Valmistelija
Mauri Jokinen, VASTUUALUEJOHTAJA, mauri.jokinen@pirha.fi
Perustelut
Hyvinvointialue päättää ne sosiaali- ja terveyspalvelut, joiden järjestämisessä se käyttää palveluseteliä hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 9 § 1:n momentin mukaisesti. Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus on hyväksynyt 15 sääntökirjaa 19.12.2022 § 331 ja yhden sääntökirjan 26.6.2023 § 174. Jalkojenhoitopalvelun palvelusetelin sääntökirja hyväksyttiin 19.12.2022 § 331. Sen pohjana oli Nokian kaupungin sääntökirja, ja palvelusetelien arvot säilyivät silloisella tasolla. Hankintajohtajan päätöksellä tarkennettiin henkilöstön pätevyysvaatimuksia 6.2.2023, § 3.
Jalkojenhoitopalvelun palvelusetelin käyttöönoton laajentaminen on tuonut esiin haasteita. Sääntökirjasta saadun palautteen perusteella henkilöstön pätevyysvaatimusten, palvelusisältöjen sekä palvelusetelin arvon ja hintakaton taso eivät tue palveluihin hakeutumista. Tästä syystä sääntökirja on nimetty uudelleen ja päivitetty sisällöltään paremmin tarpeita vastaavaksi.
Diabeetikoiden rinnalle mahdollisiksi asiakkaiksi on lisätty reumaatikot. Jalkaterapia ja jalkojenhoito on eriytetty omiksi palveluikseen. Palvelusetelin palvelusisältöjä on muutettu ja määrää vähennetty, millä on vaikutusta myös palvelusetelin arvon muutoksiin. Edellä mainituilla muutoksilla halutaan selkiyttää sääntökirjan sisältöä ja edistää yritysten hakeutumista palvelusetelituottajiksi, sekä vahvistaa riittävien ja tarkoituksenmukaisten palveluiden tarjontaa hyvinvointialueen asukkaille.
Hyvinvointialueen tulee hyväksyä ne yksityiset palvelujen tuottajat, joiden palvelujen maksamiseen asiakas voi käyttää hyvinvointialueen myöntämää palveluseteliä. Hyvinvointialueen on pidettävä luetteloa hyväksymistään palvelusetelituottajista ja peruutettava hyväksyminen ja poistettava tuottaja luettelosta, mikäli hyväksymiselle asetetut ehdot eivät täyty tai tuottaja pyytää hyväksynnän peruuttamista.
Potentiaalisia palvelusetelituottajia etsitään monikanavaisesti ja kiinnostuneita pyydetään ilmoittautumaan määräaikana Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Palvelusetelituottajien tulee ilmoittaa kiinteät hinnat niille palvelusetelin sääntökirjan hintaliitteessä listatuille palvelusisällölle, joita ne haluavat tuottaa. Hinnat ovat sitovia ja voimassa kaksi (2) vuotta. Tämän jälkeen palvelusetelin arvo määritellään niin, että jokaisessa palvelusisällössä edullisimman hinnan ilmoittaneen palvelusetelituottajan asiakkaalta perimä omavastuuosuus on sama kuin minkä asiakas maksaa vastaavasta Pirkanmaan hyvinvointialueen omana tuotantona antamasta palvelusta (vuonna 2023 11,60 euroa). Asiakkaan maksama omavastuuosuus on palvelusetelituottajan ilmoittaman hinnan ja palvelusetelin arvon välinen erotus. Jos asiakas valitsee palvelusetelituottajan, jonka ilmoittama hinta on korkeampi, sitä suurempi on myös asiakkaan omavastuuosuus.
Ilmoitetut hinnat ovat voimassa kaksi vuotta eikä sinä aikana palvelusetelipalveluun hyväksytä uusia palvelusetelituottajia. Jos alimman hinnan ilmoittanut tuottaja lopettaa, lasketaan palvelusetelin arvo uudelleen tarpeenmukaisille sisällöille. Päätöksen muuttuneesta arvosta voi tehdä palvelulinjajohtaja. Mikäli palveluseteli arvioidaan jatkossa tarpeenmukaisena palvelun tuottamistapana, palvelusetelin arvo tarkistetaan ja otetaan uusia palveluntuottajia.
Jalkaterapian ja jalkojenhoidon palveluilla on tärkeä merkitys niiden kohderyhmille toimintakykyä vahvistavina sekä vaativampien ja kalliimpien hoitojen tarvetta ennaltaehkäisevinä palveluina. Tarkkoja kustannusvaikutuksia on vaikea arvioida, koska jalkojenhoitoa koskevaa palveluseteliä ei ole ollut käytössä kuin muutamassa kunnassa. Osassa kunnista on käytetty ostopalveluja tai maksusitoumuksia, mutta tiedon hajanaisuuden vuoksi luotettavan tiedon kokoaminen on osoittautunut vaikeaksi. Palveluun on arvioitu riittävän vuositasolla 250 000 - 400 000 euroa. Kustannusten seurannalla ja sisäisellä ohjeistuksella voidaan hallita käyttöä, ja ohjata asiakkaita tarvittaessa oman toiminnan piiriin.
Aiemmin kunnissa käytössä olleissa jalkojenhoidon palveluseteleissä on ollut käytössä sähköinen Vaana-järjestelmä. Pirkanmaan hyvinvointialueella on käytössä Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä (PSOP), jonka käyttöä laajennetaan erillisessä projektissa. Tavoitteena on siirtää kaikki tätä palvelua koskeva toiminta yhteen järjestelmään, jolloin palvelusetelitoiminnan hallinnointi selkeytyy ja yhdenmukaistuu. Tiedolla johtamisen perusta paranee, kun tieto on aiempaa paremmin hyödynnettävissä seurannan ja ennustamisen osalta. Sääntökirjan hyväksymisen jälkeen PSOP-järjestelmään rakennetaan tarvittavat kokonaisuudet ja palvelulinjan toiminnan prosessit. Vaana-järjestelmästä luovutaan hallitusti ja hakeutuminen palvelusetelituottajaksi tapahtuu uudessa järjestelmässä.
Sääntökirjaan on päivitetty sisällöllisten muutosten lisäksi myös yleinen osio. Sääntökirjaan on lisätty uusia määritelmiä sekä tarkennettu kuvauksia, terminologiaa ja sanavalintoja. Keskeisimmät muutokset koskevat tietosuojaliitettä ja asiakastietolakia. Lisäksi tarkennuksia on tehty muun muassa tietojärjestelmiin ja laskutukseen liittyviin teksteihin. Jatkossa palveluntuottajan tulee kuulua Vastuu Groupin Luotettava kumppani -palveluun, jolloin tilaajavastuulain edellyttämät tarkistukset automatisoituvat, sekä rekisteröityä palvelutietovarantoon (PTV).
Liitteenä jalkaterapian ja jalkojenhoidon palvelusetelin sääntökirja sekä sääntökirjan diaesitys.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.
Kokouskäsittely
Kuultiin asiantuntijana palvelulinjajohtaja Eeva Torppa-Saarista.