Perustelut
Aluehallitus päätti 20.3.2023 (§73) käynnistää Pirkanmaan psykiatrian ja mielenterveys- ja päihdepalveluiden kokonaisselvityksen sekä nimesi työlle ohjausryhmän. Hyvinvointialuejohtaja asetti 31.3.2023 (§ 66) selvitystyötä varten työryhmän, jossa on edustus hyvinvointialueen johdosta, avopalveluista ja sairaalapalveluista sekä henkilöstön, järjestöjen ja Tampereen yliopiston edustajat. Taustalla työryhmän asettamiselle oli pitkään jatkuneen tilanteen akuutti kriisiytyminen.
Selvitystyön tarkoituksena on etsiä mahdollisimman ripeästi keinoja palvelujen tarjonnan ja kysynnän epätasapainon korjaamiseksi sekä hakea yhdessä ratkaisuja henkilöstöä kuormittaneisiin tilanteisiin. Selvitystyössä muodostetaan kokonaiskuva Pirkanmaan hyvinvointialueen psykiatrian ja mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmän nykytilasta ja laaditaan analyysi väestötasoisesta palvelutarpeesta ja palvelujen käytöstä, sekä verrataan ja suhteutetaan näitä käytettävissä oleviin voimavaroihin.
Nykytilan analyysin pohjalta on laadittu väliraportti, jossa kuvataan nykytila ja lyhyen aikavälin (lähikuukaudet) toimenpiteet ongelmien ratkaisemiseksi. Myöhemmin selvitystyön aikana laaditaan keskipitkän aikavälin (2–4 vuotta) toimenpide-ohjelma toiminnallisten, rakenteellisten ja henkilöstökysymysten ratkaisemiseksi. Toimenpide-ehdotuksissa huomioidaan sekä kliinishoidolliset kysymykset että yhtenäisen, palvelulinjarajat ylittävän toimintakulttuurin rakentaminen. Selvitystyö linkitetään strategian ja sen toimeenpano-ohjelman tavoitteisiin.
Osana selvitystyötä laaditaan erillisselvitys mahdollisista työyhteisöongelmista ja esitetään konkreettiset ratkaisuehdotukset tilanteeseen siinä laajuudessa kuin se on tarkoituksenmukaista.
Selvitystyön loppuraportti valmistuu syyskuun 2023 loppuun mennessä.
Väliraportissa kuvataan Pirkanmaan psykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden nykytila sekä ne välittömät kehittämistoimenpiteet, jotka käynnistetään ennen loppuraportin jättämistä. Palveluiden kysynnän kasvu ja kasvava henkilökuntapula ovat kansallisen tason ongelmia. Psykiatripula muodostaa oman erityisongelmansa koko maassa. Psykiatrien työn tehostaminen ja systemaattiset työnjaon muutokset ovat välttämättömiä, jotta mielenterveyspalveluissa voidaan jatkossa selvitä huomattavasti nykyistä pienemmällä psykiatrien virkamäärällä. Pirkanmaan hyvinvointialueen, mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmän ja hoitoprosessien rakentaminen on vasta alussa. Taloudellisesti ja toiminnallisesti integroitu järjestelmä on edellytys alueellisesti yhteentoimivalle, väestön tarpeet huomiovalle kokonaisuudelle. Kolmannen sektorin rooli on keskeinen päihde- ja mielenterveyspalvelujen kokonaisuudessa.
Työryhmä ehdottaa välittömiä lyhyen aikavälin toimenpiteitä, jotka eivät vaadi merkittäviä lisäresurssointeja.
Näiden toimenpiteiden valmistelu käynnistetään kesän 2023 aikana ja työ tehdään valmiiksi kuluvan vuoden aikana. Kokonaisuus on osa strategian toimeenpanoa ja sitä seurataan sosiaali- ja terveysjohtajan johtoryhmässä. Välittömästi käynnistettävänä toimenpiteenä ehdotetaan, että psykiatrian uuden sairaalan toiminta optimoidaan valmistelemalla ripeästi konkreettiset esitykset psykiatrien työn tehostamiseksi. Tähän sisältyy myös työnjaon uudistaminen moniammatillisuutta hyödyntämällä. Toiseksi hoitoonpääsyä tehostetaan perustamalla perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon työryhmä konkreettista jononpurkua varten. Työryhmä työskentelee hoitoonpääsyn turvaamiseksi arvioimalla hoitoonpääsyä jonottavia potilaita, etsimällä hoitoon tarvittavat ammattilaiset ja sopimalla työnjaoista. Tarvittavat resurssit työhön kohdennetaan sote palvelujärjestelmän määrärahoista hyödyntämällä mm. täyttämättömien vakanssien rahoituspohjia.
Työyhteisöongelmien kartoitus on käynnistynyt ja työilmapiiriongelmien juurisyitä on analysoitu.
Pirkanmaan psykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden nykytilaja lyhyen tähtäimen kehittämistoimet -raportti on liitteenä.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.