedoksi

Päivi Tryyki, Anni Vainionpää

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).