Aluehallitus, kokous 27.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 153 Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeiden valtionavustuksen hallinnoinnin ja toteuttamisen siirto hyvinvointialueelle

112/2022

Valmistelija

  • Eeva Halme, kehittämispäällikkö, eeva.halme@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaalle on myönnetty vuosille 2020–2023 Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskehittämisen valtionavustusta yhteensä 20 387 681 €, joka jakautuu Tulevaisuuden sotekeskus -kehittämisen, PirSOTE (17 965 674 €) ja Ikäihmisten kotiin vietävien palveluiden, PirKOTI (2 538 000 €), välille. Hankkeita hallinnoi Pirkanmaan liitto ja kunnat / yhteistoiminta-alueet ovat osatoteuttajia. Hankkeella on työsuhteessa Pirkanmaan liitossa 36 henkilöä.

PirSOTE-hankkeella tavoitellaan toiminnallisten muutosten kautta viiden kansallisen sote-keskusohjelman hyötyjä:

  1. saatavuus, oikea-aikaisuus ja jatkuvuus
  2. ennaltaehkäisy ja terveydenedistäminen
  3. laatu ja vaikuttavuus
  4. monialaisuus ja yhteen toimivuus
  5. kustannusten nousun hillintä

PirKOTI-hankkeen tavoitteena on luoda alueella iäkkäiden henkilöiden kotona asumista tukevien palvelujen yhtenäinen toimintamalli. Hankkeilla tuetaan hyvinvointialueiden valmistelua, käynnistämistä ja palveluiden yhdenvertaisuutta, huomioiden mm. palveluiden saatavuuden.

Valtioavustuspäätösten mukaan Pirkanmaan liitto ja näin ollen myös osatoteuttajat voivat käyttää rahoitusta 31.12.2022 saakka. Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirtyessä 1.1.2023 alkaen hyvinvointialueelle, avustusta on oikeutettu käyttämään vain Pirkanmaan hyvinvointialue edellyttäen, että avustus siirretään valtionapuviranomaisen päätöksellä avustuksen saajan hakemuksesta ja hyvinvointialueen suostumuksella (toimielimen päätös) hyvinvointialueen käytettäväksi.

Valtioneuvoston 2.6.2022 tekemän päätöksen mukaisesti on sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeiden valtionavustuksista vuosina 2020—2023 annettuun valtioneuvoston asetukseen (13/2020) lisätty uusi 1 a § seuraavasti: Mitä tässä asetuksessa säädetään kuntien ja kuntayhtymien hankkeista tai hankekokonaisuudesta, koskee myös hyvinvointialueen hankkeita tai hankekokonaisuutta. Hyvinvointialueet, hyvinvointiyhtymät ja HUS-yhtymä voivat olla toteuttajia 1 §:n 1 momentissa tarkoitetuissa hankkeissa. Asetus tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 2022.

Pirkanmaan maakuntahallitus on käsitellyt rahoituksen siirtoa 20.6.2022 kokouksessaan ja esittää, että Pirkanmaan hyvinvointialue antaa suostumuksensa vastaanottaa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeet 1.1.2023 alkaen ja että Pirkanmaan liittoon palkattu hankehenkilöstö siirtyisi hyvinvointialueelle liikkeen luovutuksen periaattein.

Hyvinvointialueelta saadun suostumuksen jälkeen Pirkanmaan liitto voi hakea rahoituksen siirtoa Sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Liitteenä:

Ote Pirkanmaan maakuntahallituksen päätöksestä

STMn päätös täydentävään valtionosuushakuun Pirkanmaa

Pirkanmaan valtionavustuspäätös

Talousarviolaskelmamuutos

Talousarviolomake

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä Pirkanmaan liiton ehdotuksen

  • Tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeiden (Tulevaisuuden sotekeskus -hanke ja Tulevaisuuden kotiin annettavat palvelut ikäihmisille -hanke) siirrosta Pirkanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen valtionavustuspäätöksen mukaisesti,
     
  • Pirkanmaan liiton hankehenkilöstön siirrosta hyvinvointialueelle liikkeenluovutuksen periaatteella 1.1.2023 alkaen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pirkanmaan liitto, pirkanmaanliitto@pirkanmaa.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus tehdään Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitukselle.

Postiosoite: PL 2000, 33521 Tampere
Käyntiosoite: Biokatu 12, 3. krs, Kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Hyvinvointialue ei vastaa sähköpostitse toimitettujen oikaisuvaatimusten tietoturvallisuudesta.

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.