Nuorisovaltuusto, kokous 9.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 151 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyn tulokset

26171/2023

Valmistelija

  • Marja Nurmi-Vuorinen, OPISKELIJAHUOLLON PÄÄLLIKKÖ, marja.nurmi-vuorinen@pirha.fi

Perustelut

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tuottaa vuosittain kouluterveyskyselyn, josta saadaan tietoa monipuolisesti eri indikaattoreilla koko ikäluokasta. Kyselyssä käsitellään mm. lasten ja nuorten osallisuuden tunnetta, hyvinvointitekijöitä, elämäntapoja, koulunkäyntiä sekä ravitsemusta ja lepoa. Kouluterveyskysely tuotetaan valtakunnallisena kyselynä ja tänä keväänä toteutettuun kyselyyn vastasi lähes 260 000 oppilasta ja opiskelijaa.

Kyselyn tulokset ovat nähtävillä julkisesti koko Suomen, hyvinvointialueiden yhteistyöalueen ja yksittäisten hyvinvointialueiden sekä kuntien tasolla. Koulukohtaiset tulokset ovat tällä hetkellä saatavilla ainoastaan oppilaitoksille itselleen.

Kouluterveyskyselyyn vastaavat vuosittain perusopetuksen 4. ja 5. luokkalaiset, perusopetuksen 8. ja 9. luokkalaiset, lukion 1. ja 2. vuositason opiskelijat sekä ammatillisen koulutuksen 1. ja 2. vuositason alle 21-vuotiaat opiskelijat.

Kouluterveyskyselyn tulosten pohjalta on päivitetty Pirkanmaan alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman 2023–2026 sekä sen alaisten suunnitelmien sisältöä sekä niissä käytettäviä indikaattoritietoja.

Tuloksia käsitellään laajemmin pirkanmaalaisille nuorisovaltuutetuille tarkoitetussa Pirkanmaan nuorisofoorumissa, joka järjestetään lauantaina 1.12.2023 Ylöjärvellä. Nuorisofoorumissa käytyjen keskustelujen sekä työpajojen tulosten pohjalta laaditaan kouluterveyskyselyyn liittyen julkilausuma hyväksyttäväksi nuorisovaltuuston kokoukseen 7.12.2023.

Nuorisovaltuusto kuulee alustuksen opiskeluhuollon palvelujohtaja Marja Nurmi-Vuoriselta sekä keskustelee kyselyn tuloksista. Nurmi-Vuorisen esitys "Alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma ja kouluterveyskyselyn tuloksia Pirkanmaalla" on oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Eetu Hukkanen, Pirhan nuorisovaltuuston puheenjohtaja, eetu.hukkanen@pirha.fi

Nuorisovaltuusto päättää

  • merkitä kouluterveyskyselyn tulokset sekä käydyn keskustelun tiedoksi,
  • lähettää tulokset nuorisovaltuuston tiimeille jatkokäsittelyä varten.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

 

Kokouskäsittely

Kuultiin palvelujohtaja Marja Nurmi-Vuorista asiantuntijana kokouksessa. Nurmi-Vuorinen poistui kokouksesta asian esittelyn jälkeen ennen päätöksentekoa.

Viljami Toivonen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).