Aluehallitus, kokous 18.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 257 Vastaus valtuustoaloitteeseen - Nuorisovaltuuston vaikuttamis- ja toimintamahdollisuuksia parannettava

92/2023

Valmistelija

  • Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
  • Marika Järvinen, ASIAKASPALVELUN KEHITTÄMISPÄÄL, marika.jarvinen@pirha.fi
  • Katri Lindberg, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, katri.lindberg@pirha.fi

Perustelut

Sosiaalidemokraattinen aluevaltuustoryhmä jätti 16.1.2023 valtuustoaloitteen, jossa esitetään seuraavia asioita: nuorisovaltuuston kokouspalkkiot ja matkakorvaukset on määriteltävä ja nuorisovaltuuston kokouspalkkiot valmistellaan hallintosääntöön. Nuorisovaltuuston toiminnan ohjaamiseen ja tukemiseen varataan nuorisoalan ammattilaisen osaavaa ohjasta ja asiantuntemusta. Nuorisovaltuustolle tulee laatia toimintaohje yhdessä nuorisovaltuuston edustajien kanssa. Lisäksi aloitteessa esitetään, että nuorisovaltuustolle annetaan oikeus nimetä 1-2 edustajaa jokaiseen hyvinvointialueen valiokuntaa. Valiokuntasihteereille tulee varata aikaa toimia nuorisovaltuuston edustajien tukena, kun tuelle on tarvetta.

Nuorisovaltuusto on jättänyt kokouksessaan 17.5.2023 aloitteen nuorisovaltuuston toimintaedellytysten parantamisesta. Aloite käsitellään samansisältöisten teemojen takia yhdessä edellä mainitun valtuustoaloitteen kanssa.

Sosiaalidemokraattisen valtuustoryhmän aloitteessa esitetyt toiminnalliset asiat on päätetty ja pantu toimeen kevään 2023 aikana. Aluehallitus on päättänyt nuorisovaltuuston toimintaedellytyksistä ja vahvistanut työjärjestyksen. Nuorten ohjaajan tarve on tunnistettu ja asiaa on edistetty lasten, nuorten ja perheiden palvelualueen kanssa siten, että ohjaaja resurssi aloittaa syksyn 2023 aikana. Ohjaaja toimii yhteistyön ja vaikuttamisen mahdollistajana tukemalla nuorisovaltuutettujen vaikuttamistyötä koko hyvinvointialueen nuorten, Pirhan organisaation ja vaikuttajaryhmien kanssa. Ohjaaja huolehtii toiminnan yhdenvertaisuudesta sekä toimii aktiivisesti verkostotyössä eri yhdyspinnoilla.

Sekä valtuustoaloitteessa että nuorisovaltuuston esityksessä esitetään, että hallintosäännön kirjauksena nuorisovaltuustolle annetaan oikeus läsnäolo- ja puheoikeuteen kahdessa valiokunnassa. Jo tällä hetkellä yhteistyö ja tiedonvaihto nuorisovaltuuston ja valiokuntien kesken on mahdollista ilman uusia hallintosääntökirjauksia. Valiokunnat voivat kutsua nuorisovaltuuston edustajan osallistumaan valiokunnan kokoukseen taikka yhteistyönä esimerkiksi työpajoissa. Yhteistyötä ja sujuvan tiedonsaannin tiivistämistä valiokuntien ja vaikuttamiselimien kesken tulee vahvistaa luomalla uusia yhteistyön tapoja käytännön toimintaan. Osallistumismahdollisuuksien suunnittelu ja toimeenpano liittyvät osallisuuden vahvistamiseen sekä myös hyvän hallinnon periaatteisiin. Myös uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelman valmistelussa on mukana valiokuntatyön kehittäminen, yhtenä osa-alueena yhteistyömallien luominen valiokuntien ja vaikuttamistoimielinten työskentelyyn. 

Nuorisovaltuusto on esittänyt, että sen edustajille myönnetään hallintosäännössä oikeus jättää valtuustoaloitteita valtuuston kokouksessa. Nuorten vaikuttamismahdollisuuksien keinoja tulee uudistaa vastaamaan tämän päivän tarpeita. Nuorisovaltuustolla on avainasema olla mukana vaikuttamassa ja viemässä nuorten ääntä kuuluviin päätöksenteon valmistelussa ja suunnittelussa. Nuorisovaltuustolla ja sen edustajilla on mahdollisuus käyttää eri kanavia aloitteiden ja esitysten tekemiseen hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta. Aloitteet ja esitykset tulee valmistella ja käsitellä siinä toimielimessä, jonka päätösvaltaan asia kuuluu. Yleisesti hyvinvointialueilla tällä hetkellä valtuutetun aloiteoikeus on määritelty aluevaltuutetuille.  Hallintosääntöön voidaan ottaa määräykset nuorisovaltuuston edustajan aloiteoikeudesta aluevaltuuston kokouksessa, mikäli aluevaltuusto katsoo sen tarkoituksenmukaiseksi. 

Vastaus valtuustoaloitteeseen sekä nuorisovaltuuston esitykseen on liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • esittää aluevaltuustolle, että se merkitsee aloitteeseen laaditun vastauksen tiedoksi.

Päätös

Asia jätettiin pöydälle

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja ehdotti, että asia jätetään pöydälle.

Aluehallitus päätti yksimielisesti, että asia jätetään pöydälle.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).