Aluehallitus, kokous 26.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 177 Tays Kehitysyhtiö Oy:n purkaminen

13086/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Timo Tiainen, KONSERNIOHJAUKSEN PÄÄLLIKKÖ, timo.tiainen@pirha.fi

Perustelut

Tays Kehitysyhtiö Oy:n tausta on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tekemässä selvityksessä yhteistyön tiivistämisestä. Tämä vuonna 2017 alkanut 8 tähden sairaala -hanke tähtäsi sairaanhoitopiirien laaja-alaiseen yhteistyön tiivistämiseen. Vuonna 2019 Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri perustivat Tays Alustayhtiö Oy:n. Hankkeen aikana käytyjen neuvottelun perusteella myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille annettiin mahdollisuus tulla Tays Alustayhtiö Oy:n osakkaaksi myöhemmin ja vuoden 2019 lopussa myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tuli Tays Alustayhtiön osakkaaksi. Loppuvuodesta 2019 Tays Alustayhtiö Oy muuttui Tays Kehitysyhtiöksi ja yhtiön rooli alkoi muodostua nykyisen kaltaiseksi ollen merkittävästi rajallisempi kuin 8 tähden sairaala -hankkeessa alun perin suunniteltiin.

Tays Kehitysyhtiö Oy tuottaa ja koordinoi kehityspalveluita asiakaslähtöisyyden, hankintojen, koulutuksen ja opetuksen sekä osaajien saatavuuden teemoihin liittyen. Yhtiössä on seitsemän työntekijää ja sen liikevaihto oli vuonna 2022 noin 870 000 euroa. Yhtiön toiminnasta aiheutuvat kustannukset on jaettu omistusosuuksien mukaan. Omistusosuudet ovat Pirkanmaan hyvinvointialue 59,4 %, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue 21,6 % ja Kanta-Hämeen hyvinvointialue 19 %.

Sisä-Suomen yhteistoiminta-alueen hyvinvointialueiden johtoryhmien kokouksessa tammikuussa 2023 annettiin toimeksianto selvittää Tays Kehitysyhtiö Oy:n roolia jatkossa. Selvitysryhmään nimettiin Pirkanmaan hyvinvointialueelta konsernipalvelujohtaja Juhani Sand ja konserniohjauksen päällikkö Timo Tiainen, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta hyvinvointialueen johtaja Tero Järvinen ja talousjohtaja Anu Helin sekä Kanta-Hämeen hyvinvointialueelta muutosjohtaja Seppo Ranta ja rahoitus- ja investointijohtaja Petrus Kukkonen. Selvitysryhmällä oli kuusi kokousta. Yhtiötä kuultiin kaksi kertaa kirjallisesti ja kerran suullisesti. Selvitysryhmä antoi erillistoimeksiannot HR-johtajille osaajien saatavuuteen ja liikkumiseen sekä osaamisen varmistamiseen liittyen sekä hankintajohtajille yhteisiin hankintoihin liittyen.

Selvitysryhmä totesi, että yhtiön toiminta-alueet ovat tärkeitä omistajaorganisaatioille ja että yhtiö on osaltaan vahvistanut yhdessä tekemisen kulttuuria. Resurssien yhdistäminen on tuonut etuja ja yhtiö on tehnyt uusia avauksia, josta esimerkkinä osaajapoolin rakentaminen.  Toisaalta yhtiölle on tuonut haasteita se, että toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi hyvinvointialueiden aloitettua. Lisäksi omistajien prosessien ydintoimintoihin kuuleva kehittäminen on osin ulkoistettu Kehitysyhtiölle, jolloin sisäinen integraatio on jäänyt vajaaksi. Omistajien organisaatiorakenteen ja prosessien fragmentoituminen on vaikeuttanut kokonaisuuden hallintaa ja ohjaamista. Yhtiö ei ole kaikilta osin pystynyt vastaamaan omistajien tavoitteisiin, joskin myös yhtiön ohjaamisessa on ollut kehitettävää.

Selvitystyön yhteydessä asiaa on käsitelty hyvinvointialueen johtoryhmässä 18.4.2023 ja aluehallituksen infossa 24.4.2023 sekä Sisä-Suomen yhteistoiminta-alueen johtoryhmän kokouksessa 12.5.2023.

