Aluehallitus, kokous 20.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 336 Varavaltuutetun vaihtuminen aluevaltuustossa

25414/2023

Valmistelija

  • Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon on 19.10.2023 saapunut ilmoitus, että Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen 14. varavaltuutettu sekä asiakkuus- ja laatujaoston varajäsen Tero Rönni on menehtynyt.

Aluevaltuuston varajäsenyys

Hyvinvointialuelain 76 §:n mukaan vaalikelpoinen hyvinvointialueen luottamustoimeen on henkilö, joka on kyseisen hyvinvointialueen asukas.

Hyvinvointialuelain 25 §:n 1-2 momenttien mukaan valtuutetuille valitaan varavaltuutettuja jokaisen vaaleissa esiintyneen vaaliliiton, puolueen ja yhteislistan ensimmäisistä valitsematta jääneistä ehdokkaista sama määrä kuin valtuutettuja, kuitenkin vähintään kaksi. Yhteislistan ulkopuolella olleen valitsijayhdistyksen ehdokkaana valitulla valtuutetulla ei ole varavaltuutettua.

Jos valtuutetun on todettu menettäneen vaalikelpoisuutensa, hänet on vapautettu toimestaan tai hän on kuollut, aluevaltuuston puheenjohtaja kutsuu hänen sijaansa jäljellä olevaksi toimikaudeksi asianomaisen vaaliliiton, puolueen tai yhteislistan järjestyksessä ensimmäisen vielä valtuutetuksi kutsumattoman varavaltuutetun.

Koska varavaltuutettujen määrä jää vajaaksi Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen aluevaltuustoryhmässä, aluevaalilautakunnan on valtuuston puheenjohtajan pyynnöstä määrättävä uusia varavaltuutettuja kyseessä olevaan ryhmään. (Vaalilaki 143 m §)

Asiakkuus- ja laatujaoston varajäsenyys

Aluehallitus päättää jaostojen vaaleista tässä kokouksessa erillisessä pykälässä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto

  • toteaa Tero Rönnin aluevaltuuston varavaltuutetun toimen päättyneeksi sekä
     
  • tarkastaa pykälän kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

SDP:n aluesihteeri

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).