Aluehallitus, kokous 26.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 171 Palveluverkon kehittämisen periaatteet

9845/2023

Valmistelija

  • Taru Kuosmanen, SOSIAALI, taru.kuosmanen@pirha.fi
  • Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi
  • Kristiina Lumme, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, kristiina.lumme@pirha.fi

Perustelut

Hallintosäännön 5 §:n mukaan aluevaltuusto päättää palveluverkon kehittämisen periaatteet. Aluehallitus päättää hyvinvointialuestrategiaa toteuttavista merkittävistä ohjelmista ja suunnitelmista (HS 10a §). 

Palveluiden verkoston suunnittelun tarkoituksena on järjestää asiakaslähtöiset, saavutettavat ja saatavilla olevat palvelut hyvinvointialueella.

Palveluiden verkoston suunnitelma on konkreettinen toimenpidesuunnitelma hyvinvointialueella siitä, miten ja missä palveluita tuotetaan asukkaille ja asiakkaille ottaen huomioon muun muassa henkilöstön saatavuuden ennusteet, väestöennusteet sekä teknologian kehittymisen tuomat mahdollisuudet kuten liikkuvat palvelut ja digipalvelut.

Palveluiden verkoston suunnitelman systemaattisena tavoitteena on vastata palvelutarpeeseen ja sen kasvuun, turvata palveluiden yhdenvertainen saatavuus, varmistaa henkilöstön riittävyys, mahdollistaa kustannusten kasvun hillintä ja luoda ymmärrys tarvittavista investoinneista.

Palveluiden verkostoa suunnitellaan osana strategista palvelujen järjestämistä. Suunnittelu jakautuu useaan eri osakokonaisuuteen. Palveluiden verkoston kehittämisen periaatteista on  järjestetty asukaskysely, joka kohdistetaan otantana 800 pirkanmaalaiselle asukkaalle. Kyselyn tuloksia hyödynnetään palveluiden verkoston toimenpidesuunnitelmissa. Henkilöstön edustajia on mukana osakokonaisuuksien valmistelussa ja henkilöstöinfoja järjestetään osakokonaisuuksien valmistelusta. Palvelukohtaisista toimenpidesuunnitelmista käydään yhteistoimintamenettelyn mukaiset neuvottelut ennen lopullisia päätöksiä.

Palveluiden verkoston osakokonaisuudet esitellään  jaostoissa, vaikuttamistoimielimissä ja yhteistyöelimessä. Valiokuntien puheenjohtajakollegio linjasi aiemmin kesäkuussa, että valiokunnat käsittelevät periaatteita elokuun alussa kahdessa samansisältöisessä seminaarissa. Jaostojen, valiokuntien ja vaikuttamistoimielimien mahdolliset kommentit ja lausunnot käsitellään aluehallituksen ylimääräisessä kokouksessa 3.8.2023. Aluevaltuusto päättää palveluverkon kehittämisen periaatteista 14.8.2023. Aluehallitus päättää palvelukohtaisista toimenpidesuunnitelmista myöhemmin syksyllä. 

Palveluiden verkoston kehittämisen yleiset periaatteet ovat: asiakaslähtöisyys, saatavuus ja saavutettavuus, väestön palvelutarpeen muutokset, alueelliset osaamiskeskittymät, palveluiden monimuotoisuus, kustannustehokkaat palvelut ja tilat sekä laaja-alainen yhteistyö. Palvelukohtaiset kehittämisen periaatteet tarkentavat ja konkretisoivat yleisiä periaatteita.

Palveluverkoston kehittämisen periaatteet ovat liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevat palveluverkon kehittämisen periaatteet,
     
  • käsitellä jaostojen, valiokuntien ja vaikuttamistoimielimien mahdolliset kommentit ja lausunnot palveluverkon kehittämisen periaatteisiin ylimääräisessä kokouksessaan 3.8.2023. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasta § 171-174 aikana.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).