Nuorisovaltuusto, kokous 9.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 153 Lausunto Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023–2026, sekä lausunnot alueellisista hyvinvointisuunnitelmista

1858/2023

Valmistelija

  • Maarit Varjonen-Toivonen, YLILÄÄKÄRI, maarit.varjonen-toivonen@pirha.fi
  • Marianne Aalto-Siiro, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, marianne.aalto-siiro@pirha.fi
  • Marja Nurmi-Vuorinen, OPISKELIJAHUOLLON PÄÄLLIKKÖ, marja.nurmi-vuorinen@pirha.fi

Perustelut

Nuorisovaltuusto on 28.9.2023 kokouksessaan § 136 käynyt lähetekeskustelun Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomuksesta ja -suunnitelmasta 2023-2026. Alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma on lähetetty alueellisten asioiden tiimin käsiteltäväksi, Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma, alueellinen neuvolasuunnitelma, alueellinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, alueellinen ehkäisevän päihdetyön suunnitelma sekä alueellinen ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma on lähetetty sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelutiimin käsiteltäväksi.

Kokouksessa kuullaan asiantuntijoina Maarit Varjonen-Toivosta (Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023-2026), Marianne Aalto-Siiroa (alueellinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma) sekä Marja Nurmi-Vuorista (alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma). Asiantuntija Maarit Varjonen-Toivosen esitys "Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja -suunitelma 2023-2026" ja "Pirkanmaan hyvinvointialueen lakisääteiset hyvinvointisuunnitelmat", Marianne Aalto-Siiron esitys "Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma" sekä Marja Nurmi-Vuorisen esitys "Alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma ja kouluterveyskyselyn tuloksia Pirkanmaalla" ovat kokouksen oheismateriaaleina.

Nuorisovaltuuston seuraavat lausuntoluonnokset ovat liitteenä: lausunto Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja -suunnitelmasta 2023-2026, lausunto alueellisesta lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmasta, lausunto alueellisesta opiskeluhuoltosuunnitelmasta, lausunto alueellisesta neuvolasuunnitelmasta, lausunto alueellisesta suunnitelmasta ikääntyneen väestön tukemiseksi, lausunto alueellisesta ehkäisevän päihdetyön suunnitelmasta.

Lausunto on pyydetty toimittamaan 10.11.2023 mennessä Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon.

Ehdotus

Esittelijä

  • Eetu Hukkanen, Pirhan nuorisovaltuuston puheenjohtaja, eetu.hukkanen@pirha.fi

Nuorisovaltuusto päättää

  • merkitä tiedoksi kuullut esitykset kokonaisuudesta Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023-2026, alueellisesta lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmasta sekä alueellisesta opiskeluhuoltosuunnitelmasta,
  • antaa ohjausryhmälle liitteenä olevan lausunnon kokonaisuudesta Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023-2026,
  • antaa ohjausryhmälle liitteenä olevan lausunnon alueellisesta lasten ja nuorten hyvivointisuunnitelmasta,
  • antaa ohjausryhmälle liitteenä olevan lausunnon alueellisesta opiskeluhuoltosuunnitelmasta,
  • antaa ohjausryhmälle liitteenä olevan lausunnon alueellisesta neuvolasuunnitelmasta,
  • antaa ohjausryhmälle liitteenä olevan lausunnon alueellisesta suunnitelmasta ikääntyneen väestön tukemiseksi,
  • antaa ohjausryhmälle liitteenä olevan lausunnon alueellisesta ehkäisevän päihdetyön suunnitelmasta,
  • tarkastaa pykälän kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Kokouskäsittely

Kuultiin ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivosta asiantuntijana kokouksessa. Varjonen-Toivonen poistui kokouksesta asian esittelyn jälikeen ennen päätöksentekoa.

Merkittiin, että suunnittelija Henna Fager ja jäsen Riia Naatula poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Kuultiin tiimien vetäjien esittelyt annettavista lausunnoista liittyen Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023-2026 kokonaisuuteen.

Merkittiin, että jäsen Ava Vuorenpää oli poissa kokouksesta päätöksenteon aikana.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).