Aluehallitus, kokous 26.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 176 Tuomi Logistiikka Oy:n osakkeiden hankinta

364/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Timo Tiainen, KONSERNIOHJAUKSEN PÄÄLLIKKÖ, timo.tiainen@pirha.fi

Perustelut

Tuomi Logistiikka Oy on hankinta-, materiaali-, logistiikka- ja henkilökuljetuspalveluita tarjoava yhtiö. Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on kokouksessaan 16.8.2022 päättänyt, että tukipalveluiden tuottaminen keskitetään muun muassa Tuomi Logistiikka Oy:lle laadittavan toteutussuunnitelman mukaisesti. Vuoden 2023 alussa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin omistamat Tuomi Logistiikka Oy:n osakkeet siirtyivät Pirkanmaan hyvinvointialueelle.

Tuomi Logistiikka Oy fuusioitui Kanta-Hämeen alueella toimineen Kanta Logistiikka Oy:n kanssa 1.7.2022. Fuusion jälkeen kolme suurinta Tuomen omistajaa ovat Tampereen kaupunki (44,1%), Pirkanmaan hyvinvointialue (42,1 %) ja Kanta-Hämeen hyvinvointialue (12,0%). Ennen fuusiota Tuomi Logistiikka Oy oli Tampereen kaupungin tytäryhtiö.

Hyvinvointialueiden aloittaessa niiden rooli ja merkitys korostuivat Tuomen toiminnassa. Tämän toimintaympäristön muutoksen sekä yhtiön ohjaamisen selkeyden kannalta olisi perusteltua, että yhtiöllä olisi selkeä pääomistaja. Konserni- ja toimitilajaosto on kokouksessaan 18.8.2022 käynyt asiasta lähetekeskustelua ja antanut ohjeeksi käynnistää neuvottelut asiasta Tampereen kaupungin kanssa.

Käytyjen neuvottelujen perusteella on alustavasti sovittu, että Pirkanmaan hyvinvointialue lisää omistusta 15 %-yksiköllä siten, että jatkossa Pirkanmaan hyvinvointialueen omistusosuus olisi n. 57,1 %. Näin ollen Pirkanmaan hyvinvointialue ostaisi Tampereen kaupungilta 256 040 kappaletta Tuomi Logistiikan osakkeita kappalehintaan 6,96 euroa. Osakkeen hinta perustuu substanssiarvoon. Kauppahinta kokonaisuudessaan olisi siis 1 782 038,40 euroa.

Osakkeiden hankintaa koskeva kauppakirjaluonnos on liitteenä. Alustavan tiedon mukaan Tampereen kaupungin konsernijaosto käsittelee asiaa kokouksessaan 22.8.2023.

Kaupan toteutuessa Tuomi Logistiikka Oy:stä tulisi Pirkanmaan hyvinvointialueen tytäryhtiö. Hallintosäännön mukaan konserni- ja toimitilajaosto päättää tytäryhtiöiden, osakkuus- ja osaomistusyhtiöiden osakkeiden hankinnasta ja luovuttamisesta silloin kun sillä ei ole vaikutusta konsernirakenteeseen. Konserniohjeessa on määrätty, että aluevaltuusto päättää tytäryhtiöiden osakkeiden myynnistä silloin kun sillä on vaikutusta konsernirakenteeseen ja osakkeiden ostosta tytäryhteisöaseman saavuttamiseksi.

Ehdotus

Esittelijä

Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

 Konserni- ja toimitilajaosto päättää osaltaan

  • hyväksyä, että Pirkanmaan hyvinvointialue ostaa Tampereen kaupungilta 256 040 kappaletta Tuomi Logistiikka Oy:n osakkeita kokonaishintaan 1 782 038,40 euroa,
     
  • hyväksyä kauppakirjaluonnoksen,
     
  • delegoida konsernipalvelujohtajalle oikeuden tehdä vähäisiä muutoksia kauppakirjaan sekä allekirjoittaa osakekauppojen toteuttamiseen tarvittavat dokumentit, ja
     
  • toimittaa asian aluehallituksen ja edelleen aluevaltuuston päätettäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Timo Tiainen, KONSERNIOHJAUKSEN PÄÄLLIKKÖ, timo.tiainen@pirha.fi

Perustelut

Tuomi Logistiikka Oy on hankinta-, materiaali-, logistiikka- ja henkilökuljetuspalveluita tarjoava yhtiö. Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on kokouksessaan 16.8.2022 päättänyt, että tukipalveluiden tuottaminen keskitetään muun muassa Tuomi Logistiikka Oy:lle laadittavan toteutussuunnitelman mukaisesti. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen konserni- ja toimitilajaosto on kokouksessaan 13.6.2023 päättänyt osaltaan, että Pirkanmaan hyvinvointialue ostaisi Tampereen kaupungilta 256 040 kappaletta Tuomi Logistiikan osakkeita kappalehintaan 6,96 euroa. Kauppahinta kokonaisuudessaan olisi siten 1 782 038,40 euroa. 

Alustavan tiedon mukaan Tampereen kaupungin konsernijaosto käsittelee asiaa kokouksessaan 22.8.2023. 

Kaupan toteutuessa Tuomi Logistiikka Oy:stä tulisi Pirkanmaan hyvinvointialueen tytäryhtiö. Hallintosäännön mukaan konserni- ja toimitilajaosto päättää tytäryhtiöiden, osakkuus- ja osaomistusyhtiöiden osakkeiden hankinnasta ja luovuttamisesta silloin kun sillä ei ole vaikutusta konsernirakenteeseen. Konserniohjeessa on määrätty, että aluevaltuusto päättää tytäryhtiöiden osakkeiden myynnistä silloin kun sillä on vaikutusta konsernirakenteeseen ja osakkeiden ostosta tytäryhteisöaseman saavuttamiseksi.

Asia on käsitelty hyvinvointialueen konserni- ja toimitilajaostossa 13.6.2023 § 59.

Osakkeiden hankintaa koskeva kauppakirjaluonnos on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy esitetyn osakekaupan ja siitä johtuvan Tuomi Logistiikka Oy:n tytäryhtiöaseman muodostumisen,
     
  • valtuuttaa konsernipalvelujohtajan tekemään vähäisiä muutoksia kauppakirjaan sekä allekirjoittamaan osakekauppojen toteuttamiseen tarvittavat dokumentit. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Esteellisyys

  • Lassi Kaleva (Tampereen kaupunginhallituksen 3. varapj. ja konsernijaoston varajäsen, HL 28 § 1 mom 5 kohta), Olga Haapa-aho (Tampereen kaupunginhallituksen ja konsernijaoston varajäsen, HL 28 § 1 mom 5 kohta) ja Anneli Taina (Tampereen kaupunginhallituksen jäsen ja konsernijaoston varajäsen, HL 28 § 1 mom 5 kohta) ilmoittivat olevansa esteellisiä asian käsittelyssä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana konsernipalvelujohtaja Juhani Sandia.

Merkittiin, että varajäsen Veli-Matti Ahtiainen saapui kokoukseen § 176 käsittelyn ajaksi.

Aluehallitus päätti tarkastaa pykälän kokouksessa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).