Aluehallitus, kokous 27.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 142 ICT-tilannekatsaus

274/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Rami Nurmi, hankepäällikkö, rami.nurmi@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueelle siirtyvä järjestelmäkokonaisuus on erittäin laaja ja järjestelmien välillä on useita riippuvuuksia sekä integraatiotarpeita. Alueen tietojärjestelmät ovat lähtökohtaisesti organisaatiokohtaisia ja niillä on paljon eri toimittajia. Varsinkin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmien ja ICT-infrastruktuurin tilanne on hajanainen. Hyvinvointialueen toiminta on ICT-riippuvaista ja hajanaisuudesta johtuen jatkuvuuden turvaaminen muutostilanteessa on kriittinen tekijä.

ICT-ratkaisujen yhtenäistäminen on käynnistetty infrastruktuurista ja toimialariippumattomista järjestelmistä, joissa on mahdollisuus tukeutua sairaanhoitopiirin sekä sidosyksikköyhtiöiden palveluihin. Asiakas- ja potilastietojärjestelmien yhtenäistäminen on käynnistetty pieniltä osin, vain perusterveydenhuollon Pegasos-potilastietojärjestelmän osalta. Kaikkia ICT-ratkaisuja ei voida yhtenäistää vuoden 2023 alkuun mennessä. Hajanaisesta tietojärjestelmäkokonaisuudesta aiheutuvien ongelmien minimoimiseksi valmistelussa panostetaan kansalaisen digitaalisten palvelukanavien yhtenäistämiseen sekä tiedolla johtamisen ratkaisujen toteuttamiseen.

Muutosvalmistelun toimeenpano etenee pääosin suunnitellusti ja aikataulun mukaisesti. Jäljellä oleva aika on kuitenkin rajallinen, mikä haastaa muutoksen toimeenpanoa. Merkittävimpinä riskeinä on tunnistettu valmistelijoiden jaksaminen, valmistelun ruuhkautuminen suuren työmäärän johdosta, toimittajien resurssit sekä tietojärjestelmien saaminen käyttökuntoon riittävän ajoissa ennen vuodenvaihdetta. Riskien hallitsemiseksi muutosohjelmassa on tehty selkeitä tehtävien priorisointeja ja vahvistettu kriittisten tehtäväkokonaisuuksien henkilöresursseja. Lisäksi huolehditaan henkilöstön riittävästä tiedottamisesta ja kouluttamisesta. Sidosyksikköyhtiöiden kanssa varmistetaan henkilöresurssien oikea kohdentuminen välttämättömiin tehtäväkokonaisuuksiin.

Pirkanmaan hyvinvointialue on saanut sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön myöntämää valtionavustusta ICT-muutosten toteuttamiseen yhteensä 24,3 M€. Valtionavustusta saa käyttää hyvinvointialueen perustamisen kannalta välttämättömiin hankintoihin, käyttökuluihin sekä ohjelmistolisensseihin ja muihin vastaaviin käyttöoikeusmaksuihin järjestämisvastuun siirtoon saakka. Muutosrahoituksesta on tällä hetkellä sidottu 12,8 M€.

Yksityiskohtainen projektikatsaus on kokouksen oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä tiedoksi ICT-muutoshankkeen tilannekatsauksen.

Päätös

Aluehallitus päätti

  • jättää asian pöydälle.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Kari-Matti Hiltunen ehdotti, että asia jätetään pöydälle. Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Rami Nurmi, hankepäällikkö, rami.nurmi@pirha.fi

Perustelut

Asian esittely aluehallituksen 16.6.2022 kokouksessa § 136.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä tiedoksi ICT-muutoshankkeen tilannekatsauksen.

Päätös

Aluehallitus päätti

  • merkitä tiedoksi ICT-muutoshankkeen tilannekatsauksen.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että kuultiin asiantuntijana § 142 käsittelyn aikana ICT- valmistelukokonaisuuden johtaja Rami Nurmea, joka poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).