Aluehallitus, kokous 2.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 328 Pirkanmaan hyvinvointialueen riskienhallintasuunnitelma 2025

26735/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Teemu Partanen, RISKIENHALLINTAPÄÄLLIKKÖ, teemu.partanen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueen riskienhallintasuunnitelma päivitetään vuosittain asiantuntijavetoisesti ja se hyväksytään aluehallituksen toimesta. Riskienhallintasuunnitelmassa kuvataan tiivistetysti seuraavan vuoden osalta hyvinvointialueen riskienhallinnan yleiset menettelyt sekä toteutustapa. Näiden lisäksi suunnitelma sisältää hyvinvointialueen johtoryhmän vuoden aikana toteuttamiin riskienhallinnan työpajoihin pohjautuvan asiantuntijayhteenvedon hyvinvointialueen mahdollisista tulevan vuoden merkittävimmistä riskiteemoista. Lisäksi suunnitelma sisältää näihin riskeihin perustuvat organisaatioturvallisuuden kokonaisuuden eli riskienhallinnan, turvallisuuden ja varautumisen seuraavan vuoden keskeisimmät kehittämissuunnitelmat sekä tavoitteet. Riskienhallintasuunnitelma toimiikin myös osittaisena tiekarttana sille, miten Pirkanmaan hyvinvointialueen organisaation riskienhallintaa, turvallisuutta ja varautumista kehitetään riskiperusteisesti tulevan vuoden aikana. 

Tätä suunnitelmaa tukemaan voidaan laatia myös muita suunnitelmia, kuten esimerkiksi tehtäväalue-, palvelulinja- tai vastuualuekohtaisia riskienhallintasuunnitelmia, hanke- tai ohjelmakohtaisia riskienhallintasuunnitelmia tai organisaatioturvallisuuden parissa työskentelevän vastuualueen tai -yksikön sisäisiä riskienhallintasuunnitelmia tarpeen niin vaatiessa.

Riskienhallintasuunnitelma 2025 (ei-julkinen luonnos) lisätään oheismateriaaliksi ennen kokousta. 

Ehdotus

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta päättää merkitä tiedoksi riskienhallintasuunnitelman vuodelle 2025. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Riskienhallintapäällikkö Teemu partanen esitteli valiokunnalle riskienhallintasuunnitelman vuodelle 2025 ja poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen. Valiokuntalaiset nostivat keskustelussa esiin arjen suunnittelun, joka on käytännössä usein lyhytnäköisempää sekä hyvänä nostona esityksessä olleen viestintäriskin. Muun muassa Pirhan viestintä lehdistössä herätti valiokuntalaisissa vilkasta keskustelua. 

Valmistelija

  • Pasi Vainio, TURVALLISUUSPÄÄLLIKKÖ, pasi.vainio@pirha.fi
  • Teemu Partanen, RISKIENHALLINTAPÄÄLLIKKÖ, teemu.partanen@pirha.fi

Perustelut

Riskienhallintasuunnitelmassa kuvataan tiivistetysti seuraavan vuoden osalta hyvinvointialueen riskienhallinnan yleiset menettelyt sekä toteutustapa. Näiden lisäksi suunnitelma sisältää arvion hyvinvointialueen merkittävimmistä riskeistä. Merkittävimpiä riskiteemoja tulee huomioida vuoden 2025 aikana keskeisissä toiminnoissa laajasti. Lisäksi suunnitelma sisältää näihin riskeihin perustuvat organisaatioturvallisuuden kokonaisuuden eli riskienhallinnan, turvallisuuden ja varautumisen seuraavan vuoden keskeisimmät kehittämissuunnitelmat sekä tavoitteet. Riskienhallintasuunnitelma toimii myös osittaisena tiekarttana sille, miten Pirkanmaan hyvinvointialueen organisaation riskienhallintaa, turvallisuutta ja varautumista kehitetään riskiperusteisesti tulevan vuoden aikana.

Riskienhallintasuunnitelmaa tukemaan voidaan tarvittaessa laatia muita suunnitelmia; esimerkiksi tehtäväalue-, palvelulinja- tai vastuualuekohtaisia riskienhallintasuunnitelmia, hanke- tai ohjelmakohtaisia riskienhallintasuunnitelmia tai organisaatioturvallisuuden parissa työskentelevän vastuualueen tai -yksikön sisäisiä riskienhallintasuunnitelmia. 

Hallintosäännön 10 §:n 7-kohdan mukaan aluehallituksen tehtävänä on huolehtia hyvinvointialueen riskienhallinnan järjestämisestä.

Liitteenä riskienhallintasuunnitelma 2025 (ei julkaista yleisessä tietoverkossa). Oheismateriaalina diaesitys.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan Pirkanmaan hyvinvointialueen riskienhallintasuunnitelman 2025.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Asiantuntijana kokouksessa riskienhallintapäällikkö Teemu Partanen.

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta on käsitellyt riskienhallintasuunnitelman kokouksessaan 21.11.2024.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
asiointi.pirha.fi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.