Nuorisovaltuusto, kokous 9.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 170 Nuorisovaltuustojen vetoomus etsivän nuorisotyön ja nuorten työpajatoiminnan leikkauksista

26208/2023

Perustelut

Pohjois-Savon hyvinvointialueen nuorisovaltuusto on pyytänyt muiden hyvinvointialueiden nuorisovaltuustojen kiinnostusta liittyä mukaan nuorisovaltuuston laatimaan vetoomukseen etsivän nuorisotyön sekä nuorten työpajatoiminnan leikkausten perumisesta.

Hyvinvointialueiden nuorisovaltuustot tekevät maanlaajuisesti yhteistyötä Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Nuorten Suomen yhteishankkeen kautta ja on nähty perustelluksi laatia mm. yhteisiä kannanottoja, jotka koskevat useampaa hyvinvointialuetta.

Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa "Vahva ja välittävä Suomi - Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma 20.6.2023" esitetään leikkauksia muun muassa nuorisotyön, etsivän nuorisotyön, yhteisölliseen opiskeluhuollon sekä hyvinvointialueiden rahoitukseen. Nämä leikkaukset vaikuttavat palveluiden tarjontaan sekä niiden järjestämismalliin sekä kunnissa että hyvinvointialueilla, joten on perusteltua, että myös Pirkanmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuusto yhdessä muiden hyvinvointialueiden nuorisovaltuustojen kanssa ottaa asiaan kantaa.

Nuorisovaltuuston lakisääteisenä tehtävänä on hyvinvointialuelain 32 §:n sekä nuorisolain 24 §:n mukaisesti edistää lasten ja nuorten osallistumis- sekä vaikuttamismahdollisuuksien toteutumista hyvinvointialueilla sekä puuttua mahdollisiin epäkohtiin, mikäli lasten tai nuorten oikeudet eivät toteudu. Lisäksi nuorisolain 24 §:n 2. mom. perustuen nuoria on kuultava muun muassa valtakunnallista nuorisotyötä sekä -politiikkaa koskevissa asioissa sekä heille on annettava mahdollisuus vaikuttaa niitä koskeviin linjauksiin.

Nuorisovaltuuston kokous päättää nuorisovaltuuston osallistumisesta vetoomukseen. Vetoomus on liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Eetu Hukkanen, Pirhan nuorisovaltuuston puheenjohtaja, eetu.hukkanen@pirha.fi

Nuorisovaltuusto päättää

  • olla mukana vetoomuksessa,
  • valtuuttaa nuorisovaltuuston puheenjohtajan allekirjoittamaan vetoomuksen nuorisovaltuuston puolesta.

Päätös

Nuorisovaltuusto päätti

  • palauttaa asian valmisteluun.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja esitti, että asia palautetaan valmisteluun. Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).