Aluehallitus, kokous 20.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 323 Hyödykeryhmäkohtaisia poistoaikojen muutoksia

251/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mikko Hannola, TALOUSPALVELUJOHTAJA, mikko.hannola@pirha.fi

Perustelut

Pysyvien vastaavien laskentaohjeen tarkoituksena on antaa tarkentavat ohjeet kirjanpitolainsäädännön sekä kirjanpitolautakunnan kuntajaoston yleisohjeiden soveltamisesta hyvinvointialueen kirjanpitoon ja talousarvioon siltä osin, kuin ne koskevat pysyvien vastaavien erien käsittelyä ja suunnitelman mukaisia poistoja.

Hyvinvointialueen taseessa pysyviin vastaaviin kuuluvat hankintahinnaltaan vähintään 10 000 euron arvoiset aineettomat ja aineelliset hyödykkeet sekä erikseen luovutettavissa olevat oikeudet, jotka tulon tuottamisen tarkoituksesta riippumatta vaikuttavat tuotannontekijöinä usean tilikauden ajan. Tämän rajan alittavat hankinnat kirjataan kuluksi kuluvana vuonna, vaikka niiden odotetaan tuottavan tuloa tai ne ovat palvelutuotannon käytössä useamman tilikauden aikana.

Ohjeen yhteydessä esitetään päätettäväksi myös poistosuunnitelma. Siinä esitetään omaisuusluokittain hyvinvointialueella käytettävät poistoajat.

Pirkanmaan hyvinvointialueen pysyvien vastaavien laskentaohje ja poistosuunnitelma ovat liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Alasentie, MUUTOSJOHTAJA, jukka.alasentie@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että

  • Aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan pysyvien vastaavien laskentaohjeen ja poistosuunnitelman. 
     

Lisäksi aluehallitus päättää

  • oikeuttaa talousjohtajan tekemään pysyvien vastaavien ohjeeseen sekä poistosuunnitelmaan teknisluonteisia korjauksia.

Päätös

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle, että

  • Aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan pysyvien vastaavien laskentaohjeen ja poistosuunnitelman. 
     

Lisäksi aluehallitus päätti

  • oikeuttaa talousjohtajan tekemään pysyvien vastaavien ohjeeseen sekä poistosuunnitelmaan teknisluonteisia korjauksia.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että § 132 käsittelyn aikana kuultiin asiantuntijana valmistelukokonaisuuden johtaja Mikko Hannolaa ja hän poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

 

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 16.6.2022 § 132.

Pysyvien vastaavien laskentaohje ja poistosuunnitelma ovat liitteenä.

 

Ehdotus

Aluehallituksen ehdotus:

aluevaltuusto päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan pysyvien vastaavien laskentaohjeen ja poistosuunnitelman. 

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • hyväksyä liitteenä olevan pysyvien vastaavien laskentaohjeen ja poistosuunnitelman. 

Kokouskäsittely

Merkittiin, että valtuutettu Jari Kinnunen saapui kokoukseen päätöksteon jälkeen ja varavaltuutettu Anne-Mari Jussila poistui kokouksesta.

Valmistelija

  • Mikko Hannola, TALOUSPALVELUJOHTAJA, mikko.hannola@pirha.fi
  • Pasi Virtanen, TALOUSJOHTAJA, pasi.virtanen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi pysyvien vastaavien laskentaohjeen ja poistosuunnitelman 16.8.2022.

Hyväksytyssä poistosuunnitelmassa koneiden ja kaluston poistoaika on viisi vuotta. Ohjeessa todetaan, että aluehallitus voi päättää erikseen hyödykekohtaisesta 5 -10 vuoden poistoajasta hyödykkeen taloudellisen pitoajan perusteella. Kirjanpitolautakunnan hyvinvointialue- ja kuntajaosto on antanut yleisohjeen hyvinvointialueen pysyvien vastaavien kirjaamisesta 19.4.2022. Yleisohjeen mukaisesti koneiden ja kaluston poistoaikojen alarajat vaihtelevat hyödykelajista riippuen kolmesta kymmeneen vuoteen.