Selvitystyön johtopäätöksinä voidaan todeta, että hyvinvointialueiden yhteistyö on keskeistä jatkossakin, mutta yhteistyön sisältöjen ja muotojen pohdinta on syytä tapahtua laajemman kontekstin kautta. Yhteistyön ohjaavina ajureina tulisi olla hyvinvointialueiden strategiat ja Sisä-Suomen yhteistyöalueen yhteistyösopimus. Yhteistyötä voidaan kehittää sekä suoraan hyvinvointialueorganisaatioiden välillä että yhteisesti omistettujen yhtiöiden kautta (esimerkiksi Tuomi Logistiikka). Pirkanmaan hyvinvointialueen näkökulmasta erillinen yhtiö ei ole enää tarkoituksenmukainen väline toteuttaa hyvinvointialueiden välistä yhteistyötä Kehitysyhtiön toteuttamissa teemoissa. Tämän seurauksena esitetään, että Tays Kehitysyhtiö Oy:n toiminta lakkautetaan ja Sisä-Suomen yhteistyöalueen yhteistyön sisältö ja muoto kokonaisuudessaan valmistellaan ja päätetään hyvinvointialueiden strategioihin perustuen.

Tays Kehitysyhtiö Oy on Pirkanmaan hyvinvointialueen tytäryhtiö. Hallintosäännön mukaan konserni- ja toimitilajaosto päättää tytäryhtiöiden, osakkuus- ja osaomistusyhtiöiden osakkeiden hankinnasta ja luovuttamisesta silloin kun sillä ei ole vaikutusta konsernirakenteeseen. Konserniohjeessa on määrätty, että aluevaltuusto päättää tytäryhtiöiden osakkeiden myynnistä silloin kun sillä on vaikutusta konsernirakenteeseen ja osakkeiden ostosta tytäryhteisöaseman saavuttamiseksi.

Ehdotus

Esittelijä

Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Konserni- ja toimitilajaosto päättää osaltaan, että 

  • Tays Kehitysyhtiö Oy puretaan,
     
  • Sisä-Suomen yhteistyöalueen yhteistyön sisältö ja muoto kokonaisuudessaan valmistellaan ja päätetään hyvinvointialueiden strategioihin perustuen, ja 
     
  • toimittaa asian aluehallituksen ja edelleen aluevaltuuston päätettäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Timo Tiainen, KONSERNIOHJAUKSEN PÄÄLLIKKÖ, timo.tiainen@pirha.fi

Perustelut

Tays Kehitysyhtiö Oy on Pirkanmaan hyvinvointialueen tytäryhtiö. Yhtiön muita osakkaita ovat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue ja Kanta-Hämeen hyvinvointialue. Yhtiö tuottaa ja koordinoi kehityspalveluita asiakaslähtöisyyden, hankintojen, koulutuksen ja opetuksen sekä osaajien saatavuuden teemoihin liittyen. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen näkökulmasta erillinen yhtiö ei ole enää tarkoituksenmukainen väline toteuttaa hyvinvointialueiden välistä yhteistyötä edellä mainituissa teemoissa. Tämän seurauksena esitetään, että Tays Kehitysyhtiö Oy puretaan ja Sisä-Suomen yhteistyöalueen yhteistyön sisältö ja muoto kokonaisuudessaan valmistellaan ja päätetään hyvinvointialueiden strategioihin perustuen. 

Konserniohjeessa on määrätty, että aluevaltuusto päättää tytäryhtiöiden osakkeiden myynnistä silloin kun sillä on vaikutusta konsernirakenteeseen ja osakkeiden ostosta tytäryhteisöaseman saavuttamiseksi.

Asia on käsitelty konserni- ja toimitilajaostossa 13.6.2023 § 60.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että

  • Tays Kehitysyhtiö Oy puretaan ja
     
  • Sisä-Suomen yhteistyöalueen yhteistyön sisältö ja muoto kokonaisuudessaan valmistellaan ja päätetään hyvinvointialueiden strategioihin perustuen.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Pekka Järvinen (Tays Kehitysyhtiön hallituksen jäsen, HL 28 § 1 mom 5 kohta) ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyssä ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana konsernipalvelujohtaja Juhani Sandia, joka poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.

Merkittiin, että varajäsen Atanas Aleksovski saapui kokoukseen § 177 käsittelyn ajaksi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).