Aluehallitus, kokous 27.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 144 Pelastuslaitoksen paloasemahankkeet

299/2022

Valmistelija

  • Teemu-Taavetti Toivonen, Valmistelukokonaisuuden johtaja, Teemu-Taavetti.Toivonen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan pelastuslaitoksella on investointisuunnitelman mukaisia ja jo meneillään olevia paloasemahankkeita Tampereella Tesoman (Länsi) ja Nekalan (Etelä) paloasemat sekä Urjalassa Urjalan paloasema.

Urjalassa hanke on ollut urakkakilpailutuksessa keväällä 2022, mutta kilpailutus on keskeytetty. Hanketta on kuitenkin tarkoitus jatkaa välittömästi kilpailutukseen liittyvien täsmennysten jälkeen.

Tesoman ja Nekalan hankkeet ovat Tampereen kaupungin valmistelussa. Tesomalla alueen kaavoitus on käynnissä. Kaupunginhallitus on hyväksynyt paloaseman tarveselvityksen 31.8.2020 (liitteenä). Myös Nekalassa alueen kaavoitus on käynnissä. Kaupunginhallitus on hyväksynyt tarveselvityksen 3.5.2021 sekä hankesuunnitelman 21.2.2022 (liitteenä). Hankkeet on ilmoitettu hyvinvointialueelle jo aiemmin virallisessa kaupungin antamassa helmikuun selvityksessä (Tampereen osalta; rakennusinvestoinnit liite 10). Tampereen kaupungin hankkeiden toteutusvaiheesta on myös informoitu Pirkanmaan hyvinvointialuetta kuntakohtaisessa neuvottelussa 13.4.2022.

Edellä mainittuja paloasemahankkeita on valmisteltu vakiintuneeseen tapaan kuntien toimesta. Rakennushakkeiden varsinainen toteuttaminen ajoittuu hyvinvointialueen toimiaikaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä Tampereen Nekalan ja Tesoman sekä Urjalan paloasemien rakennushankkeiden valmistelutyön jatkamisen ehdollisena syksyn 2022 aikana. Rakennushankkeiden suunnittelussa on huomioitava, että hyvinvointialue ei voi sitoutua eikä käynnistää hankkeita ennen vuosien 2023-2027 investointiohjelman hyväksyntää. Kunnat vastaavat suunnittelukustannuksista vuoden 2022 loppuun.

 

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pirkanmaan pelastuslaitos Matti Isotalo, matti.isotalo@tampere.fi, Pirkko Lindström, pirkko.lindstrom@tampere.fi, Joni Hakala, joni.hakala@tampere.fi, Tampereen kaupunki kirjaamo@tampere.fi, Virpi Ekholm, virpi.ekholm@tampere.fi, Urjalan kunta, urjalan.kunta@urjala.fi, annu.kuusisto@urjala.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).