Aluehallitus, kokous 18.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 255 Lausunto hallituksen esitykseen toimeentulotukilain 7 a §:n muuttamisesta

20427/2023

Valmistelija

  • Maria Päivänen, TOIMIALUEJOHTAJA, maria.paivanen@pirha.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää Pirkanmaan hyvinvointialueelta lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi laista toimeentulotuesta annetun lain 7 a§:n muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi toimeentulotuesta annettua lakia siten, että tilanteessa, jossa hakijan asumismenot ylittävät tarpeellisen suuruisena pidettävän määrän, hakija ohjattaisiin hakemaan edullisempaa asuntoa laissa säädetyssä määräajassa. Lakiin sisältyy asetuksenantovaltuus, jonka mukaan tarpeellisen suuruisena pidetyistä asumismenoista säädettäisiin tarkemmin asetuksessa. Hakijaa ei ohjattaisi hankkimaan edullisempaa asuntoa ja asumismenot huomioitaisiin täysimääräisinä, jos hakijalla on laissa määritelty erityinen peruste asumiseen nykyisessä asunnossaan. Esityksellä tavoitellaan säästöjä tiukentamalla asumismenojen huomioimiseen liittyvää sääntelyä. Esitys liittyy valtion vuoden 2024 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.7.2024. Lausunto pyydetään antamaan viimeistään 18.9.2023.

Lausunto on valmisteltu avopalvelujen palvelulinjalla. Vastuuvalmistelijana on ollut sosiaalipalveluiden toimialuejohtaja Maria Päivänen. Lausunto on käsitelty hyvinvointialueen johtoryhmässä 12.9.2023.

Lausuntopyyntö sekä lausunto ovat pykälän liitteinä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä annettavaksi liitteenä olevan lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Maria Päivänen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).