Valmistelija
Paula Paavilainen, VASTAAVA HALLINTOPÄÄLLIKKÖ, paula.paavilainen@pirha.fi
Anniina Tirronen, HANKINTAJOHTAJA, anniina.tirronen@pirha.fi
Leila Haakana, HANKINTAPÄÄLLIKKÖ, leila.haakana@pirha.fi
Perustelut
Hyvinvointialue päättää ne sosiaali- ja terveyspalvelut, joiden järjestämisessä se käyttää palveluseteliä hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 9 §:n 1 momentin mukaisesti.
Hyvinvointialueen tulee hyväksyä ne yksityiset palvelujen tuottajat, joiden palvelujen maksamiseen asiakas voi käyttää hyvinvointialueen myöntämää palveluseteliä.
Hyvinvointialueen on pidettävä luetteloa hyväksymistään palvelujen tuottajista. Tiedot palvelujen tuottajista, näiden tuottamista palveluista ja niiden hinnoista tulee olla julkisesti saatavilla internetissä ja muulla soveltuvalla tavalla. Tarkempia säännöksiä julkistettavista tiedoista voidaan antaa sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella.
Hyvinvointialueen tulee peruuttaa palvelujen tuottajan hyväksyminen ja poistaa palvelujen tuottaja luettelosta, jos hyväksymiselle asetetut edellytykset eivät enää täyty tai palvelujen tuottaja pyytää hyväksymisen peruuttamista.
Pirkanmaan kunnissa ja sairaanhoitopiirissä on käytössä useissa eri sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa palveluseteli. Palveluseteleihin on laadittu palvelukohtaiset sääntökirjat, yhteensä 15 kappaletta (liitteenä). Pirkanmaan hyvinvointialue käyttää palveluseteliä yhtenä palvelujen järjestämisen tapana oman toiminnan ja ostopalvelujen rinnalla. Palvelusetelin myöntäminen edellyttää aina palvelutarpeen arviointia.
Hyvinvointialueelle on yhtenäistetty palvelusetelin sääntökirjoja, mutta vähäisen valmisteluajan vuoksi yhtenäistäminen jatkuu vielä vuoden 2023 aikana. Palvelusetelien sääntökirjojen rakenne on seuraava: yleinen osio, palvelukohtainen osio ja hintaliite. Vammaispalveluiden osalta palveluseteleitä otetaan käyttöön vain henkilökohtaisen avun palvelussa. Vammaispalveluiden palvelusetelien sääntökirjoja muilta osin työstetään yhdessä palvelulinjan asiantuntijoiden kanssa vuoden 2023 aikana. Ikääntyneiden yhteisöllinen asuminen (ent. palveluasuminen) työstetään vuonna 2023 muuttuneen lainsäädännön mukaiseksi.
Palvelusetelien hallinnoinnissa käytetään seuraavia sähköisiä järjestelmiä: PSOP, Vaana, Effector. Lisäksi käytössä on asiakaskohtaisia palvelupäätöksiä. Tarkoitus on vähentää käytettävien sähköisten järjestelmien määrää, mutta ei vielä vuodenvaihteesta.
Palvelusetelien sääntökirjat otetaan käyttöön seuraavissa palveluissa: erikoissairaanhoito, vastaanottotoiminnan konsultaatio- ja tutkimuspalvelut, erityisasumispalvelut, henkilökohtainen apu, ikääntyneiden ympärivuorokautinen asuminen, jalkojenhoitopalvelu, koululaisen näöntutkimus, lapsiperheiden kotipalvelu, lapsiperheiden neuvonta- ja terapiapalvelut, lääkinnällinen kuntoutus, lääkkeiden koneellinen annosjakelupalvelu, mielenterveys- ja päihdepalvelut, omaishoidon tuen vapaat, suun terveydenhuolto (31.8.2023 asti, osa kunnista) ja tilapäinen kotihoito. Ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen (ent. palveluasuminen) sääntökirja työstetään vuonna 2023 muuttuvan lainsäädännön vuoksi. Jatkossa järjestettävä palvelu on yhteisöllistä asumista.
Siirtymäaikaa tarvitaan kahdesta kolmeen kuukauteen uusien palvelusetelien myöntämiseen arviointeineen, mutta prosessi saatetaan toimintavalmiuteen heti vuodenvaihteesta.
Muutokset nykyisiin sääntökirjoihin nähden ja palvelusetelin arvon muutos palveluntuottajille on kuvattu diasarjassa, diat 10 ja 11. Palvelusetelien euromääräinen arvo on lisätty dialle 12.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.
Kokouskäsittely
Kuultiin asiantuntijoina § 331 aikana hankintajohtaja Anniina Tirrosta ja sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasta, jotka poistuivat ennen päätöksentekoa.