Pelastuspalveluiden hyödykkeissä on paljon pelastustoimen raskasta kalustoa sekä venekalustoa, jonka poistaminen viidessä vuodessa ei ole taloudellisesti järkevää. Hyödykkeiden tekninen käyttöikä voi olla kaksikymmentäviisi vuotta. Isojen öljyntorjuntaveneiden käyttöikä on yli 35 vuotta. Hyvinvointialue- ja kuntajaoston yleisohjeessa raskaan kaluston poistoajan ohjeellinen alarajasuositus on kymmenen vuotta ja venekaluston kahdeksan vuotta. Nämä poistoajat ovat olleet käytössä myös pelastustoimen aikaisemmassa poistosuunnitelmassa Tampereen kaupungilla. Isojen veneiden (n. kymmenen metriä pitkien vesisuihkumoottoriveneiden) poistoaika on ollut kymmenen vuotta. Iso osa pelastuspalveluiden investoinneista kohdistuu hyödykkeisiin, johon tarvitaan poistosuunnitelmasta poikkeava poistoaika. Näiden tuominen yksittäisinä hyödykkeinä aluehallituksen käsittelyyn ei ole järkevää, vaan esityksenä on, että aluehallitus päättää poikkeavista poistoajoista hyödykelajeittain pelastustoimen osalta.

Sairaalapalvelulinjan osalta kuvantamiskeskus, verisuonitoimenpiteet ja apteekkipalvelujen toimialueella on tarkasteltu muutamien laiteryhmien taloudellista käyttöikää ja on todettu niiden olevan selvästi pidempiä kuin poistosuunnitelmassa hyväksytty laite- ja kalustohankintojen poistoaika viisi vuotta seuraavien laite- ja kalustohankintojen osalta: angiografialaitteet, TT-laitteet, magneettilaitteet sekä magneettilaitteiden laajat päivitykset, läpivalaisulaitteet, PET-CT -laitteet, Gammakamera (spect-ct) -laitteet, keräilyvarastoautomaattijärjestelmä ja puhdastilojen monitorointijärjestelmä.

Myös syövän hoidon, kirurgian ja vatsasairauksen toimialueella muutamien laitteiden taloudellinen käyttöikä on selvästi pidempi kuin poistosuunnitelmassa hyväksytty koneiden ja kaluston poistoaika viisi vuotta seuraavien laite- ja kalustohankintojen osalta: CT-laite, sädehoitokiihdytin ja leikkausrobotti.

Hallintosäännön (64§) mukaan aluevaltuusto hyväksyy suunnitelmapoistojen perusteet ja aluehallitus hyväksyy hyödyke- tai hyödykeryhmäkohtaiset poistosuunnitelmat. Päätösesityksessä esitetään muutoksia hyödykeryhmäkohtaisiin poistosuunnitelmiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää, että

  • Pelastuspalveluiden raskaan kaluston (sammutusautot, säiliöautot, sammutussäiliöautot, raivausautot, tikasautot) poistoaika on kymmenen vuotta ja venekaluston poistoaika kahdeksan vuotta. Isojen öljyntorjuntaveneiden poistoaika on kymmenen vuotta.
     
  • Kuvantamiskeskus, verisuonitoimenpiteet ja apteekkipalvelujen laitehankintojen osalta angiografialaitteiden, TT-laitteiden, magneettilaitteiden sekä magneettilaitteiden laajojen päivitysten, läpivalaisulaitteiden, PET-CT -laitteiden, Gammakamera (spect-ct) -laitteiden, keräilyvarastoautomaattijärjestelmän ja puhdastilojen monitorointijärjestelmän poistoaika on kahdeksan vuotta. Muutokset ovat voimassa taannehtivasti myös jo aikaisemmin vuoden 2023 aikana hankittuihin laitteisiin.
     
  • Syövän hoidon, kirurgian ja vatsasairauksen laitehankintojen poistoajat ovat CT-laitteiden osalta kahdeksan vuotta ja sädehoitokiihdyttimen ja leikkausrobotin osalta kymmenen vuotta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana talousjohtaja Pasi Virtasta.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.